Gasleiding vragen

Tom_m

  • #1
Goedenavond,

Ik heb een vraag over het aanleggen van een gasleiding tbv een woning welke is ingedeeld als dubbele bewoning. Dit wil zeggen:
- 2 CV ketels (1x CW4 1x CW5)
- 2 gaskookplaten

De woning is nu aangesloten op een enkele propaangastank, en zal voorzien gaan worden van een aardgasaansluiting.
M'n eerste vraag gaat over de aansluiting door de netbeheerder.

Deze wenst een mantelbuis tot in de meterkast, hoe dit te realiseren is voor mij wat onduidelijk. De woning is gefundeerd op staal en heeft geen kruipruimte. De huidige meterkast bevat echter al wel de elektra en watermeter, wellicht dat ik met wat graafwerk een mantelbuis kan plaatsen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Een andere optie zou een gevelkast zijn.

De huidige gasleidingen zijn deels flexibel, deels niet te controleren, aangezien deze door de vorige bewoner in het beton zijn gestort en wil ik dus ook niet gaan gebruiken.

De nieuwe leidingen zullen dan ook via het plafond verlopen (uiteraard uit één stuk) en door mij zelf worden aangelegd. De plafonds blijven open totdat de installateur alles heeft aangesloten en afgeperst. Ik ga gebruik maken van leiding van het bekende merk beginnend met een U. ;)

Vanaf de gasmeter (G6 capaciteit) wil ik een verdeler met 2 afsluitkranen welke naar 2 groepen gaat welke als volgt zullen zijn:

Groep 1 (woongedeelte 1)
- Afstand tot aan CV ketel 3M
- Afstand tot opstelling gaskookplaat 7M

Groep 2 (woongedeelte 2)
- Afstand tot CV ketel 10M
- Afstand tot opstelling gaskookplaat 15M

De vraag is welke diameter ik het beste kan nemen? Voor groep 1 zou ik uit gaan van binnendiameter van 20mm tot aan de CV ketel en 15,5mm voor de 7M tot aan de gaskookplaat.

Voor groep 2 moet er iets meer afstand afgelegd worden. Het eerste punt dat bereikt wordt, is de CV ketel. Mijn idee is om binnendiameter 20mm te gebruiken tot aan de CV ketel op 10M afstand en vlak voor de ketel een T stuk te laten plaatsen waarna ik binnendiameter 15,5mm gebruik tot aan de gaskookplaat welke nog 5M verder is.

Uiteraard worden de huidige CV ketels (welke aardig op leeftijd zijn) ook vervangen door een Remeha Avanta CW4 en een Remeha Avanta CW5 ketel.
Ook de huidige keukens worden vervangen, waarbij er uiteraard een kookplaat geschikt voor aardgas word geplaatst.

Ik ben erg benieuwd naar jullie adviezen! Het liefst zou ik de gasleiding onder het huis aanleggen, maar hier zijn geen mogelijkheden voor...
 

Marcn88

  • #2
20 mm is te klein minimaal 25 of 26 mm maken totaan de eerste aftakking en denk eraan dat de leiding als deze door een gesloten ruimte gaat deze in mantelbuis moet liggen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu