Plat dak extra isoleren zonder dakopstand te verhogen

Oldchatterman

  • #1
Ik wil zonnepanelen plaatsen op mijn platte dak en daarom moet dit dak extra geisoleerd worden met een R waarde van >3.

Foto dak:


Het dak is 8.5 x 15.5 m. Het afschot loopt in 1 richting met een helling van 20mm/m. De dakopstand links is 25 cm en rechts 8 cm. Aan de linkerkant bevinden zich 2 afvoeren.

Hoe kan ik hier extra isolatie op plaatsen zonder de dakopstand te verhogen?

Een Rc waarde van 3 geeft al snel 8 cm extra dikte en dat zou betekenen dat er rechts geen opstand meer overblijft.

Verder is de isolatie alleen nodig op de plekken waar de zonnepanelen schaduw op het dak geven en wil ik niet mijn hele dak vol leggen met panelen. Kan ik ook 2 of 3 eilanden met isolatie op het dak laten leggen? De eiland moeten dan zo groot zijn dat er 2 rijen zonnepanelen op kunnen liggen in een oost-west orientatie.

Bijvoorbeeld met 2 eilanden van 80 mm hoge isolatie:


Of 3 eilanden van 80 mm hoge isolatie:


Mijn idee bij de eilanden is dat ze klein genoeg zijn om het water omheen te laten lopen. Hoe breder is ze maak, hoe minder water er rechts van de eilanden afgevoerd hoeft te worden. Alleen als ik ze erg breed maak, dan komen ze erg dicht in de buurt van de rechter dakopstand.

Wie wil eens met me meedenken. Zijn mijn ideeen uitvoerbaar?

Ik heb dit aan een lokale dakdekker voorgelegd, maar die vond dit veel te creatief en gaf aan dat er teveel water op het dak zou blijven liggen tegen de isolatie aan. Mijn argument dat dezelfde situatie zich voordoet bij de afvoeren was hij het niet mee eens. Hij wilde het alleen uitvoeren door het hele dak extra te isoleren en de opstand rondom met 8 cm te verhogen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het forum is niet bedoeld om het advies van een professional te weerleggen.

Uiteindelijk moet hij garantie geven op wat hij maakt.
 

Oldchatterman

  • #3
Misschien zijn er professionals op dit formum die een andere mening hebben dan de ene lokale dakdekker die ik via de telefoon om advies heb gevraagd?
Ik ga op zoek naar een andere professional, maar het leek me een goed uitgangspunt als ik mijn vraag aan de professional zo goed mogelijk kan formuleren en me iets beter verdiep in de (on)mogelijkheden van mijn wens.
Niet iedere dakdekker is ook bekend met het type plat dak wat bij mij is toegepast (compact dak) en snapt dan ook niet waarom er extra isolatie nodig is op het dak wanneer er schaduw op valt. Ondanks dat het dak al een R waarde van 9 heeft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In hoeverre of waartoe ben je bereid wat te doen aan het dak.
Mogen de daktrimmen er wel af. Loop alweer een tijdje langs de lijn hoe is jouw compakt dak precies gemaakt.
 

Oldchatterman

  • #5
Hierbij een klein detail van de dakrand en dakopbouw:


Hierop is de dakrand te zien. Het bitumen loopt tot aan de kopse kant van het OSB en daaroverheen moet nog een kap geplaatst worden. Het kan geen kwaad als er zeer incidenteel water over de rand zou stromen, omdat de gevel is afgewerkt met een open houten gevelbekleding met daarachter een dampopen folie die het gebouw beschermd.

De opbouw van het dak is alsvolgt (vanaf onder):
- gipsplaat 12.5 mm
- vochtvariabele damprem
- 400 mm balken met daartussen cellulose isolatie
- OSB 22 mm
- bitumen

Ik heb door Pro Clima een advies laten opstellen voor de opbouw wanneer er schaduw op het dak valt en zij adviseren extra isolatie bovenop het bitumen met een minimale R waarde van 3.

Door de houten gevelbekleding is het niet mooi om de dakrand te verhogen. Er zitten op dit moment geen trimmen (kappen) op, dus daar is nog wel iets mee te doen.

De reden voor extra isolatie is het plaatsen van zonnepanelen. Ik ben daarom ook niet bereid om enorme aanpassingen te doen aan het dak. Het dak is nog heel goed en zeer goed geisoleerd. En als mijn creatieve oplossingen niet kunnen, dan moet ik afzien van het plaatsen van zonnepanelen.

Als laatste optie zou ik dan nog flexibele zonnepanelen overwegen. Deze zouden rechtstreeks op het bitumen geplakt kunnen worden en als het goed is zal dit weinig invloed hebben op de temperatuur van het dak in de zomer. Een hoge temperatuur is nodig om het dak in de zomer te laten drogen via de vochtvariabele damprem. Helaas kan ik nog heel weinig over flexibele zonnepanelen vinden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is er gekeken naar XPS isolatie, deze kan je op de dakbedekking leggen. Waardoor de opstanden gehandhaafd kunnen blijven.
Moet er ook een constructie komen voor de panelen en wat zorgt ervoor dat het niet wegwaaid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ben erg benieuwd waarom extra isolatie nodig is bij zonnepanelen, zeker bij zo'n extreem hoge isolatiewaarde van het dak. Kan je dat uitleggen?
 
  • Like
Waarderingen: Crxzeeland

Oldchatterman

  • #8
Bij een compact dak is het zo dat de isolatie tussen de draagbalken zit. Vocht hoopt zich in de wintermaanden op bovenin het dak doordat het buiten kouder is dan binnen. In de zomermaanden verplaatst dat vocht zich naar onder in het dak en moet zoveel mogelijk afgevoerd worden en dat kan alleen via de vochtvariabele damprem en wordt beinvloed door de temperatuur van het dak. Als de toevoer en afvoer van vocht in evenwicht zijn dan zijn er geen vochtproblemen door interne condensatie te verwachten. Zie voor meer info: https://ecomat.be/bestandenbank/IP-TF-BT-principes_compact_dak.pdf

De situatie verandert met schaduw op het dak. De temperatuur van het dak wordt in de zomermaanden lager waardoor er minder vocht afgevoerd kan worden in de zomer. Om hier wat tegen te doen plaats je extra isolatie bovenop de dakvloer, hierdoor zal er in de wintermaanden minder vocht ophopen in de dakvloer.
 

Oldchatterman

  • #9
Wgb,

Ik kijk onder andere naar XPS isolatie en heb ook gekeken naar XPS isolatie waar al een ballastlaag op zit. Kun je me uitleggen waarom bij XPS isolatie de opstanden gehandhaafd kunnen blijven?
Ik snap nog niet wat het verschil is tussen een vlak XPS of een vlak PIR. De PIR zou ik dan mechanisch bevestigen op de dakvloer en voorzien van een laag bitumen.

De panelen komen in een oost-west orientatie te liggen in een contructie die daarvoor bedoeld is. Dit kan ofwel met ballast in de constructie worden geplaatst ofwel met ankers die daarvoor bedoeld zijn die je bevestigt in de dakvloer en waterdicht kan afwerken met een bitumen flap.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
XPS is een isolatie materiaal welke geen vocht opneemt en mag op de bestaande dakbedekking worden aangebracht. Je moet deze platen tegen de zon beschermen.
Je kiest dan voor het type met een laag beton. Tegen de zon beschermd. Daarop de installatie met de ballast zodat dat het hele pakket inclusief de isolatie bij storm op zijn plek blijft staan.

Aan de lage kant van je dak vorm je met de isolatie een goot.

Het systeem door je bedekking heb je daar een voorbeeld link van.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
@Oldchatterman: Bedankt voor de uitleg.

Edit: Voor de andere geinteresseerden. Hier is een PDF te vinden met uitleg over compact dak en een duo dak (als een deel van de isolatie boverop komt).
 
  • Like
Waarderingen: Crxzeeland

Oldchatterman

  • #12
Wgb,

Ok, dit gedeelte is me duidelijk en zoiets wilde ik ook bereiken. Wat me nog niet duidelijk is waarom je hetzelfde niet zou kunnen bereiken met PIR als je het PIR afwerkt met bitumen.
Het vormen van een goot leek me zelf ook een goed idee, maar ik snap niet waarom het me zo werd afgeraden door de dakdekker die ik gevraagd heb.
In ieder geval begrijp ik uit je advies dat mijn voorgestelde eilanden wel degelijk kunnen.

Ik denk niet dat ik een link van een fabrikant mag delen, maar als je zoekt op ""ballastvrij montagesysteem zonnepanelen" dan vind je de info. Zie foto van voorbeeld:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Uiteraard geen probleem.
Alle andere soorten isolatie zal je op je dak volledig moeten inpakken. Kunnen niet tegen weer en wind. Dat is per vlak 4 hoeken en de randstroken die altijd het dak wat zwakker maken wat betreft onderhoud en levensduur. Schuin je de randen van de platen naar het dakvlak onder 45gr af of hou je deze haaks. Optimaal zou zijn om rondom de isolatie een opstand van hout met schuine randen te maken. Zo krijg je stevige randen waar je op zou kunnen trappen/lopen zonder schade te krijgen.
Zo goedkoop :shock:
Ik hoop voor je dat je met ballast kan werken.
 

Swierema

  • #14
Beste.

Ik zag uw vraag voorbij komen. Ik ben gespecialiseerd in afschot isolatie daken maken.

Mijn eerste vraag is.

Hoeveel cm wilt u rechts overhouden bij de opstand?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Stephan
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Oei Oei Oei Stephan. Voor je ergens registreerd altijd even de regels van het Forum lezen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Hoe weet jij of hij dat niet gedaan heeft?
Ik constateer geen overtreding van de forumregels.
 

Plat dak

  • #17
@Oldchatterman Ik kom min of meer toevallig bij je vraag uit. Ik ben nogal een leek, maar misschien heb je iets aan het volgende idee.

Je zegt:"Ik heb dit aan een lokale dakdekker voorgelegd, maar die vond dit veel te creatief en gaf aan dat er teveel water op het dak zou blijven liggen tegen de isolatie aan."

In jouw tekening heb je de isolatie parallel gelegd met de dakrand; als je dat niet doet, dan loopt het water toch eenvoudig langs het isolatiemateriaal naar de rand waar de afvoer zit?
 

Oldchatterman

  • #18
Correct, de isolatie loopt parallel met de dakrand en het water kan langs het isolatiemateriaal naar de rand met de afvoeren lopen. Dit heb ik ook aan de desbetreffende dakdekker proberen uit te leggen, maar ik werd uitgelachen. Ik heb het maar laten zitten.
 

Oldchatterman

  • #19
Inmiddels wil ik nu wel concreet aan de gang en overweeg de klus zelf te doen. Ik weet de maten van de eilanden. Het worden er 3:
- 2.10 x 5.10 m
- 4.20 x 5.10 m
- 4.20 x 5.10 m

Er komt 80 mm PIR op. Nu ben ik aan het bekijken hoe ik het PIR ga bevestigen en welke dakbedekking ik ga gebruiken.

Als eerste de bevestiging.Vastschroeven lijkt me het makkelijkste, maar aan de andere kant is het dak nu volledig waterdicht. De reden voor de extra laag isolatie en dakbedekking heeft niets met waterdichting te maken, maar alleen met de extra isolatie. De dakbedekking over het PIR is dan om het PIR droog te houden. De bitumen laag intact laten, lijkt mij dan altijd beter dan doorprikken met schroeven. Zou je het PIR gemakkelijk op het bitumen kunnen lijmen? Of is mechanisch bevestigen toch echt beter?

Recent heb ik EPDM gelegd op een schuurtje. Dit ging heel eenvoudig en nu vroeg ik me af of ik ook in deze situatie EPDM zou kunnen gebruiken. Voor DHZ lijkt me EPDM veel eenvoudiger. De EPDM zou ik dan met contactlijm op het PIR bevestigen, maar ik vroeg me af of het EPDM ook makkelijk op het bitumen te lijmen is. Op een aantal sites lees ik dat het goed moet kunnen, maar daarbij gaat het eigenlijk altijd over het volledig bedekken met EPDM. In mijn situatie komen er overgangen van EPDM naar bitumen en dat lijkt me gevaarlijker dan dat het EPDM doorloopt tot de dakrand. Zou dit een DHZ klus kunnen zijn of echt niet aan beginnen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Ik kwam laatst een erker tegen waarvan de dakrand ook laag gehouden was. Keurig opgelost door een goot rondom aan te brengen. Het idee van "eilanden" lijkt me niet nodig. Isolatie zelf op afschot en de goot rondom ook goed op afschot is voldoende.

dak.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu