Geberit toilet lekt en blijft water stromen

Klussernewbie

 • #1
Mijn Geberit inbouwtoilet lekte een heel klein stroompje water in de pot en dus ben ik bezig geweest om dat op te lossen. Ik heb het bedieningspaneel van het toilet verwijderd en alle onderdelen eruit gehaald en eerst schoongemaakt met azijn en tandenborstel. Het systeem was zeer vervuild wat niet onbegrijpelijk was, want toilet hangt er al 21 jaar. Vervolgens alles weer ingebouwd, maar het probleem was niet verholpen.
Alleen trad er nu een extra ander probleem op: elke keer als ik het toilet nu doorspoel, blijft er water stromen in de pot. Het blijkt dat het onderdeel waar het druksysteem aan vast is gekoppeld, omhoog blijft staan en niet zakt (het onderdeel wat wit/groen is). Ik heb er voor de zekerheid een foto bijgevoegd.
Het enige wat ik kan doen om dit te voorkomen, is zelf op het onderdeel te drukken zodat het weer naar beneden gaat en het reservoir zich weer kan vullen met water.
Ik heb het druksysteem in mijn ogen wel goed in elkaar gezet, maar ik snap niet waarom er nu continu water blijft stromen.
Wie kan mij helpen?

PS: als ik op de knop druk voor een grote spoeling (witte knop), blijft de groene knop voor de kleine spoeling gewoon naar beneden, maar als ik de groene knop indruk, gaat de witte knop mee omhoog. Ik weet niet of dit juist is?

Foto Geberit inbouwtoilet.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Willem52

  • #2
  Zou het volspuiten met wd40, dan loopt alles weer soepel
   

  Klussernewbie

  • #3
  Dank voor je reactie Willen52.
  Begrijp ik het goed dat ik dat wd40 moet gebruiken op alle onderdelen van het toilet?
  Welk wd40 product moet ik dan hebben?
  Zorgt dat er dan voor dat er geen stroompje water meer in de pot stroomt en dat het wit/groene onderdeel weer gewoon naar beneden zakt nadat het reservoir leeg is door te hebben gedrukt op één van de bedieningsknoppen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Wd40 smeert de boel en zou kunnen helpen als er iets blijft haken.
  Controleer of het binnenwerk nergens tegenaan loopt.
   

  Klussernewbie

  • #5
  Ik had van dat laatste probleem helemaal geen last toen alles nog intact was en dat er alleen maar een klein stroompje water in de pot liep. Apart dat ik dit probleem nu wel heb nadat ik alle onderdelen heb schoongemaakt!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  is alles zonder spanning weer terug geplaatst net wat @Jan zei.
   

  Klussernewbie

  • #7
  Ik heb met WD40 het groen/witte onderdeel helemaal doorgesmeerd en weer terug geplaatst.
  Helaas blijft het groen/witte onderdeel nog steeds naar boven hangen als ik doortrek.
  Ik heb alles, naar mijn weten, goed terug geplaatst en aangesloten.
  Het binnenwerk zit geklemd in de 2 houders achter in het reservoir en de groene en witte haken zitten door de openingen om het bodemventiel naar boven te bewegen.
   

  TimS95

  • #8
  Ik heb is gehad dat er een plastiekje naar binnen was gevallen (bij het op maat snijden van het kader). Dat stukje bellemerde de vlotter om volledig te sluiten waardoor het water ook licht bleef lopen. Ik heb dit toen gezien met de camera van mijn telefoon.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  moeilijk te zie zo ken je wat meer foto`s maken zodat beter indruk krijgt.
  ook moet voorste plaat in gehaakt worden dan moet alles op ze plaats zitten.
  En welke type is deze reservoir?
   

  Klussernewbie

  • #10
  Het type is juist het probleem. Hij is van 1998 en heb al uren gezocht naar het typenummer, maar zoveel verschillende lijken erop! Het is een gerberit twinline waarschijnlijk twico bodemventiel, maar welk typenummer precies ik weet het niet.
  Als ik de voorste plaat erop zet dan blijft de wc gewoon doorlopen, want daarachter blijft zowel de groene als de witte hangen, dus dan moet je de voorplaat er weer af halen om de waterstroom te stoppen.
  PS: het stroompje onophoudend water is wel opgelost! Was een vuile zwarte ring!

  photo_2021-02-09_21-37-57.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  volgens mij is deze achter plaat het zelfde, op video zit wel een verkeerde bediening plaat voor deze is enkel terwijl er wel een duo in zit.

  WC loopt door Geberit inbouwwc uit elkaar halen - YouTube
  Als je de hevel er uit haalt en je trekt de witte en de groene om hoog zakt hij dan wel?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Als je alles geplaatst hebt en heb je dan ook onderdeel 3.1 geplaatst deze zorgt er voor dat het bediening niet scheef trekt zodat ie ook blijft hangen.
  1612906090446.png
   

  Klussernewbie

  • #14
  Ik heb nog wat extra foto`s gemaakt van mijn situatie.
  Ik heb nog wat andere dingen geprobeerd om te kijken of het probleem bleef bestaan. Ik heb bv het reservoir gevuld zonder het ophangsysteem gemonteerd te hebben om te kijken of er nog steeds water zou blijven stromen. Tot mijn verbazing zag ik dat de vlotter nu wel gewoon naar beneden ging nadat al het water weg was gestroomd. Toen weer alles opgehangen, maar geen succes.
  Toen heb ik het ophangsysteem iets anders opgehangen als normaal (zie laatste foto). Als ik dan de witte knop indruk, dan loopt het water weg en gaat de vlotter naar beneden. Het probleem is dan wel weer dan de groene knop niet te bewegen is om door te laten spoelen.
  Daarna de hele voorkant weer terug geplaatst, maar ook dan valt de vlotter niet altijd terug naar beneden.

  In het reservoir staan de volgende nummers:
  111.108.00.1
  01.01.04 99-2.2
  photo_2021-02-14_19-59-19.jpg photo_2021-02-14_19-59-25.jpg photo_2021-02-14_19-59-29.jpg photo_2021-02-14_19-59-33.jpg photo_2021-02-14_19-59-37.jpg photo_2021-02-14_19-59-41.jpg photo_2021-02-14_20-05-31.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Dimkal

  • #15
  In 21 jaar, ergens rond de 50.000 spoelingen gedraaid. Volgens mij heeft deze wel een nieuw bodemventiel en of vlotterkraan verdient.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Ik had gevraagd als je het plaatje 3.1 over de pennen had gedaan vlak voor als bediening plaat er op gaat.
  Als je deze vergeet en je drukt op de knop dan blijft spoeling hangen.
  Bij foto 3 zie je dat de groene al scheef staat.
   

  Klussernewbie

  • #17
  Ik heb het plaatje 3.1 over de pennen gedaan en toen had ik moeite om überhaupt de knoppen in te drukken om door te kunnen spoelen. Maar als het spoelen wel lukt, blijft de vlotter nog steeds hangen.
  Het moet volgens mij dus in het ophangsysteem zitten, want zonder dat gaat de vlotter wel gewoon naar beneden als het reservoir leeg is gelopen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  dus als je alles weer terug plaatst waar alleen het bedieningspaneel er op moet zetten hoever steken je pennen er uit.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Naamloos.jpg

  deze zit ook scheef anders bestel je een nieuwe hef boom en een uitstroom mechanisme.
   

  Klussernewbie

  • #20
  De pennen steken iets van 2-3 cm uit. Toen ik de opdekplaat weer terug had geplaatst, werden die pennen ingedrukt en dus heb ik de pennen wat minder uit laten steken zodat de wc niet zou doorlopen.
  Maar de vlotter blijft nog steeds hangen; met of zonder opdekplaat.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu