Extra isoleren van weinig geïsoleerd schuin dak

Roblo

  • #1
Ik wil mijn zolder verfraaien. De lelijke dakbeschot wil ik betimmeren met mdf (en dit schilderen) Omdat het dak maar weinig is geïsoleerd wil ik een plaat steenwol van 4,5 cm tussen het beschot en de mdf plaatsen.

Volgorde van binnen naar buiten wordt dan:
gelakt mdf
steenwool 4,5 cm tussen een rasterwerkje van latten en de binten
beschot (spaanplaat met daarop 2 cm hard schuim)
panlatten
pannen

Ik vraag mij dus af of dat dakbeschot dampdicht is en dus ook of ik nog een dampdichte folie moet plaatsen tussen het mdf en het steenwol.

Mijn idee is namelijk dat er tussen twee dampdichte lagen vocht niet weg kan dus het dak dan gaat rotten. Anderzijds is het mdf naar mijn idee ook redelijk dampdicht... :shock:

Wie heeft advies voor mij?

Roblo
 

Fiesiekus

  • #2
Aan twee zijden isoleren gaat probelemen geven dit i.c.m. hardschuim (= dampdicht!). Beter is alleen een luchtlaag tussen MDF en beschot te creëren.
 

Roblo

  • #3
Okay dat mag dus?

Rest mij toch nog een vraagje. Is de mfd (met verf) dan ook niet dampdicht? Kan er in de luchtlaag dan ook geen condens ontstaan, of gebeurt dat alleen in isolatie-materiaal?

alvast bedankt voor je snelle reactie... ben er mee geholpen! :D


Roland

Link naar eigen site verwijderd. Moderator
 

Fiesiekus

  • #4
Moeilijk punt raak je hier; waterdamptransport via MDF (12 mm?). Lijkt me weinig kans gezien de dikte, dichtheid en compositie van MDF. Maar zeker weten...?
 

EdP

  • #5
Is er een bepaal de reden om met mdf af te werken en niet met gipsplaat bijvoorbeeld? Gipsplaat is ademend en nog brandveiliger ook.
 

Fiesiekus

  • #6
Correct; en makkelijker te verwerken dan MDF. Houd het zo makkelijk mogelijk!
 

Roblo

  • #7
He... ja... ik wil het aflakken ipv latexen. Plus dat het nogal laag zit zodat je er gemakkelijk met je handen aanzit en dan wordt latex al gauw vies.
Het wordt nu dan ook 1 mooi strak vlak ipv die randen van het gips (wat ik toch nooit perfect kan wegstuccen zonder scheurtjes).

Is het verstandig om:
De onderliggende latten (het rasterwerk waarop het mdf komt) te doorboren zodat alle ruimte onder het mdf in contact staan met elkaar? PLUS 1 of twee gaatjes in het mdf te boren zodat als er toch vocht tussen komt het kan luchten of zorg je er dan voor dat er juist vocht tussen komt?
 

Roblo

  • #8
Oja... en stiekem was ik al begonnen met isoleren. Ik moet dus nu een deel weer losschroeven om het islotaiemateriaal weg te halen....
 

Fiesiekus

  • #9
Fiesiekus schreef:
Houd het zo makkelijk mogelijk!
Geen openingen naar de nieuwe kamer boren; dan treedt daardoor juist vochttransport op naar 't beschot. Veel beter is een aantal ventilatieopeningen in het harde piepschuim, als u het dak op kan&durft. Dan kunt de bestaande isolatie wel laten zitten.

Houd ook EdP's argument van brandveiligheid in het oog! Veiligheid voor alles!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu