Geberit UP320 dubbel uitvoeren ivm regenwatersysteem

RogerM

 • #1
Nou, de onderwerptitel doet vermoeden waar de vraag over gaat.
Ik heb twee toiletten en in huis en wil die "voeden" met een regenwatersysteem. In de tuin graaf ik een IBC van 1000 liter in. Via een filter pomp ik daaruit water naar de zolder waar een kleine (dag)tank ligt. Op die stijgende leiding tak ik de aansluitingen voor de toiletten af. De pomp is voorzien van een terugslagklep.
Zodra een reservoir leeg is, vult het met regenwater op vrij verval uit de zoldertank. Zo hoeft de pomp 's-nachts niet te draaien. Als de zoldertank leeg raakt, slaat de pomp aan tot de tank weer vol is. Dit is allemaal geen hogere wiskunde.

Echter, hoe sluit ik een Geberit UP320 aan op iets dergelijks? Ik wil namelijk óók de normale wateraansluiting behouden mocht de IBC leeg zijn. Voorkomen moet worden dat regenwater kan mengen met drinkwater.

Als ik naar de tekening van het inwendige kijk, zie ik een afzonderlijk systeem om te spoelen én een systeem om te vullen. Kan ik die tweede dubbeluitvoeren? Dus een tweede stopkraan etc die ik kan bedienen door het paneel te openen en beide kranen open/dicht te draaien.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou het systeem zo maken, dat je de gewone waterdruk op het regensysteem kunt aansluiten in geval van nood. Dan hoef je aan de toiletten niets te veranderen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Hemelwater en leidingwater mogen nooit op elkaar aangesloten zijn.
  Hoeft ook niet als de tank op druk blijft.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #4
  Dat bedoel ik ook, de tank in geval van nood vullen met leidingwater (bijvoorbeeld met een vlotter)
   

  No Hands

  • #5
  Zo heb ik dat ook eerder gezien ja, de zoldertank wordt normaal gevuld met regenwater, mocht je vat beneden leeg zijn dan zou je zoldertank gewoon gevuld moeten worden met leidingwater. tot er weer regenwater in je ibc vat zit.hoeft je niks aan te passen in de toiletten en de werking daar.
   

  ChristN

  • #6
  Een dergelijk systeem heb ik 1maal eerder gezien.
  Deeze werd iedere keer minimaal gevuld met leidingwater indien hemelwater niet beschikbaar was.
  Hiervoor zat er een apparte bak tussen, welke ook voor zwembaden gebruikt wordt zodat er altijd een scheiding blijft met het leidingwater.


  Maar terugkomende op je originele vraag.

  Ik heb laatst een up320 geplaatst, deze heeft 2 plaatsen waar de inlaat kan. Aan de achterkant en aan de bovenkant.

  Met 2 kranen en een t-stuk moet je kunnen maken wat je wil, echter mag dit volgens mij niet omdat je scheiding niet volgens de regels is, maar daar kan iemand anders beter over oordelen denk ik.
   

  RogerM

  • #7
  De oplossing is simpel en reeds aangedragen. om een optimale scheiding te waarborgen, vul ik de dagtank óf de IBC mbv een vlotter. dan hoef ik ook niet te klooien aan de Geberit.

  dank voor het meedenken!
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Voldoet jouw IBC aan de eisen van een drinkwater vat?
  Open of gesloten?

  denk van niet dus mag dat dan neen!

  John
   

  RogerM

  • #9
  Beste "Loodgieter",
  of het vat voldoet aan de drinkwater eisen is geheel niet relevant. uit de vraag blijkt duidelijk dat ik geen drinkwater op ga slaan in een IBC. ik ga regenwater opslaan om het toilet te spoelen. eventueel gebruik ik leidingwater om de IBC aan te vullen. uiteraard wil ik in dat enkele geval voorkomen dat er regenwater terug kan lopen in het drinkwatersysteem.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  RogerM schreef:
  Via een filter pomp ik daaruit water naar de zolder waar een kleine (dag)tank ligt. Op die stijgende leiding tak ik de aansluitingen voor de toiletten af.
  De toiletten sluit je vast niet op de stijgende leiding aan, maar de dalende uit de dagtank.

  Je kan in een stortbak twee vlotters hangen. Dit geeft geen risico op legionella. Maar je IBC met leidingwater vullen als deze te leeg is ook niet. Zorg wel dat de vulopening boven het waterniveau zit.
   

  RogerM

  • #11
  Ik was inderdaad voornemens de feitelijke vlotter laag in de tank te monteren en de feitelijk inlaat van de vlotter hoog om enig risico geheel uit te sluiten.

  nee, ik sluit de toiletten op de stijgende leiding aan.
  als volgt:
  niveau -1 IBC aanzuigleiding met terugslagklep
  niveau 0 zelfaanzuigende pomp
  niveau 0 aftakking naar toilet
  niveau 1 aftakking naar toilet
  niveau 2 dagtank

  als de pomp stopt, slaat de terugslagklep dicht en blijft er water in de leiding staan. als het toilet spoelt, loopt het water via dezelfde stijgleiding terug naar beneden. waarom zou ik dubbele leidingen aanleggen?
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #12
  eventueel gebruik ik leidingwater om de IBC aan te vullen

  Hoezo niet relevant?????

  Drinkwater om je IBC aan te vullen dan dient het vat aan de Vewin werkbladen te voldoen.

  John
   

  RogerM

  • #13
  ...mag ik m'n regenton aanvullen door er een tuinslang in te hangen? een drinkbeker hoeft toch ook niet aan een norm te voldoen als ik 'm onder de kraan vul?
  wa's 't verschil?
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #14
  Ik was inderdaad voornemens de feitelijke vlotter laag in de tank te monteren en de feitelijk inlaat van de vlotter hoog om enig risico geheel uit te sluiten.

  omdat jij een vlotter op drinkwater in je IBC wilt maken om zo inden nodig met drinkwater te vullen Daarom.

  John
   

  RogerM

  • #15
  Ik was inderdaad voornemens de feitelijke vlotter laag in de tank te monteren en de feitelijk inlaat van de vlotter hoog om enig risico geheel uit te sluiten.
  maw; de vlotter zit ergens onderin het vat. de handle naar de "waterschakelaar" verleng ik waardoor de toevoer zich feitelijk boven het vat bevindt. het water valt via een trechter of iets dergelijk in het vat. nogmaals: ALLES OM TE VOORKOMEN DAT ER REGENWATER IN HET DRINKWATERSYSTEEM KOMT.

  in Belgie is regenwaterhergebruik vrij normaal. een snelle Google laat zien hoe ze het daar oplossen. da's precies wat ik ook ga doen. prima oplossing!  en hier:  laatste edit: hoe langer ik zoek, hoe meer oplossingen ik tegenkom.

   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #16
  Kijk nu zijn we duidelijk, zo is er geen probleem.

  Uit jou eerste woorden haalde ik 2 vlotters in de IBC.

  JOhn
   

  RogerM

  • #17
  ...voor mij (en een paar anderen) was het duidelijk. fijn dat het nu ook voor jou duidelijk is wat ik van plan ben.
  dank voor je inzet John.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu