Functie mengventiel Stiebel Eltron icm CV-ketel

Willemsiebe

  • #1
Beste klussers,

Ik heb een vraag. Wij hebben een Stiebel Eltron LWA 252 in combinatie met onze CV-ketel.

Op onderstaande afbeelding is te zien dat de koud waterleiding naar de Stiebel gaat (in plaats van de CV ketel als er alleen een CV ketel zou zijn). De Stiebel warmt het water vervolgens op tot 54 graden, dat binnenkomt bij het 'mengventiel' (zie ook andere afbeelding ingezoomed). Op het mengventiel staat een K, W en M. Vanuit het mengventiel gaat er een leiding omhoog (daar waar normaal het koude water de CV binnenkomt, en nu dus opgewarmde water van Stiebel) en een waterleiding opzij die rechtstreeks aangesloten is op de warm waterleiding.

Ik vraag mij af: wat is nou de functie / correctie werking van het mengventiel?

Als ik warm water vraag, bijvoorbeeld de douche aanzetten op 36 graden, zou ik verwachten dat het warme water van de Stiebel (dat immers 54 graden is) buiten de CV ketel om direct naar de warm waterleiding gaat (dus vanuit M naar K). In tegenstelling tot deze verwachting slaat bij elke warmwater vraag de CV ketel echter aan, en warmt de CV het water van de Stiebel verder op naar meer dan 70 graden. Dit terwijl dit naar mijn idee helemaal niet nodig zou moeten zijn gezien de warm watervraag voor 36 graden.

Hoop dat u mij duidelijkheid kan geven over de functie en werking van het 'mengventiel'.



 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Dat is helemaal niet zo verwonderlijk hoor, in de situatie hoe het nu zit doe je eigenlijk helemaal niks met het voorverwarmde water.
Simpelweg omdat het mengventiel er fout tussen zit.

Het voorverwarmde water dient op de ingang K te zitten. het warm water uit uw cv ketel dient op w te zitten en uw uitgaande leiding dient op m te zitten.

In de meeste mengventielen zitten keerkleppen in K en W dus stromingsrichting volgens de pijl.

In uw situatie kan er simpelweg niets via M terug ergens heen.

John
 

Willemsiebe

  • #3
Dankjewel voor je antwoord.

Bij M komt het opgewarmde water van de Stiebel binnen.
Bij K stroomt dit direct door naar de warmwaterleiding.
Bij W gaat het omhoog naar de CV-ketel om verder op te warmen.

Heb een principeschema weten te bemachtigen van Stiebel icm CV-ketel, het mengventiel blijkt wel juist geïntalleerd te zijn:



Nu is alleen nog de vraag, functioneert mijn mengventiel nog wel?

Als ik Google zie ik overal 'thermostatische' mengventielen. Bij de mijne kan ik géén temperatuur instellen lijkt het wel. Dit kon ik wel terugvinden op het mengventiel:



Wat betekent dit?

Vriendelijke groet,

Willem-Siebe
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De stroomrichting op je mengventiel (de pijltjes) corresponderen niet met de toe- en afvoer vanaf het mengventiel. Dus het zal zo niet werken.
 

Marcn88

  • #5
Het lijkt me dat t mengventiel niet goed gemonteerd zit op k hoort koudwater aangesloten te zijn op w het warme water en m is het gemengde water op de ingestelde temperatuur van t mengventiel naar je tappunten.
En als je je ketel zou willen beschermen tegen te hoge temperaturen dan exact t zelfde alleen gaat dan de m niet naar je tappunten maar naar je cv ketel
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Nog ff verder onderzocht.

Het volgende jij hebt geen mengventiel maar een omschakel ventiel.

Principe is nagenoeg gelijk alleen kan je deze niet instellen en staat deze vast ingesteld. en is ook niet voorzien van keerkleppen.
Wellicht dat je thermostaat inwendig defect is.

Maar de pijlen zij toch echt van een mengventiel dus weet niet of hier al mee gerommeld is te ja of te nee.

Zie deze link hier staan beide in beschreven:Link.

John
 

Willemsiebe

  • #7
Dank allen voor de reacties.

@John (De loodgieter), door jouw research weet ik nu dat het een omschakelventiel is :D. Ik snap inderdaad dat iedereen door die pijlen in de war raakt. Op het document waar jij naar linkt staan die pijlen ook niet op het omschakelventiel. Echter nu ik op Google verder gegoogled heb naar omschakelventiel, heb ik het omschakelventiel gevonden van Duco hoe dit er echt (met pijlen) uitziet, exact die ik ook heb. Zie hier.. Op die afbeelding zie je ook op de zijkant '45 C' staan. Dat vind ik nog steeds raar, want de temperatuur die gecommuniceerd wordt is 50 graden.

Overigens heb ik ook nog verder contact gehad met Stiebel Eltron over het principeschema. Die had ik toch niet helemaal goed begrepen. Allereerst moet er volgens principeschema wel gebruik worden gemaakt van een mengventiel, deze..

1) Het ZTA mengventiel moet met de M rechtstreeks op de warmwateruitgang van de Stiebel Eltron aangesloten worden.
2) Op C komt vervolgens een leiding die horizontaal moet lopen (ivm de stromingsweerstand) en aangesloten moet worden op het T-stuk (waar van boven naar beneden ook de warmwateruitgang van CV-ketel op aangesloten zit).
3) Op H komt vervolgens een leiding die aangesloten wordt op de koudwateringang van de CV-ketel (voor als het water uit de Stiebel niet meer warm genoeg is om buiten de CV-ketel om te gaan via C).

Ik twijfel nu wat ik moet gaan doen. Een loodgieter laten komen om het leidingwerk aan te laten passen volgens het principeschema van Stiebel, of een loodgieter laten komen om alleen het omschakelventiel te vervangen, wie heeft raad?

Onze douche heeft beslist géén krachtige warmwaterstroom. Ik zou dat graag opgelost zien. Zou dat kunnen liggen aan het huidige leidingwerk, of kan het zo simpel zijn als een betere douchekop kopen? (deze douchekop is nog van vorige bewoner toen we het huis kochten).

Hoor het graag, groet Willem
 

Fdbkc01

  • #8


Kortom dit zou eigenlijk het topic omschakelventiel ipv mengventiel moeten heten. Ik constateer dat de aansluiting op de foto correct is.
 

JIMStevens

  • #9
Hallo, Ik heb dit onderwerp doorgelezen en ondervond precies hetzelfde probleem.
Ik heb de situatie in bijgevoegd jpg geschetst. de installatie is vanaf nieuwbouw geleverd en heeft eigenlijk nooit goed gewerkt (volgens mij).
Ik merk het volgende: als ik mijn bad vul met warmwaterknop vol open gedraaid dan slaat de CV Tap aan (prima). Alsik echter douce of de warmwaterkraan van mijn badkamerwasbak opendraai dan slaat de CV niet aan en krijg ik water rechtstreeks uit de boiler (prima). maar het warme water in de boiler onder de 45 graden komt schakelt hij niet door naar de CV? sterker, het warme water in de boiler 20 graden is dan schakelt hij nog steeds niet door naar de cv, resultaat...ik heb dan geen warm douchewater en ook niet bij de wasbak.
Wie wil en kan mij helpen het probleem te lokaliseren. Ik heb ooit de installateur erbij gehad maar deze heeft doodleuk de leidingen afgedopt en ervoor gezorgd dat ik al het warme water via de CV kreeg aangeleverd. dit heb ik weer ongedaan gemaakt. 1) zou het mengventiel een probleem zijn?
Schema_aansluiting.jpg
maar waarom krijg ik dan wel warm water als ik de badkraan aanspreek? 2) heeft het met waterdruk dan te maken? kan mij voorstellen dat de badkraan meer waterflow genereetr dan de douce en of wasbakkraan. en dat deze grotere waterflow het omschakelventiel aanspreekt? Graag jullie hulp ik ben een leek op dit gebied ;-/
 

JIMStevens

  • #10
Niemand hier op het forum wie een beetje bekent is met Stiebel Eltron lwa 252. Ik had destijds het idee dat dit toestel veel gebruikt werd bij nieuwbouwwoningen begin jaren 2000.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu