Gebruik flexibel t-stuk op onbereikbare plek

Bart 010

  • #1
Beste klussers, ik lees al een tijdje mee op dit forum en hab al heel veel gehad aan alle informatie hier. Dank aan alle beantwoorders hiervoor.
Ik ben momenteel in een badkamer de afvoer van WC, douche en wastafel aan het aanpassen. Vanwege gebrek aan ruimte kan ik geen schuifmof toepassen en wil ik een flexibele koppeling gebruiken. Ik zat te denken aan onderstaande flexibele t-stuk voor de 40mm afvoer van wastafel en douche (Beschrijving verkoper: Zeer geschikt voor toepassingen waarin lijmen niet mogelijk of gewenst is, van PVC elastomeer met een zeer sterke trek- en scheursterkte, is enorm flexibel en niet onderhevig aan veroudering. Maximale temperatuur: 60°C. Maximale druk: 1 bar).

Deze koppeling komt onder het inbouw toilet en is dus later niet meer bereikbaar zonder te breken.
Is een dergelijke koppeling betrouwbaar genoeg hiervoor?

FlexKoppeling.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Hoe precies komt ie onder inbouw toilet?
En een 40mm voor douche en wastafel is veel te klein.
 

Bart 010

  • #3
HIeronder een foto van de situatie zoals het destijds door mijn toenmalige aannemer is aangelegd. Dit is de ruimte waar het inbouwreservoir zat.
(De beschadigde waterleiding is inmiddels door een loodgieter gerepareerd).
Links loopt een 40mm leiding van de douche. Rechtsonder een 40mm van de wastafel.
De muur is een 20cm dikke draagmuur. Achter de muur zit de standleiding. Deze badkamer is de 2e badkamer, de hoofdbadkamer zit aan de andere kant van de muur. Iets veranderen aan de standleiding betekend dus helaas sloopwerk in de andere badkamer. Dit zou wel de beste oplossing zijn maar betekend flink wat openbreken.
Inmiddels zijn beide t-stukken verwijderd. De uitsparing in de muur heb ik aan de bovenzijde vergroot zodat er een 45graden 90mm t-stuk in past. Aan de bovenkant kan dan de WC worden aangesloten en aan de onderkant wil ik wastafel en douche aansluiten.
Ik weet dat ook dit geen oplossing volgens de regels is maar het is in mijn ogen de enige oplossing waarvoor ik niet de andere badkamer hoef open te breken.
Het lastige nu is het koppelen van douche en wastafel aan het t-stuk in de wand omdat er veel te weinig ruimte is. Hiervoor had ik gehoopt het hierboven afgebeelde flexibele koppelingstuk te gebruiken.

PXL_20230210_131802204.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ik kan je situatie niet in schatten hoe het word mar maak dan de afvoeren 50mm in plaats 40.
 

Bart 010

  • #5
Bedoel je na samenvoegen douche en wastafel 50mm? Dat zal ik doen als er voldoende ruimte is. Als je bedoelde de gehele leiding dan moet ik alle vloertegels verwijderen.

Mijn probleem is echter dat er geen ruimte is om de leidingen samen te voegen en op een fatsoenlijke manier te koppelen aan het t-stuk in de wand. Ik heb het nu tijdelijk gedaan maar het ziet er niet uit en er is bijna geen ruimte voor de rechterpoot van het inbouwreservoir over.

PXL_20230401_123435376.jpg

Het liefst zou ik dit verwijderen en de flex koppeling gebruiken om beide leidingen aan het t-stuk in de wand te koppelen. Dit kan dan met 50mm.
PXL_20230401_152829572.jpg
 
Laatst bewerkt:

Bart 010

  • #6
Ik hoop dat dit duidelijk aangeeft wat ik wil. De rode lijn is de flexkoppeling die ik wil gaan gebuiken indien deze hiervoor geschikt is.
Groen is dan normaal pvc.
Omdat er zo weinig ruimte (15 cm) is het niet mogelijk een hard pvc t-stuk en schuifmof te gebruiken voor het rode gedeelte

PXL_20230401_123435376 copy.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Hoever zit de wastafel van dit punt verwijderd?

En nog iets anders: Die knelkoppeling in de blauwe leiding hoort daar niet. Kun je die verbinding niet persen?
 

Bart 010

  • #8
De wastafel zit op 2 mtr afstand.

De blauwe leiding is een vloer verwarmingd leiding. De loodgieter heeft het t stuk dat daar zat verwijderd. Bij het doorzagen bleek deze leiding erachter verstopt te zitten. Hij heeft toen deze koppeling gehaald en erop gezet. Ik heb zelf geen gereedschap om dit te vervangen en meende ook dat dit een gangbare reparatie koppeling is hiervoor. Moet ik deze laten vervangen door een vloerverwarmings monteur?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Sorry dat ik het zeg maar dit gaat niet werken, die verloop zit verkeerd moet boven in aan gesloten zijn, je ontspanning gaan niet werken en je fecaliën en water slagen terug je dunne leidingen in.
Kijk maar van af 1.20 en oplossing voor jouw 2.10
 

Bart 010

  • #10
De verloop bovein aansluiten kan fysiek niet. Dit betekend dat deze dus apart door de muur heen moet naar de andere badkamer. Daar moet de vloer open om de leiding in te leggen en de wand open om bij de standleidinig te komen. Ook het toilet daar moet opengebroken worden om die aansluiting op de standleiding aan te passen.
Dat is enorm veel werk (en risico op beschadigingen van leiding, electrische vloerverwarming etc.). Ik weet niet eens of er zomaar een extra doorvoer in de draagmuur mag komen. Dat zijn een hoop dingen om over na te denken en uit te zoeken.
 

Haplo

  • #11
Het is misschien niet goed, maar aan je oude foto te zien heeft het altijd zo gezeten. Ik weet hoe lang het al zo zat.
 

Bart 010

  • #12
Klopt. Het heeft zo ongeveer 5 jaar gezeten.

Op een gegeven moment begon de douchegoot te borrelen bij doortrekken wc (geen verstopping, alleen hoorbaar). Door nu de 2 stuks 90 graden t stukken te vervangen door 1 t stuk 45 graden hoopte ik dit probleem op te lossen. Het 45 graden t stuk zit 10cm van de standleiding af. Als het dus een beetje stroomt zit het in de standleiding.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
De aansluitingen zitten te dicht bij elkaar op de standleiding. Ik zou zelf geen andere oplossing zien dan eea open te breken, en wel in de koof in de benedenverdieping. Daarmee maak je het jezelf ook een stuk eenvoudiger.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Mijn motto is altijd een goed begin is het halve werk.
Je werkt je in de nesten omdat je geen ruimte hebt en niet in de bad kamer wil breken
Net wat @Walker zegt ga dan wat lager zitten en breek de standleiding aan sluiting open en pak het nu goed op.
Later heb je er spijt van dat je niet hebt door gepakt.
Ik begrijp wel is een pens met werk maar dan krijg je het ook goed.
 

Bart 010

  • #15
De koof in de woonverdieping openbreken is zeker een mogelijkheid. Ik zie alleen niet hoe het dan makkelijker wordt. Ik zou dan de samengevoegde wc en douche in een 50mm leiding naar beneden moeten brengen en daar op de standleiding aansluiten? Dan moet ik dus behalve een doorvoer in de draagmuur ook een doorvoer in de betonnen vloerplaat moeten maken lijkt mij.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
kan je een situatie schets maken hoe de wc aan sluiting in je badkamer en standleidingen en ander leidingen lopen.
 

Bart 010

  • #17
Een tekening maken kan maar heb ik iets meer tijd voor nodig. Hieronder een foto uit de bouw van de andere badkamer met links de koof en de WC aansluiting voor die badkamer. Rechts in het midden zit de afvoer van het bad. Deze loopt dus door de betonplaat naar de standleiding.
Daaronder foto's van de binnenkant van de koof.
Daarop is een blauw t-stuk te zien. Ik ga ervan uit dat dit is vervangen door een dubbel t stuk waarop de badkamer waar ik in bezig ben is aangesloten.
Onder in de vloer moet dus nog een aansluiting zitten voor bad, douche en wastafel die door de vloer lopen.

DSC01421.JPG
DSC01424.JPG DSC01427.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
dus in de hoek zit een X-stuk
zal zo ongeveer zitten nu loost wc bad kamer in andere wc en omdat afvoer laag zit daar stroomt het ook in.
Ik zou een aparte standleiding gaan maken die terplekke naar beneden gaat en dan door de fundering muur die onder je badafvoer gaat aan sluiten op standleiding en naar boven toe op bovenste stand leiding zodat je ontspanning ook werkt.
Of je trekt hem lager door en en dan onder de vloer op pakken.
Naamloos.jpg
 

Bart 010

  • #19
Dit is een schets van hoe het zit. Het gedeelte in de vloer daarvan weet ik niet precies hoe dit zit.


1680471726005.png
 

Bart 010

  • #20
Ik begrijp je oplossing maar dan moet ik dus een gat in de vloer maken en 2 extra gaten in de draagmuur. Bovendien moet er een koof bij in de woonkamer omdat daar de nieuwe leiding onder het plafond uitkomt.

Uit je filmpje begreep ik dat een dubbel t stuk ok is als aan beide kanten een wc zit. Dit zou dus kunnen blijven zitten als de douche en wastafel er niet op aangesloten zitten. Deze zou ik dan nog op de standleiding moeten aansluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu