Gasleiding in zicht in dekvloer

Lmo

  • #1
Hallo,
Bij kluswerkzaamheden heb ik laminaat verwijderd en zag ik in de dekvloer iets 'vreemds' zitten (1e foto) wat op een klein stukje mantelbuis van een leiding leek. Het zichtbare deel stak dus net iets boven de dekvloer uit (het was me een paar jaar terug toen we hier in trokken niet opgevallen bij het laminaat leggen maar nu viel blijkbaar mijn oog erop). Ik heb voorzichtig wat omliggend materiaal weg gehaald (2e foto) en het betreft inderdaad een mantelbuis die er in mijn beleving wat opgelapt uit ziet (lijkt een los stukje met 2e beugel eroverheen + de hoek dicht bij de muur lijkt wel breder dus naar beneden gedrukt oid).

Aan de kleur en omvang te zien betreft het een gasleiding en dat kan ook kloppen want die komt aan de andere kant van het trapgat naar boven ten behoeve van de CV (hij gaat in feite dus van de ene kant van het huis in de dekvloer naar de andere kant van het huis om het trapgat heen). Aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat het zou voldoen voor gas om dit zo te leggen en er in het verleden in het huis geklust en er liggen ook diverse extra stroomleidingen in de dekvloer.

Mijn vraag is nu wat hier wijsheid is. Ik weet niet 100% zeker of het een gasleiding is ... Weer dichtsmeren met wat materiaal over de buis heen of toch eerst een professional (ik denk dan een loodgieter) dit laten beoordelen?

Alvast dank voor de reactie.


IMG_4005.jpg
IMG_4009.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Fijn, dit soort knutselwerk...

Een mantelbuis van een gasleiding hoort gasdicht te zijn. Dat is dit niet.
 

Lmo

  • #3
Ja inderdaad. Ik weet alleen niet helemaal zeker of het gas is; ik kan me wat moeilijk voorstellen dat dit vanuit de bouw zo opgeleverd is in ieder geval. Wellicht hebben ze bij eerdere werkzaamheden de mantel beschadigd en willen repareren o.i.d.

Ik vraag me af of het handig is om het te laten voor wat het is of om dat stukje mantel wat 'erop geplakt' lijkt er eens voorzichtig af te peuteren om na te gaan wat er achter vandaan komt. Als het gas is en de leiding intact maar alleen de mantel beschadigd kan ik die mantel dan op een manier wel gasdicht repareren?
 

Auto-Geen

  • #4
Als de gasleiding hier gerepareerd is dan komt het er zo uit te zien. De dikte van de werkvloer is minimaal met als gevolg, te weinig dekking. En mantelbuis uit een stuk is van toepassing in de kruipruimte.
 
  • Like
Waarderingen: Lmo

Lmo

  • #5
Dank voor je reactie. Zou je dit dan zo laten en weer aansmeren met een lichte laag van een paar mm eroverheen op die plek zou je hier toch eerst een professionele loodgieter bijhalen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik zou het zo laten zitten, want ik denk dat een loodgieter er weinig aan kan doen.
 
  • Like
Waarderingen: Auto-Geen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Walker schreef:
Een mantelbuis van een gasleiding hoort gasdicht te zijn. Dat is dit niet.
Dat hangt er maar vanaf hoe oud dit huis is.
Tegenwoordig moet gas verplicht in een mantelbuis.
Er zijn ook tijden geweest dat dit niet zo was.
Er zit te minsten een mantel omheen zodat er geen contact is tussen cement en koper.

ik zou hem gewoon laten zitten tenzij je een grote verbouwing van plan bent.
 
  • Like
Waarderingen: Lmo

Lmo

  • #8
Dank voor de reacties. Het huis is uit 2006. Ik ben met een redelijke verbouwing bezig waarbij verplaatsen van CV en MV naar vliering met vast trap (dit is inmiddels allemaal afgerond) en aanbrengen 2e badkamer een onderdeel is, maar het vervangen of repareren o.i.d. van een gasleiding aan de heel andere kant van de etage was zeker niet een van de plannen :-)

Er heeft jaren vloerbedekking over heen gelegen van de vorige bewoners en ik heb er bijna 4 jaar ondervloer en laminaat overheen gehad. Ik denk dat ik het dan laat voor wat het is. Zoals hij oorspronkelijk zat was hij aan de oppervlakte zichtbaar en stak hij een paar mm boven de dekvloer uit. Nog tips om het toch zo goed en veilig mogelijk aan te smeren? Moet ik hem helemaal bedekken of verhoog je dan juist de druk op de mantel als je er iets op plaatst?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Gewoon dichtsmeren gelijk met de rest van de vloer.
Anders heb je straks een grote bult in de vloer zitten als je hem helemaal onder smeert.
Dat er eern beetje mantelbuis zichtbaar is, is niet erg.
Kun je meteen zien waar er een leiding in de vloer ligt als je ooit eens daar wilt gaan hakken of spijkeren in de vloer.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Lmo

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu