Oude gasleiding verwijderen uit zicht. Advies!

Fmrama

  • #1
Hallo,
Ik heb in 2018 mijn gasfornuis vervangen voor induktie. De gasleiding liep vanuit de meterkast, door de kruipruimte de woonkamer in, waar vroeger een gashaard gestaan heeft, weer retour richting keuken. In de woonkamer zitten nog steeds de pijpjes uit de vloer. Zowel links als recht van de oude schou. zie foto. Rechts is ie ca 10 cm lang. Nu zou ik de kruipruimte in kunnen, het is daar wat kruip en sluipdoor.
Als ik nu eens de buisjes in de woonkamer kort afzaag, dichtknijp en dan wat naar beneden de kruipruimte intik. Is dit aan te bevelen?
72973025-2CE5-4DA7-9152-251A52DBB46B.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik dat zo zie, is dat al heel kort boven de vloer en zul je het daarom niet voor elkaar krijgen om na afzagen de buis zodanig dicht te knijpen, dat ie echt gasdicht is.

Nu zul je waarschijnlijk zeggen, dat de buis aan de andere kant afgekoppeld is (dat zal beslist moeten!), maar het probleem is, dat dergelijke oude gasleidingen blijven stinken, met een ontzettend penetrante gaslucht!

Dus kun je (volgens mij) beter met een kleine beitel of een oscillerende multitool iets van de vloer eromheen weghalen, zodanig dat je de buis inclusief dop naar beneden kunt drukken. Veel scheelt dat toch niet met het huidige gat.

Tenzij je de buis geheel kunt verwijderen (dat is gewoon de beste oplossing), maar dat is afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipruimte. Dan kun je volstaan met afzagen en naar beneden- / weghalen van de buis.
 

Fmrama

  • #3
Ok! Dat van die gaslucht is wel een punt van aandacht. Dus niet afzagen. Het andere pijpje is 10 cm lang en zit stevig vast. Zit dan niks anders op om dan de kruipruimte in te gaan en alles weg te halen.
Leuk klusje voor in het voorjaar!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het voordeel van geheel weghalen is, dat dat naderhand (misschien bij volgende bewoners) ook niet tot verwarring leidt.
We hebben hier nog wel eens een topic gehad, met een foto erbij, "waar is die oude leiding van?". :wink:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Kan je de leiding niet afsluiten in de meterkast?
 

Fmrama

  • #6
De leiding is al afgekoppeld. Heb ik gelijk laten doen toen de installateur de induktieplaat heeft geinstalleerd. De leiding loopt dus loos door de kruipruimte.
Die 2 pijpjes in de woonkamer zaten er al van de vorige bewoner, voordat zij cv hebben laten aanleggen in de jaren 60.
Ik ben nu utp kabel aan het trekken achter de plint en kom die pijpjes weer eens tegen, een reden om ze mss eens weg tehalen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dan is idd het beste om de leiding in zijn geheel te verwijderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu