Gekleurde RJ11 stekkers of tules

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #1
Ik ben bezig met een kleine verbouwing thuis en daarbij hoort ook het verleggen van diverse datakabels van en naar de bovenverdieping (modem staat boven).

Ik heb een vrij volle modem qua kabels (4 x netwerkkabel, 2 x telefoon, 1 x WAN, en 1 x alarm UTP), dus ik dacht “als ik toch nieuwe kabels ga trekken dan gelijk netjes en goed”.

Dat betekent voor mij gekleurde kabels voor onderscheid met gekleurde stekkers / tules zoals de aansluitingen op het modem zelf.

Ik kan voor RJ45 alle kleuren kabels, connectors en tules kopen, maar voor RJ11 kom ik niet verder dan een transparante stekker, wit of zwart snoer en tules zijn er helemaal niet.

Ik ben daarom op zoek naar groene RJ11 stekkers / tules. Waarom zijn die er niet?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Geen idee waarom het niet bestaat. Maar heb je niet genoeg aan een gekleurde kabel?

Ik pak voor telefonie meestal gewoon een standaard prefab patchkabel in de kleur die ik wens, waar ik dan de RJ45 stekker afknip en een RJ11 stekker aan zet.
IMG-20230304-WA0001_copy_2048x1536.jpg

De andere kant gaat in een patchpanel dus daar zit nog gewoon de originele RJ45 stekker aan.

Bij gebrek aan een tule zie je normaalgesproken de kleur van het stekkertje niet eens! :wink:
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
Ik denk niet dat je voor RJ11 gekleurde stekkertjes kunt krijgen. Zal ook niet de moeite waard zijn om te verkopen, want hoe vaak komt het nu voor dat mensen aan hun telefoonsnoer een gekleurd stekkertje willen? En tules: het stekkertje verdwijnt bijna helemaal in de aansluiting, dus veel plaats voor een tule is er niet.

Zelf heb ik achter mijn modem/router allemaal utp kabels van dezelfde kleur, maar met geprinte stickertjes eromheen. Gewoon geprint op normaal papier, op maat geknipt en met plakband vastgezet. Staat op: printer, pc Kees, pc (naam van mijn vrouw), glasvezelmodem, reserve. Gaat niet fout meer. Telefoonkabeltjes zou je ook zo kunnen doen...

Er zijn wel markeringstules te koop, om om kabels heen te doen. Meestal gekleurde ringetjes of met cijfers 1 tot 0 of letters A t/m Z. Vaak alleen maar te koop per 1000 stuks. En als ik het zo bekijk zou dat per teken zijn, maar misschien, als ik beter zou zoeken, dat er ook assortimenten te koop zijn met dergelijke ringen. Is meer iets voor grote centrales of serverruimtes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #4
@XanderH

Past een patchkabel in een RJ11 stekker?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Blijkbaar. :wink:

Heb met gewoon UTP (CAT5e of CAT6) nooit problemen gehad om er een RJ11 stekkertje aan te zetten. Je houdt alleen wat aders over.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
En dat klemmetje waarmee je de stekker dicht knijpt bij montage grijpt dan op de buitenmantel of op de aders?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
Op de mantel uiteraard.
 

Fmrama

 • #8
Is dit wat ? Diverse diameters!
A3A120AB-AAC9-453E-9A80-079E208C5A5A.jpeg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Ook ik misbruik een patchkabel geregeld voor een rj11 stekker en dat past prima inderdaad. Tules voor rj11 ken ik niet. Ik heb wel een set van die kabelclips liggen als ik een keer iets netjes wil markeren. Als het enkel voor mijzelf is om even overzicht te houden dan nummer ik kabels gewoon met een watervaste stift op de mantel.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
de tules voor RJ45 passen meestal ook op RJ11
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #11
De juiste kleur krimpkous am de stekker en laatste stukje kabel?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
denk dat krimpkous idd. de eenvoudigste en goedkoopste oplossing is.
Denk alleen wel dat je dan eerst een stuk om de kabel moet krimpen en dan nog een keer een extra stuk om de connector en de kabel.
Krimpkous krimpt nl. zo'n 50% en een stekkertje is meer dan 50% groter dan de dikte van de kabel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #13
Krimpkousen zijn er in meerder varianten er zijn er ook die meer of minder krimpen.
ik zou alleen om de kabel krimpen dat is toch voldoende om ze uit elkaar te houden.

Gekleurde rj11 stekkers bestaan niet (de ali heeft ze niet dus dan kan je het wel vergeten)

Gebruik data kabels dan kan je straks ook eventueel een IP telefoon aansluiten door simpel even een rj45 stekker er op te zetten.
Overweeg om het modem/router toch gelijk naar de meterkast te verplaatsen en eventueel boven een switch te plaatsen als je niet alles kunt wijzigen.
dat is toekomst bestendiger
 

AudB

 • #14
Waarom niet gewoon gekleurde tape?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #15
Goed idee!
(al zou ik dat zelf niet doen, tape laat op den duur altijd los en dan plakt de kabel)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #16
Ik heb een netwerk gereedschapssetje gekocht, CAT 6 kabel (dubbel afgeschermd, stugge kern en volledig koper) en bijbehorende gekleurde tules. Met de RJ45 en RJ11 stekkertjes ga ik hiermee zelf de netwerkkabels maken. Ze zijn dan gekleurd (gelabeld) zoals ik het wil en ook precies op de goede lengte.

De modem had ik afgelopen week al verhuisd naar de meterkast. Komende week de datakabels vanuit de meterkast trekken (door de nieuw aangelegde elektrapijpen) naar alle kamers en dan is het weer voorbereid op de toekomst. Op de kamers afmonteren in een data wandcontactdoos en daarvandaan met een losse korte patchkabel naar de laptops / pc’s.
 
 • Like
Waarderingen: Boertje125

AudB

 • #17
Cat 7 of 8 had nog toekomst bestendiger geweest maar die zijn op het moment wel erg duur en voorlopig ook niet echt noodzakelijk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #18
Dat is nergens voor nodig op dit moment
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #19
Ik heb die afweging ook gemaakt, maar op dit moment heeft dat geen meerwaarde voor mij.

Mocht het in de toekomst noodzakelijk worden dan kan ik via de mantelbuizen die ik aangelegd heb zo nieuwe netwerkkabels trekken van de meterkast (modem) maar de data contactdozen in de kamers.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
BertPleizier schreef:
(dubbel afgeschermd)
Dat had je beter ook achterwege kunnen laten, maakt de kabel onnodig dik en stug terwijl je er in huis meestal totaal niets aan hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu