Frezen in beton voor elektra

Panna

  • #1
Hallo Allemaal,

Binnenkort wil ik wat lichtpunten aanbrengen op mijn zolder. Bij het aanleggen van de electra in mijn keuken was het echter een ramp om door het beton heen te komen (prefab... uit 2005), maar nou hoorde ik laatst van iemand dat het bij hem een fluitje van een cent was.... Hij kon mij alleen niet vertellen hoe het was gedaan :cry:

Zouden er dan toch oplossingen te zijn om gemakkelijk in beton te frezen....Als dat er namelijk is zou ik geen opbouw hoeven te gebruiken, wat ik echt te lelijk vind.....

Iemand ervaring met het frezen in beton?

Thx!
 

Gerrit

  • #2
Ja, hoor. Dat is heel eenvoudig. Je moet alleen wel een installatie huren die hiervoor geschikt is, d.w.z. een slijper met diamantzaag die geschikt is voor aansluiting van een waterslang. Verder is een waterzuiger ook handig.
Met je huis-, tuin- en keukenspullen kun je het wel vergeten.
 

Jako

  • #3
Is een kleine kango (boorhamer) niet makkelijker?
Al dat water dan alleen maar stof :mrgreen:
 

Gerrit

  • #4
Er werd gevraagd om een sleuf te frezen. Met een hakhamer doe je dat niet, je hakt gewoon wat kapot en vaak niet alleen de sleuf.
 

Jako

  • #5
Je hebt helemaal gelijk wat betreft de vraag, maar een slijper met diamantschijf is geen betonfrees. Als je een slijper gebruikt zal je toch in het midden van de twee sleuven het beton weg moeten hakken, dus toch als aanvulling een boor/breekhamer, denk ook aan de bochten naar plafond e.d.

Ik denk dat de betonfrees waar TS naar vraagt niet zomaar in de bouwmarkt te huren is en kom je al gauw in de professionele verhuur.

De sleuvenfrezen welke verhuurd worden, waarbij al het materiaal verwijderd wordt zijn alleen geschikt voor steen. De combinatie slijper met diamantschijf en breekhamer is heel gebruikelijk, maar een betonsleuvenfrais ken ik niet in een betaalbare huurversie voor klein werk, als die bestaat zou ik dit graag van je horen.
 

Gerrit

  • #6
Nee, die bestaat ook niet. Als je regelmatig in de praktijk zou werken, zou je zien dat de slijpbedrijven, die door de installateur voor dergelijke zaken worden ingehuurd, werken op de manier zoals ik omschreef.

Iedereen die heeft geprobeerd een sleuf in de beton te maken met een hakhamer weet hoe het resultaat er uit ziet. Als je 2 sleuven slijpt breekt het tussenstuk relatief gemakkelijk uit.
 

Fiesiekus

  • #7
Na twee sleuven uitgeslepen te hebben met moker en scherpe beitel is mijn ervaring.
 

PdeBruine

  • #8
Jako schreef:
Ik denk dat de betonfrees waar TS naar vraagt niet zomaar in de bouwmarkt te huren is en kom je al gauw in de professionele verhuur.

De sleuvenfrezen welke verhuurd worden, waarbij al het materiaal verwijderd wordt zijn alleen geschikt voor steen. De combinatie slijper met diamantschijf en breekhamer is heel gebruikelijk, maar een betonsleuvenfrais ken ik niet in een betaalbare huurversie voor klein werk, als die bestaat zou ik dit graag van je horen.
Die frais/frees apparaten zijn inderdaad alleen geschikt voor de zachtere steen soorten, maar die slijp apparaten met 2 schijven zijn gewoon te huur bij de bouwmarkt hoor.

Kijk maar eens op de sites van de verhuur bedrijven, daar staan ze gewoon op.
Mocht je zo'n ding huren, huur er een stofzuiger bij, er komt nogal wat stof vanaf. :D
 

Gerrit

  • #9
Als je met die dingen in de beton wilt werken, wens ik je veel plezier. Als je geluk hebt, krijg je er net een krasje op. Daarom schreef ik ook dat er machines zijn, geschikt voor aansluiting op een waterslang. Dit is nodig voor de koeling van de zaag en het stuift dus niet.
 

PdeBruine

  • #10
Nee, dat geeft nog meer rotzooi. :lol:
Heb zelf geen ervaring in frezen in beton, bij mij thuis is het kalkzandsteen en baksteen. ;)
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #11
Gewoon zagen met water, de rest wordt helemaal niks :!:
 

M.v.d. Berge

  • #12
Het is inderdaad waar dat je met een frees niet in harde steen/beton kan frezen. Hier wordt meestal een sleuvenzaag met betonbladen voor gebruikt, in combinatie met een stofzuiger. Je zaagt twee sneden tegelijk dus je moet het midden wel weg breken. Dit is meestal zo gepiept met een hamer en beitel of een lichte breekhamer (kangoo).

Je kan ook met een watergekoelde zaag werken, hier kan je echter maar een snede tegelijk zagen. Nadeel van dit alles is dat je met diamantgereedschap werkt en dit is relatief duur. Je hebt wel een mooi resultaat maar als je maar een paar meter moet zagen kan je misschien beter opbouwen.

Bel eens naar een professioneel verhuurbedrijf zei kunnen je prima voorlichten! Succes! :D
 

Proost

  • #13
Er zijn ook apparaten te huur bij de profi's die droog een nette sleuf uit de muur 'slaan' met diamanten beitels. Ik zou zeggen vraag daar eens om nadere informatie.
En nee ik bedoel geen kango maar een speciaal voor deze taak ontworpen apparaat.

vr.gr.
 

Fabio

  • #14
Zijn het grote afstanden die je wilt gaan slijpen of relatief kleine?

Voor kleine afstanden kun je met een beetje slijptol en een beton doorslijpschijf een heel eind komen. Voor grotere afstande raad ik je aan een grote slijptol te huren dit is wel diamant en is wel prijzig.

Dan heb je nog de keuzen om met water te werken ligt aan de situatie of er stof mag vrijkomen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu