Twijfel warm dak extra isoleren van binnenuit

jsm23

  • #1
Beste medeklussers,

In onze jaren 60 kluswoning is in het verleden door vorige bewoners al eens een dakrenovatie plaatsgevonden. Het traditonele dakbeschot is bekleed met renovatieplaten van 80 mm EPS met daarop spaanplaat en een soort kunstof laagje. Zie bijgevoegde foto's. Kan iemand bevestigen of deze kunstof laag waterdicht maar dampopen is? Dit is sowieso een voorwaarde om over een extra isolatie laag na te denken. Ik kan nergens een merknaam op de renovatieplaten vinden.

dakisolatie huidig 2.jpg

dakisolatie huidig.jpg

Nu heb ik al veel gelezen over het wel of niet dubbel isoleren van een bestaand dak maar ben nog niet overtuigd wat nou juist is. Ik kies er daarnaast voor om de vlieringvloer te isoleren met PIR platen aangezien onze zolder enkel als opslag fungeert. Hierdoor betreft de extra isolatie enkel het stuk vanaf de verdiepingsvloer tot het plafond (2,5m hoog).

In ubakus heb ik mijn daksituatie zo goed als mogelijk proberen te modelleren: Het gaat om van binnen naar buiten: een gording dak, traditioneel dakbeschot, EPS renovatieplaten met spaanplaat en keramische dakpannen. In de berekening die ik maak zou ik in de huidige situatie condensatie krijgen achter het spaanplaat. Is dit realistisch aangezien het hier een warm dak betreft?

ubakus bestaand dak.PNG

Wanneer ik een laag extra isolatie toepas (zie afbeelding) gaat dit goed zolang de dampremmende factor van het dampscherm maar hoog genoeg is (100). Wanneer ik de damprem factor modelleer met een ud waarde van 10 gaat er condensatie plaats vinden achter het bestaande dakbeschot, iets wat ik zeker niet wil. Hebben jullie ideeën wat er in de praktijk gaat gebeuren?

ubakus nieuw sd100.PNG

ud 10.PNG

Kortom, ik twijfel wat juist is en wat wijs is om te doen.

Ik hoor graag van jullie.

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Gebruik in deze situatie aan de binnenzijde een dampopen isolatie (wol) en een klimaatfolie.
 
  • Like
Waarderingen: jsm23

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is het mogelijk dat jouw afbeelding leesbaar te zien zijn. Wat een gezeur van dit forum.

De bestaande platen zijn zo ontworpen dat de onderste laag spaanplaat dampdichter is als de bovenste laag zodoende kan er geen condens worden gevormd.
 

jsm23

  • #4
Dag Walker en WGB,

Bedankt voor de snelle reacties. Wanneer ik in Ubakus een klimaatfolie selecteer blijft er condensatie ontstaan. Wanneer de dampdifussie waarde van het klimaatfolie hoog genoeg is (waarde zelf aanpassen) gaat dit wel goed volgens het programma.

Het lijkt mij dus verstandig een klimaatfolie te gebruiken met een zo'n hoog mogelijke dampdiffussie waarde.

Nog 2 korte vragen aanvullend hierop:

- maakt de dikte van het steenwol nog uit tov 80 mm EPS? Kan ik bijvoorbeeld steenwol toevoegen van 120/140 mm?
- Is het wenselijk om een stilstaand laagje lucht te creeren tussen bestaand dakbeschot en de steenwol in het kader van condesatie? Dit is het punt in de constructie waar de relatieve vochtigheid het hoogst zal worden. Dit zodat mocht de isolatie vochtig worden dit niet tegen het dakbeschot aanzit.

ik hoor het graag.

groeten,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu