Geen spanning op schakeldraad

voetbalisnethockey

  • #1
Hoi allen,

Sinds kort vrolijk huiseigenaar,echter stuiten we nu op een "probleempje". Boven de eettafel willen wij graag een lamp hangen bij het lamppunt die in het plafon aanwezig is.

E r lijkt geen spanning te staan op het schakeldraad. Daarnaast weten we de schakelaar bestemd voor dit specifieke punt niet te vinden. Kan het zijn dat ze serie geschakeld zijn?

De schakelaars die aanwezig zijn leveren beide stroom. En werken naar behoren. Die zijn dus niet stuk.

Iemand een idee hoe we kunnen achterhalen waar het schakeldraad van het plafond punt heen gaan, en hoe we deze op de schakelaar kunnen krijgen die wel werkt. Ook als dit in serie geschakeld is.

Met vriendelijke groet,

IMG_20210911_180103.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Even een lamp op aansluiten en alle mogelijke schakelaars eens proberen. Als niets werkt dan wordt het een grotere puzzel...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Wellicht heeft de vorige bewoner dit lichtpunt niet gebruikt, en daarom een dubbele schakelaar vervangen door een enkele ofzo. Als er echt geen bijbehorende schakelaar te vinden is, dan zou je achter de andere schakelaars eens kunnen kijken of daar nog een extra schakeldraad zit.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de schakelaar is vervangen door een contactdoos of blindplaat.

Kun je aan de hand van de indeling van de woning niet gokken waar de schakelaar zou moeten zitten? Veelal naast de deuropening.
 

voetbalisnethockey

  • #4
@Vonken_trekker Dank voor je reactie, het lijkt inderdaad een wat ingewikkeldere puzzel te worden. Gezien de er geen schakelaar lijkt te werken momenteel.

@XanderH Ook bedankt XanderH, hopelijk lukt het met jullie hulp om uit te vogelen waar het probleem zit.

Wij hebben dit inderdaad ook nagevraagd bij de vorige bewoner. Deze hebben aangegeven op om de momenteel enkele schakelaar te vervangen voor een dubbele. Op deze manier zou je een schakelaar hebben voor het lichtpunt in de keuken en een boven de eettafel (Zij gebruikte deze boven de eettafel inderdaad niet). Het zou ook een logische plek zijn dat op deze plek een schakelaar zou moeten zitten voor dit lichtpunt.

Voor een dubbele schakelaar zou er dus voor elk lichtpunt een schakeldraad aanwezig moeten zijn lijkt me? en niet maar één.

We hebben hierop de schakelaar eruit gehaald, hier was verder geen schakeldraad te vinden.

Ik vraag me ook af, of het wellicht eenvoudig is om een nieuw schakeldraad te laten 'trekken' naar het schakelpunt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Nog meer schakelaars in de buurt? Misschien vergissen de vorige bewoners zich en moet je niet de schakelaar van de keuken hebben maar die van de woonkamer ofzo.

Het kan zijn dat de draad perongeluk is teruggetrokken in de leiding.

Een nieuwe draad trekken zou geen probleem moeten zijn als je weet hoe de leidingen lopen. Dit hoeft niet direct van de schakelaar naar deze centraaldoos te zijn, daar zou nog een centraaldoos tussen kunnen zitten (bijvoorbeeld die in de keuken).
 

voetbalisnethockey

  • #6
Ik kan de centraaldoos eens opzoeken, en kijken hoe het daar momenteel in elkaar steekt. Dan blijf ik natuurlijk een schakeldraad missen, of die komt op een plek uit waar ik nog niet vanaf weet.

Ik weet niet of dit probleem makkelijk is op te lossen door een electricien, gezien de oorzaak van het probleem nog vaag lijkt en meerdere kunnen zijn.
 

Klusser1954

  • #7
Is het een rijtjes huis? Dan even bij de buren gaan kijken hoe het daar zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als je de zwarte draad bij het lichtpunt omhoog volgt tot aan de leiding, welke draden zitten er dan nog meer in dezelfde leiding? Als je dat niet kunt zien, moet je de bedrading en lasklemmen even naar buiten halen en opzij vouwen. Natuurlijk wel de groep uitschakelen voordat je er aan zit.

Afhankelijk van er nog meer in die leiding zit kun je wel redelijk gokken waar de leiding uitkomt.
- bruin + zwart: de leiding loopt naar een (enkele) schakelaar.
- bruin + 2x zwart: de leiding loopt naar een dubbele schakelaar. 1 zwarte draad gaat dan naar het kroonsteentje, de andere zwarte draad zal een andere leiding in lopen naar een ander lichtpunt / centraaldoos
- bruin + blauw + zwart: de leiding loopt waarschijnlijk naar een andere centraaldoos
 

Sander 1972

  • #9
Inbouwdoos weg gestuct? naast de andere schakelaars
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu