Elektra aanleggen schuur

Tim 93

  • #1
Beste allen,

Ik ben voornemens deze zomer een schuur te bouwen tegen de zijkant van mijn huis. Nu wilde ik hiervoor alleen de elektra uitbesteden, maar na wat prijzen opgevraagd te hebben ben ik hier toch maar van afgestapt...

Ik wil nu dus het volgende doen: Zelf de PVC leidingen aanbrengen incl. bedrading. De koppeling naar de meterkast ga ik wel uitbesteden, aangezien ik dit zeker niet kan/mag.

Na wat zelfstudie ben ik tot bijgevoegd elektra schema gekomen. Is dit zo een goed schema? Klopt het verloop van de bedrading? Kloppen de diktes van de bedrading? Ook vraag ik me af wat voor draad er moet liggen vanuit de leidingschacht van de schuur naar mijn meterkast. Hiervoor heb ik al wel een mantelbuis gelegd onder mijn oprit, naar de meterkast.

Het wordt een niet-verwarmde schuur die wel geïsoleerd is. Door er isolatie en alle benodigd foliën op aan te brengen, denk ik dat het wel mee zal vallen met vochtigheid in de schuur. Of zijn hier andere meningen over? Moet ik hier rekening mee houden met het type bedrading, wcd's en lichtpunten?

Graag jullie advies!

Groeten,

Tim
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hoe zie je die bruine draad vanaf de leidingschacht naar de schakelaar precies voor je? Ik neem aan dat je deze gewoon door de centraaldoos wilt laten lopen?

Begrijp ik goed dat je vanaf de meterkast 2 kabels wilt leggen, het licht en de contactdozen apart? Vanwaar die keuze? Woon je in België toevallig?

Verder mankeert er aan het schema niet veel.

Wordt de installatie inbouw? Of opbouw? In het laatste geval zou ik zelf liever met kabel werken.
 

Tim 93

  • #3
Ik woon niet in België, ik was in de veronderstelling dat de bruine kabel eerst naar de schakelaar moest en vanaf de schakelaar met een zwarte draad naar de lichtpunten. Dat is ook de reden dat ik ze in tweeën heb gesplitst, omdat anders ook de wcd's langs de schakelaar zouden lopen.

Wat jij bedoelt is eerst naar de centraaldoos met bruin, blauw en geel groen en vanaf daar met bruin naar de schakelaar, vanaf de schakelaar met zwart via de centraaldoos naar de lampen? Blauw en geel groen lopen dan ook via de centraaldoos naar de lampen? De wcd's via dezelfde centraaldoos?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Hoe zie je die splitsing dan voor je? Splitsen doe je juist in een doos...

Je kunt het inderdaad met met 1 voeding af. Kleuren kloppen zoals je het zegt. Het wordt alleen wat druk om met 9 leidingen op 1 doos te komen, ik zou bij de andere 2 lichtpunten ook een centraaldoos plaatsen. Dan kun je vanuit iedere doos 2 contactdozen voeden bijvoorbeeld.
 

ABCDE

  • #5
Verlichting in schuur zou ik lekker op een andere groep en vooral aardlekschakelaar houden dan de stopcontacten.

De 'T' die bovenin zit... dat moet dus ook in doos. Of zoals @XanderH al zegt; ga gewoon direct naar een centraaldoos, en vanaf daar een aftakking bruin + zwart naar de schakelaar.

9 leidingen op 1 doos; niet doen. Dat gaat nooit fatsoenlijk passen. Mag meestal ook gewoon niet. Opbouwdozen staat vaak in kleine lettertjes op hoeveel verbindingen je er in mag hebben.
 

Tim 93

  • #6
Bedankt voor de reacties. Ik ben weer wat wijzer (als mijn tekening nu klopt). Ik ben namelijk nogal een leek op het gebied van elektra...

Ik heb mijn tekening aangepast. Zo is ie dan denk ik wel correct? En moet ik nog rekening houden met het feit dat het een niet-verwarmde ruimte is? Of maakt dat niet uit?

De bedrading, centraaldozen en wcd's die ik moet pakken zijn gewoon standaard, toch?
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je zou de voeding vanuit de woning ook op de eerste centraaldoos kunnen laten uitkomen, en die WCD op 2m hoogte dan ook gewoon naar de dichtstbijzijnde centraaldoos. Dat scheelt weer het kruisen van leidingen.

Wat me terugbrengt bij mijn vraag... wat voor een installatie wordt dit? Inbouw of opbouw? Hoe gaat de dakconstructie eruit zien? Als die centraaldozen en leidingen in beton gestort worden is een keer met een leiding kruisen niet zo'n ramp maar als het allemaal zichtwerk wordt dan mag het er ook wel een beetje netjes uitzien...

Die WCD op 1,10m, komt die direct naast de lichtschakelaar (2 inbouwdozen aan elkaar)? Dan heb je maar 1 leiding vanaf een centraaldoos nodig.

Je hoeft in een schuur geen spatwaterdicht materiaal te gebruiken. Waarvoor gaat de schuur gebruikt worden? Als je er een complete houtwerkplaats wilt inrichten zou ik dat wel doen, maar dan meer voor het stof.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu