Wat is de functie van een cascaderegelaar?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
Wat is precies de functie van een cascaderegelaar / cascaderegeling als je 2 ketels of warmtepompen naast elkaar hebt op 1 CV systeem?

Ik begrijp dat het een apparaatje is dat op beide ketels of warmtepompen wordt aangesloten, maar verder begrijp ik het niet zo goed. Laat hij bijvoorbeeld beide samenwerken?
 
Het dient er voor om de ketels (of warmtepomp) in volgorde te schakelen.
Bij warmtevraag wordt b.v. eerst ketel 1 ingeschakeld en daarna als de warmtevraag hoger wordt
komt ook ketel 2 bij. Bij sommige cascade regelaars wordt ook de volgorde soms omgedraaid
zodat beide ketels gelijkmatiger belast worden.
 
Kun je in plaats van zo'n regelaar dan ook beide ketels of warmtepompen anders programmeren? Bijvoorbeeld dat nummer 1 eerst gaat branden en als die het niet trekt dat nummer 2 er vanzelf bijkomt omdat deze op een hogere temperatuur is ingesteld?
 
Wat je vraagd is precies wat een cascade regelaar doet, er zijn er waarmee men tot 20 ketels aan elkaar verbind. Makkelijker te regelen dan een hele grote ketel.
Verdiep je er maar eens in er zijn een aantal merken, met een programeerbare PLC kun je nog meer en zinvollere zaken aan elkaar verbinden op dit gebied.
 
Blijft mijn vraag: wat is dan het voordeel (de toegevoegde waarde) van zo’n regelaar als je 2 ketels of warmtepompen ook opvolgend kunt programmeren?

Bij utiliteitsbouw met 20 ketels is het natuurlijk een ander verhaal.
 
Als een cascade mogelijkheid in het bestaande toestel al aanwezig is hoef je er geen externe bij te gebruiken.
Ja die technieken gaan ook steeds naar een hoger niveau, kijk maar wat er in een intergas ketel voor mogelijkheden standaard al ingebouwd zijn en de electronica.

Vr Gr
 
een cascade regelaar regelt de toestellen op branduren en vermogen, ook regelt deze als toestel 1 in storing staat dat toestel 2 het overneemt.
de beide toestellen zullen normaal gesproken dus redelijk dezelfde draaiuren maken
 
Meestal kun je ook verschillende parameters ingeven, zoals de volgorde van inschakeling, ketel met hoogste rendement eerst bijvoorbeeld, of de ketel met de minste branduren etc.

Ook zijn er de nodige varianten te bedenken, zoals zo snel mogelijk ketels bijschakelen en zo laat mogelijk afschakelen. De ketels branden dan zoveel mogelijk in deellast.

Een andere mogelijkheid is zo lang mogelijk wachten met bijschakelen van een ketel en zo snel mogelijk afschakelen. Er branden dan altijd zo weinig mogelijk ketels.

Kortom met deze instellingen kun je de installatie zo goed mogelijk aanpassen op het type belasting dat er achter hangt.
 
Ik weet van een aantal warmtepompen met ingebouwd cascade mogelijkheid dat de storingsafhandeling niet lekker werkt, als de master in storing gaat komt de slave nooit in bedrijf.
Het is net hoe de functie in de wp zit of een extrrne regelaar niet gunstiger werkt.
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu