Gangkastje vloer (houten planken met naden)

Pietjepuk11

  • #1
Ik heb een vochtige kelder (nog) onder een gangkasteje zitten die we zelf gemaakt hebben. Ik wil echter op de houten vloer met kieren tussen de planken een anti-vocht folie leggen metr daarover zeil om het vocht tegen te houden. Nu zeggen enekel tipgevers weer dat het hout daaronder dan kan gaan rotten (dakje kelder) omdat het vocht daar blijft zitten. Ik wil deze houten planken echter in de kelder gaan verven met grondverf voor extra bescherming (en ze zitten er al wel 30 jaar zonder houtrot) dus denk dat er dan geen kans is op houtrot door damp/vocht lijkt mij. Verder wil ik de kelder binnenkort vochtvrij gaan maken. Is dit verstandig allemaal?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als u folie boven op de vloer legt moet u de planken niet gaan schilderen, het vocht wordt opgesloten en het hout gaat rotten.

Vochtvrij maken van de kelder is altijd goed, zorg ook voor een goede ventilatie, dat is net zo belangrijk.
 

Pietjepuk11

  • #3
Ik bedoel met verven de onderkant van de vloer (dus eigenlijk het dak van de kelder). De bovenkant (dus de gangkast vloer) laat ik zoals het is. Of is het beter om helemaal niet te gan verven. Op dit moment is het gangkastej heel droog ondanks het overmatige vocht (soms plasjes) in de kelder. Toch moet er iets op de vloer komen om het af te werken en daarom wilde ik oude resten zeil van de keuken gebruiken, maar ben dus bang dat dit toch vocht aan de onderkant gaat vasthouden als het vocht uit de kelder omhoog trekt door de kieren van de planken van de vloer heen. Heb daarom maar een hele dunne laag soort van witte gaasfolie onder het zeil aangebracht om in ieder geval het zeil te beshermen. Is dit wel handig of weet je een betere tip. De kelder is nog lang niet geïsoleerd omdat er na verwijderen van planken nog enkele kale muur met baksteen naar voren kwam die niet eens gestuct waren en daarom nog eerst weer gestuct moet worden om daarna pas het wegenwit aaan te brengen wat voor mij nog een hele klus wordt als leek. Verder moet er rondom de keldermuur aan de buitenkant nog een regenpijp afgezaagd worden om verzadiging aan die kant tegen te gaan door (waarschijnlijke ) lekkage van die pijp, waar ik nu een regenton wil neerzetten. Er zit teven een gat in de muur in de kelder omdat men eerder onder de woonvloer wilde kijken en er geen luik meer was. Dit gat zit er nog steeds maar haalt blijkbaar nog niet genoeg vocht weg door ventilatie? Weet niet waarom dat is maar voor dit gat komt nog een rooster om ongedierte etc tegen te gaan. Maar de vraag van het gangkastje is eerst het belangrijkste. Als ik nl. kan afmaken dan begin ik eindelijk met de klus in de kelder en de rgenpijpen. Alvast bedankt. :lol:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Sorry hoor maar dat verhaal lees ik zo niet verder, het is toch een kleine moeite om het goed leesbaar te maken ?
 

Woodworker

  • #5
De oorzaak van de vochtproblemen in de kelder moet worden aangepakt. Als dat is geklaard, mag op de houten vloer elke soort vloerbedekking komen. Dus ook een zeiltje. Het is trouwens mooier eerst een laagje hardboard op de vloerdelen te leggen. Vastzetten met grote nietjes.

Als de oorzaak van het water inderdaad een lekkende regenpijp is is dat snel genoeg opgelost. Als het iets anders is (grondwater?) wordt het lastig... misschien toch maar een aannemer ter plaatste laten kijken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu