Elektra trekken door deurkozijn

MichielD

  • #1
Ik wil in een kamer een schakelaar verplaatsen. Nu zit er halverwege een deurkozijn in de weg. Het gaat om een standaard stalen kozijn met bovenraampje (zoals ze in nieuwbouwhuizen meestal verwerkt worden).
Nu is er ruimte in het kozijn en in de ligger (tussen het bovenraampje en deur).

Nu is die ruimte natuurlijk niet supergroot, dus ik weet niet of een flexibele buis daar doorheen gaat passen. Mag ik hier dan ook XMvK-installatiekabel voor gebruiken (wat dan los in door het kozijn gaat en daarna gewoon met buis in de muur)?

En het tweede punt: Het gaat om een wisselschakelaar en heb dus 3 kabels nodig. Het gros van de XMvK-kabels hebben een de kleuren bruin, blauw en groen-geel. Mag je met PVC-tape de kleuren wijzigen?
De 4-aderige kabels hebben bruin, zwart, grijs en groen-geel kleurcodes, dus dat zou anders nog wel een optie zijn.
 

Rotjeknor

  • #2
Een flexibele buis gaat in ieder geval niet passen, er zitten 2 veren in de weg daarvoor. Zelf heb ik bij mn broer een UTP en een coax (met veel moeite) erdoor heen kunnen trekken. Probleem zat 'm eigenlijk niet in de ruimte in die balk, maar wel de aansluiting naar de vertikale delen van het kozijn.

Ik vermoed dat je de installatiekabel wel mag gebruiken, maar kleuren mag je niet verwisselen. Is ook niet echt verstandig lijkt me.
 

MichielD

  • #3
Aangezien het een opdek-deur is, is er best wel wat ruimte. Onder de veren voor het raampje is ook net ruimte.

Voor de aansluiting tussen de vertikale en horizontale delen zat ik te denken om daar een gat in te boren en eventueel van een wartel voorzien om te zorgen dat er geen scherpe randen zijn (het blijft een stalen kozijn).

Voordeel is dat het kozijn er nog niet in zit. :)

En kleuren verwisselen houdt mij ook behoorlijk tegen; anderzijds: waar zijn al die kleuren PVC-tape anders voor? Ik denk op zich dat 4-aderig ook gaat passen, dan heb ik dat probleem niet (moet het alleen zien te vinden).
 

Eraser

  • #4
4-aderig verkopen ze bij elke bouwmarkt wel,
heb er toevallig zondag een rolletje van 10m weggehaald.
Vreemde was wel dat de blauwe draad er niet inzat, maar een grijze.
dus bruin/geel-groen/zwart en grijs.
 

Ronald42

  • #5
De blauwe draad mag je met tape een ander kleurtje geven de aarde niet.
 

MichielD

  • #6
Okee, da's duidelijk; dan ga ik 4-aderig halen.
(Ik had er best moeite mee; hoe er ook niet van als mensen in huis met een andere kleur verder gaan, omdat er één "op" is en de ander "over".)

Overigens past een flexibele buis bijna overal. Ik zou hem nog langs de veren in de dorpel kunnen proppen, maar eigenlijk is de opening daar net 2 mm te klein (breedte genoeg, maar in de hoogte kom ik net te kort).

Dus alleen in de dorpel gaat de kabel straks los liggen; de verticale delen en de muur gaat wel door buis.

Maar in ieder geval: dit mag dus gewoon met XMvK-kabel?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu