Fundering / vloer voor tuinhuisje

K-lus

  • #1
We willen een huisje (blokhut-achtig ding) gaan plaatsen. Ongeveer 4x4 meter. Van alles aan bouwpaketten te koop bij de bouwmarkten, maar er wordt steeds gesproken over de ondergrond. Moet ik een heimachine gaan huren ? Is een laagje zand (en hoe dik dan) genoeg ? Sommigen storten beton.

Er liggen nu straattegels. Op zich mogen die best de vloer gaan zijn. Dus misschien zijn een paar palen de grond in ook wel genoeg. Maar hoe doe je dat ? Hoe diep ?

Met andere woorden: wat wil een tuinhuisje als basis hebben ? En hoe maak ik dat ?
 

Fiesiekus

  • #2
Wat is de ondergrond/grondsoort?
 

K-lus

  • #3
Geen idee. Wat mij betreft gewoon "aarde". Maar of het klei, zand of turf is, zou ik niet weten. Wat is gebruikelijk in de Randstad ?
 

Fiesiekus

  • #4
Ga dan maar eens wat graven en kijken wat je aantreft. Of even navragen bij makelaars, boeren en buren e.d. die er van op de hoogte zijn
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zou het huisje gewoon op de bestrating plaatsen. Mocht het een nieuwbouwhuis zijn (grond zakt dan nog) kun je de vogende methode gebruiken: op de hoeken en (afhankelijk van de afstand daartussen) tussen de hoeken palen in de grond te plaatsen (eventueel met wat snelbeton). Op deze palen schroef je de onderste balken van het tuinhuisje vast, en hierop stapel je gewoon verder zoals het hoort. De hoogte van de palen moet je gelijk houden met de bestrating (dit wordt de vloer in het tuinhuisje). Mocht de bestrating gaan zakken, dan kun je dit eenvoudig ophogen, want het huisje rust op houten palen.
 

Marziozie

  • #6
Deze vind ik ook wel handig. Wij hebben hier veengrond wat ook verzakt.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #7
Normaal plaats je dan een ringbalk van bangkirai o.g. van ± 45x200mm , die met "piketten" van meestal 6x6x100cm ( gezaagde schuttingpalen van 3m¹) met slotbouten in de grond worden bevestigd.

Hier wordt het tuinhuis met stormverankeringssets aan de ringbalk bevestigd.
Zie hier:


deze zijn ± 2 m¹ lang en kunnen ook de uitzetting/krimp van het hout opvangen.

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu