Draden kruisen met infrezen in muur

Joostbon

  • #1
Situatie;

thermostaat staat nu rechts van de deur, tegen de keuken aan. door de nieuwe keuken is hier geen plaats meer voor en wil ik deze verplaatsen naar links. De andere kant van de deur. Iemand met het zelfde huis een paar deuren verder heeft dit ook (laten) doen. Hij weet verder niet hoe of wat.

Want ik kruis echter ook wat schakelaars voor de verlichting in keuken, eettafel en woonkamer. Deze schakelaars zitten er al in vanaf de bouw van het huis. Ik ga er van uit dat alles naar boven loopt en dus kruizen ze elkaar. Ik wil voordat ik de frees er tegen die tijd in zet weten hoe ik dit het beste kan aanpakken.

zover mijn info rijkt zijn de huizen opgeleverd met schoon metselwerk, wat in die tijd erg populair was. 100% zeker weet ik dat niet. De woonkamer/keuken gedeelte is glad. Aan de achterzijde (trap naar kelder) weet ik zeker dat het als schoon metselwerk is opgeleverd. Hoe hebben ze die draden destijds verwerkt. Muurtje is ongeveer 15cm dik. En de uiteindelijke vraag, hoe diep zitten die originele elektrabuizen in de muur? Wat denken jullie? Of is het gewoon cm er cm rustig frezen en in het ergste geval repareren?

Ik heb zo'n leidingzoeker maar die geeft geen overtuigende informatie.

Zou ik zonder problemen 2,5 cm kunnen frezen? Nog tips?

IMG_20210716_150321.jpg IMG_20210716_150346.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Reken er maar op dat je de leidingen raakt.
 

Joostbon

  • #3
wat zou een expert doen in deze situatie? (en hoe hebben ze dit gedaan bij de buren een paar deuren verder?

Gewoon en doorheen en nadien de schade repareren?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ik zou de draden terug trekken, dan frezen, op de kruising de extra leiding achter de bestaande buizen laten lopen, dus dieper inkappen. Dan de buizen repareren.
Als je geluk hebt, zit er voldoende stucwerk voor de buis, maar ga daar maar niet van uit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Is dit een dragende muur? Dan mag je er niet eens horizontaal in frezen. Boven een kozijn langs is sowieso al niet handig.
 

ABCDE

  • #6
Verder naar bedene gaan en dan in de dekvloer horizontaal en weer omhoog naast de muur.

Of boven al oppakken. Of ketel draadloos aansturen. Scheelt een hoop werk.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Je kunt ook een sleufje in de muur maken met b.v. een oude schroevendraaier
en daar de thermostaatkabel in leggen. Daarna stuc je het sleufje dicht.
Dit zou de makkelijkste oplossing zjin maar ik zou dit zelf nooit doen.
Het is wel toegestaan.

Een andere mogelijke oplossing is dwars door de muur boren en aan de andere kant
een oplossing zoeken. Daar zou je het metselwerk nog vlak kunnen stucen na de aanpassing.
 

Joostbon

  • #8
Het is geen dragende muur, dus een probleem zal het niet worden. Maar ben sowieso niet echt fan van horizontaal frezen. Maar in dit geval weet ik zo geen andere oplossing als het frezen word. Zo los in de muur ga ik sowieso niet doen want er loopt ook een UTP kabel door de huidige buis naar zolder (lang leven het thuiswerken)

Door de vloer gaat hem ook niet worden

Ik vond de tip van eventueel draadloos nog wel een goede.:prima: en de huidige buis voor UTP laten zitten. Daar ga ik mij nog even in verdiepen of dat een beetje fatsoenlijk werkt.

Heb nu een nefit ketel en bijbehorende thermostaat (2 jaar oud). eens kijken of dit aan te passen is met behoud van thermostaat (en ketel :P)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Waarom niet naar beneden doorfrezen, door de vloer de kruipruimte inboren en op de plek waar je weer omhoog weer door de vloer boren omhoog frezen en klaar?
Zo zou ik het doen en niet door de vloer frezen want het zal niet de 1e keer zijn dat er ook buizen in de afwerkvloer door de deuropening zijn gelegd.

Draadloos voor een thermostaat? denk dat het handiger/makkelijker/goedkoper is om je wifi signaal zo sterk te maken dat die ook prima werkt op zolder.
 

Joostbon

  • #10
Ons huis is geheel onderkelderd. Dus dat is geen optie.

Ben wel aan het kijken naar een draadloze thermostaat. Maar de meesten kunnen wel draadloos met de ketel communiceren maar hebben ook voeding nodig, dus zit ik nog met stroom op die plek te krijgen.

Ik ga alles nog even overwegen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu