Fundering tuinhuisje: vragen over de bekisting

Rom

  • #1
Moet een vorstrand + betonplaat gieten voor een grote blokhut met luifel (voor het brandhout), en heb nog enkele vragen over de bekisting.

1. voor de bekisting zou ik misschien nog wat oude betonplaten van een omheining over hebben. Om te vermijden dat de vers gegoten beton gaat kleven aan deze betonplaat-bekisting, zou ik 1 of ander goedkope houten plaat (spaanplaat, OSB, ...al is het maar van enkele millimeters dun) ertussen plaatsen. Zou dit lukken?

2. heel het gedeelte van de vorstranden onder het maaiveld: moet daar ook een bekisting komen? of is de omliggende aarde daar genoeg als bekisting? (uiteraard leg ik wel een folie als 'bodem')

3. ik las toevallig "De grond onder de fundering mag niet teveel worden samengedrukt". Dit snap ik niet. Ik dacht dat je net tot op vaste grond moest geraken en je de eventuele beton- of steenpuin ook moest aantrillen...?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heel de bekisting moet je bekleden met PE folie. Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor verkleving van het beton aan de houten beplating (er zit immers folie tussen).

Onder het maaiveld is de aarde goed genoeg als bekisting. Hier hoef je dus geen houten beplating in te maken.

Van het samendrukken van de aarde heb ik nog nooit gehoord. Bij een betonplaat wortd het gewicht maximaal verdeeld, dus daar hoef je niet bang voor te zijn denk ik. Meer dan gewicht verdelen kun je niet doen.

Je schrijft het niet, maar ik ga er van uit dat je voldoende wapening gebruikt?
 

Rom

  • #3
Hartelijk dank voor je duidelijke reactie!
En ja, ik ga zeker genoeg wapening gebruiken :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu