Gat boren zijkant groepenkast

pb90

  • #1
Ik krijg binnenkort een nieuwe keuken, waarbij de apparatuur aan een andere muur komt dan waar nu de keuken is. Deze wand heeft nu nog geen stopcontacten. Er komt een koelkast, vriezer, combi-magnetron en oven aan deze nieuwe wand te staan. Ik wil aan die wand dus nieuwe stopcontacten plaatsen op 2 nieuwe groepen.

Aan de andere kant van deze nieuwe keukenmuur staat de meterkast. Ik zou dus eigenlijk 2 gaten willen boren aan de onderkant van de zijkant vanuit de meterkast. Ik kom dan namelijk precies bij de apparatuur uit van de nieuwe keuken. Is het toegestaan om dit te doen?

Mag ik gewoon 2 gaten boren vanuit de meterkast door die muur en daar een (flexibele) leidingen doorheen leggen?

Ik had ook nog een 2e vraag over een 2-fasen aansluiting. Op de plek waar de inductiekookplaat komt is al een inbouwdoos met loze leiding (nog ongebruikt). Kan ik daar gewoon een XMVK doorheen trekken (5x2.5mm)?

Screenshot 2021-12-13 at 21.50.17.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
In de titel heb je het over boren in de groepenkast, in de tekst schrijf je alleen over boren in de meterkast, welke wordt het precies?

Je kunt prima door de muur van de meterkast boren en daar een (flexibele) leiding aanleggen. Maar in de groepenkast boren zou ik niet aan beginnen. Leg de leiding gewoon langs de zijwand of achterwand omhoog, maak een bocht en voer de leiding netjes via de buisinvoeren aan de bovenkant de groepenkast in. Let er wel op dat je hiervoor voldoende lengte nodig hebt!

Is die inbouwdoos een Perilex inbouwdoos en ligt er een 19mm leiding naartoe? Ik zou geen xmvk trekken maar gewoon draad, dat gaat zeker als er wat bochten in zitten waarschijnlijk makkelijker. Je moet de buis dan wel netjes verlengen tot aan de groepenkast (neem aan dat hij nu bij het plafond ophoudt) zodat het geheel gesloten is.
 

pb90

  • #3
Sorry, gaat natuurlijk om boren in de meter :)

Goed om te horen dat dit allemaal gewoon kan. Ik kan niet goed bij de inbouwdoos waar we de perilex willen aansluiten op dit moment (oude keuken staat er voor), maar lijkt dat die een standaard (niet perilex) formaat heeft helaas. Weet niet precies wat de beste oplossing is. De loze leidingen die vanuit de meterkast omhoog gaan zijn 19mm.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik weet niet wat er met de oude keuken gaat gebeuren, maar als deze wordt afgevoerd dan doet een zaag wonderen om nu vast beter bij de inbouwdoos te komen. :wink: Kun je hem opmeten en vervolgens een plan van aanpak maken.

Dat het laatste stukje uit het plafond in de meterkast 19mm is, is helaas nog geen garantie dat de gehele leiding 19mm is. Veel installateurs maken het laatste stukje 19mm omdat je daar zo lekker makkelijk 16mm (flex)buis in kunt schuiven.
 

pb90

  • #5
Bedankt voor je antwoorden! Mocht die 16mm zijn, wat zijn dan mijn opties? Kan/mag ik daar dan 5 draden doorheen trekken als ze van dezelfde groep zijn?
 

Sander 1972

  • #6
Zou je hoofd aansluiting ook 3 fase laten maken
 

pb90

  • #7
Ik heb net nog even geprobeerd te kijken naar die inbouwdoos, het lijkt of die buis inderdaad smaller is dan die bij de meterkast aan de bovenkant uitsteekt. Zal dus wel 16mm zijn. Wat zijn mijn opties precies?

Ik vraag mij nu af of 1 van de bestaande stopcontacten door een 19mm buis loopt? Er is nog een normaal stopcontact naast die lege die gebruikt wordt voor de vaatwasser. Daarnaast is er nog ergens achter de kastjes in de buurt (kan hem niet zien) een stopcontact voor de oven. Kan het zijn dat 1 van die 2 via een 19mm leiding is aangesloten? Mag toch verwachten van een huis uit 2009 dat er minimaal een 19mm leiding naar de keuken loopt?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Het is wel gebruikelijk dat er een 19mm leiding naar de keuken loopt eindigend op een Perilex inbouwdoos inderdaad. Maar of die dan voor jou op de goede plek zit...

In een 16mm buis "mag" geen 5x2,5mm², maar die regels zijn bedacht om te voorkomen dat draad tijdens het trekken beschadigt. Het heeft niet met warmteontwikkeling te maken zoals velen denken. Je zou kunnen proberen om het er toch doorheen te trekken, als dit soepel gaat zonder de draad te beschadigen dan is er niet zo veel aan de hand. Maar meestal valt het ook gewoon niet mee als er een paar bochten in zitten...

Je kunt in de inbouwdoos dan alleen geen Perilex contactdoos monteren. Wellicht kun je met opbouw uit de voeten.

Een alternatief is een nieuwe leiding leggen tussen meterkast en kookplaat.
 

pb90

  • #9
Duidelijk! Heb nog wat tekeningen erbij gehaald. Zie ik hier goed dat er een aansluiting voor perilex zit achter 1 van de bestaande kastjes (nummer F)?

Screenshot 2021-12-15 at 09.45.03.png

Edit: Ik heb een stuk schot weggehaald en er achter gekeken, er zit inderdaad een inbouwdoos. Hij lijkt op het eerste gezicht dezelfde grootte te hebben als de andere onder de goot, maar de inkomende leiding voelt wel iets breder. Zou deze geschikt zijn voor perilex? Hoe kan ik dat precies zien?
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als het goed is, zit op punt F van de tekening een perilex doos voor 2x220 volt voor elektrisch koken.
 

pb90

  • #11
Ik heb de achterwand uit de keukenkast gehaald en ik vind daar bijgevoegde inbouwdoos. Deze zou dus geschikt moeten zijn voor perilex?

Screenshot 2021-12-15 at 10.55.40.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Tja op een foto zien wij de maat natuurlijk ook niet...

Schroefafstand h.o.h. van een Perilex inbouwdoos zou 67mm moeten zijn. Van een normale inbouwdoos is dit 60mm.

Als ik de beschrijving onder de tekening lees zou ik zelfs een bedraade en aangesloten Perilex contactdoos op een kookgroep verwachten.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: pb90

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Op de tekening lijkt er trouwens een schacht tussen de meterkast en de keuken te zitten. Pas wel op als je daar gaat boren straks, niet dat je door een leiding boort...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ja daar zou wel eens de standleiding van het riool en water en gasleidingen in kunnen zitten die naar boven gaan.
Zeker als boven de hal de badkamer zit.
 

pb90

  • #15
Bedankt! Zal zeker opletten wat er tussen die schacht zit (1 kant is van hout). Wat betreft een bestaande al aangesloten perilex verbinding, ik kan hem helaas niet vinden.. Kan alleen rond die locatie een dubbele wcd vinden, gaskraan en een lege (wellicht perilex?) inbouwdoos.

Heb net de inbouwdoos van de afbeelding opgemeten, de afstand tussen de schroeven is inderdaad 67mm en de andere onder de gootsteen is 60mm. Zit dus inderdaad een verschil in.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Dan heb je daar dus een mooie 19mm leiding met Perilex inbouwdoos. Als de locatie bruikbaar is voor je dan ben je al 90% klaar voor de kookplaat.

Als je even voorzichtig door het hout boort (pak een forstnerboortje ofzo, die heeft geen langere centerboor) kun je wel zien of voelen of je een handige plek hebt gekozen om te boren voor de andere 2 groepen.
 

pb90

  • #17
Het is met pijn en moeite gelukt om die 5 draden er doorheen te krijgen (is een perilex doos blijkbaar, zie hierboven), maar voelde toch wel erg lastig om er doorheen te krijgen. Vraag mij af of het toch een 16mm buis in de muur is.

Het is in ieder geval gelukt. Moest er wel bijna letterlijk met m'n gewicht aan hangen om het erdoor te krijgen, is dat erg? Kan dit gewoon gebruikt worden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Wel met 2 man gewerkt (1 invoeren / duwen de andere trekken)?

Als de draad niet beschadigd is kan het geen kwaad om te gebruiken. Je kunt alleen niet controleren of de draad beschadigd is, zonder deze er weer uit te trekken... tja. :wink: Ook bijvoorbeeld isolatiemetingen vertellen maar een deel van het verhaal.

Een 16mm leiding met Perilex doos lijkt me stug.
 

pb90

  • #19
Inderdaad wel met 2 man gedaan, maar het aanduwen ging allemaal niet zo makkelijk. Ik twijfel nu wat ik moet doen, het nogmaals doen me bijvoorbeeld een XMVK kabel of er op vertrouwen dat het goed zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Ga er maar niet vanuit dat XMVK er makkelijker doorheen gaat...

Geen idee waarom het zwaar ging? Was dit vanaf het begin, of pas halverwege of wellicht op het einde? Had je de draad wel mooi compact aan de veer verbonden of kan het zijn dat het hier op vast liep? In dat geval zou je de draad nu die eenmaal op zijn bestemming is wel relatief eenvoudig op en neer moeten kunnen trekken.

Als het je niet lekker zit dan zou je het opnieuw kunnen proberen met speciaal draadglijmiddel.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu