Elektrische warmwateroplossing

Tom1986

  • #1
Hallo!
Voor in een vakantiewoning die wordt verhuurd (60m2, 2personen) zoek ik een manier om elektrisch water voor keuken en douche te verwarmen. Ik kom twee opties tegen, een boiler en een doorstromer.
Een doorstromer lijkt mij efficiënter omdat deze alleen verwarmt wanneer er warm water nodig is, is daarbij kleiner en ook nog goedkoper. Heeft iemand hier ervaring met zo'n apparaat en iets te zeggen over de opwarm tijd en of dit een beetje snel gaat? Van apparaat tot kraan en douche zit zo'n 5m leiding.
Het huisje wordt overigens een Airco, WTW en elektrische vloerverwarming verwarmd.

Andere opties, tips of afwegingen hoor ik ook graag!
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Marcn.88

    Vaste Beantwoorder
    Moderator
    • #2
    een doorstroomtoestel zal om een beetje een hoeveelheid te leveren toch vlot een 9kw nemen dit zal dan een 3 fasen toestel zijn, icm met uw andere apparatuur zal u een aardig aansluitvermogen benodigd zijn.
    een 80 liter boiler die (snachts) oplaad met een vermogen vanaf 750 watt zal waarschijnlijk makkelijker zijn
     

    The headhunter

    Specialist Elektra
    • #3
    Een doorstromer van 9 kw geeft een pisstraal water, dat word zeer oncomfortabel douchen.
     

    Job_04

    Specialist Werktuigbouw
    • #4
    Derde optie is een warmtepompboiler, die je eventueel aansluit op de afzuiging. Scheelt een factor 2 a 3 in stroomkosten.

    Als je een goed geïsoleerde boiler koopt valt het verlies erg mee t.o.v. de benodigde energie om het water op te warmen.
     

    Tom1986

    • #5
    Dank voor de reacties! Goeie tips! Een warmtepompboiler zat ik ook maar te kijken. Het is een mino-kelder van 2,5m2 waar die zou komen. Daar zit ook een wtw. Zou je die aanvoer en uitblaas kanalen van de wtw kunnen ‘splitten’ en aansluiten op de warmtepomp boiler? Daarbij vroeg ik mij wel nog af of zo’n apparaat veel lawaai maakt. Deze kelder ligt onder de slaapkamer, afgesloten dmv een stevig eikenhouten luik.

    Omdat ik een dynamisch contract heb dacht ik ook nog aan een manier om de boiler op te laten laden op t midden van de dag, wanneer er veel aanbod van (zonne)energie is. Als iemand dit uitgevogeld heeft ben ik ook benieuwd naar de ervaringen!
     

    Job_04

    Specialist Werktuigbouw
    • #6
    Er zijn een aantal warmtepompboilers die je kunt aansluiten op de uitblaas van je ventilatiesysteem.

    Voor systemen waar dit niet bij kan wordt dit ook wel door de doe het zever alsnog gedaan, met dan bij de invoer kant een t stuk met een klep. Zodat mocht de warmtepompboiler meer capaciteit vragen dan de afzuiging levert, hij het kan aanzuigen uit de ruimte.

    Hou er wel rekening mee dat de doorvoer naar buiten geïsoleerd uitgevoerd dient te worden. Omdat de warmtepompboiler de warmte uit de lucht onttrekt is er een risico op condensatie.

    Over geluidopbrengst, ik denk dat dit wel meevalt, vermogens zijn relatief laag. Hiervoor kun je uiteraard de spec. sheet raadplegen. Een andere optie is om de boiler zo groot te kiezen dat het mogelijk is om deze alleen overdag te laten draaien.

    Over het gebruik als buffer, dit zou ik eerder in combinatie doen met een normale boiler, aangezien een warmtepompboiler lange runs op laag vermogen maakt. Volgens mij zijn er boilers die er op voorbereid zijn, er zijn ook wel commerciële oplossingen voor. En de doe het zelver kan met system zoals Home Assistant en slimme stekkers ook een eind komen.
     

    Tom1986

    • #7
    Ok bedankt voor het advies!
    de situatie van de woning is een (voor mij) wat complex verhaal en eigenlijk nog wat groter dan hierboven aangegeven.
    het huisje heeft een airco waarmee verwarmd wordt en elektrische vloerverwarming (voor woonkamer en badkamer). Onder het huisje loopt een lange buis op een aantal meter diepte. Deze pijp verwarmd/of koelt door de temperatuur van de grond de lucht die het huisje binnen komt. Mijn vader heeft dit toentertijd met de installateur bedacht. De de wtw en boiler zijn kapot (waterschade, gasboiler gaat er nu uit). Dus er moet een nieuw systeem komen. Ik zou het, ook om mijn vader een beetje te eren (leeft niet meer), hierop, met de mogelijkheden van nu op voort willen borduren. Ik vroeg mij af of er ergens anders kansen liggen die ik wellicht over het hoofd zie. Het gaat om een kleine vrijstaande bungalow van 65m2.
     
    Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
    17
    2

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu