Electrisch bij-verwarmen

Knakbol

  • #1
Wij hebben thuis vloerverwarming icm een houten vloer. Dit werkt in principe prima, echter bij hele koude periodes duurt het 's morgens erg lang alvorens onze woonkamer verwarmd is.
Voor deze situaties wil ik iets van bijverwarming, liefst gasloos.
We hebben interesse in electrische verwarming van Adax neo (33x85 cm, 1000 watt) tpv onze zithoek .Ik weet dat deze verwarming niet voldoende watt heeft om onze woonkamer te verwarmen, echter denk ik dat deze extra warmte er welvoor zorgt dat de kamer sneller op temperatuur is.

Wat raden jullie aan? Ik heb eventueel ook nog gedacht aan een vrijstaande bio-ethanol kachel, echter vind ik deze persoonlijk nogal ruiken.
 
Laatst bewerkt:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Geen nachtverlaging toepassen bij houten vloeren: voorkom teveel temperatuurwisselingen in de vloer: heb je in principe helemaal geen "bijverwarming" nodig.
 

Knakbol

  • #3
Dat wordt ons vaker verteld. Toch heb ik vraagtekens bij het constant stoken van de vloerverwarming. Ik kan me bijna niet indenken dat dit voordeliger is dan 's ochtends de vloerverwarming aanzetten. De leidingen lopen door onze slaapkamer, en tikken tpv de vloer nogal bij het aanslaan van de ketel. Vandaar dat we hem snachts terugzetten naar een graadje of 17/18.
We hebben zonnepanelen dus electrisch bijverwarmen leek me een goede optie.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat laatste hoor je wel vaker, maar je moet niet vergeten dat de salderingsregeling afgebouwd gaat worden. Dat betekent dat je straks alsnog de volle mep betaalt voor je elektrische verwarming, omdat je weinig tot geen zonne-energie krijgt op de momenten dat je die het hardst nodig hebt.

Je kunt wel overwegen een airco te plaatsen. Dat is in principe gewoon een warmtepomp die extra verwarming kan geven met een goede efficiëntie (toch snel al 4x zoveel warmte per kWh als een elektrische kachel). Bijkomend voordeel is dat je er in de zomer ook profijt van hebt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Wanneer de woning goed geïsoleerd is zal er weinig verlaging zijn in de ruimte waar de vloerverwarming ligt.
Wanneer je klaagt over een te lange tijd dat de temperatuur weer op het gewenste niveau is, en toch 's nachts de temperatuur wilt verlagen, zou ik hooguit 1 à 1,5 graad C adviseren en zeker niet meer.
Bij minder goed geïsoleerde woningen zal het 's nachts verder afkoelen en duurt het 's morgens nog langer (tenzij je droogbouw vloerverwarming hebt, want zo'n systeem warmt snel op: ongeveer gelijk als bij radiatoren)

Hoe meer je de temperatuur verlaagt, hoe langer het duurt voordat alles 's morgens weer op temperatuur is: ga maar uit van minimaal 1 uur per te verhogen graad C.

Qua energieverbruik zal het weinig uitmaken, omdat je dan 's nachts die energie besteedt, die je 's morgens uitspaart. Je verdeelt het verbruik nu over een langere periode . Verlagen tot 17 graden is zeker te laag!
Wanneer je informatie inwint bij de leverancier van de houten vloer zal hij waarschijnlijk hetzelfde vertellen.

De zonnepanelen doen 's nachts sowieso niets + in deze wintermaanden is de opbrengst van de panelen ook te weinig om met panelen bij te verwarmen.
(Ik heb zelf 16 zonnepanelen op het dak, maar die leveren uiteindelijk maar ca 70-80% van het totale elektriciteitsverbruik: reken je niet rijk met die zonnepanelen!!!! Zeker niet na 2023)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Hoe groter de detla t (afkoeling van de woning) hoe meer je in de morgen moet stoken. Dan legt het er ook nog maar net aan wat voor verdeler je hebt hangen met of zonder pomp?
En zeker zo belangrijk wat voor thermostaat (Beslist geen nachtverlaging of stooklijnen)
En het is nu eenmaal een gegeven dat iets op temperatuur houden minder energie kost als iets af laten koelen en weer opnieuw op te stoken, zeker met een vloerverwarming op traditionele wijze.

Houten vloer thermostaat op 20 of 21 of wat je wenst en niet meer aankomen!

Q=mXcXdT
 

Bernhard

  • #7
De watertemp moet voldoende hoog zijn om de kamer te verwarmen na de nachtverlaging.
Nachtverlaging 2- max 3 grd.
Gaten in de vloer opruimen dan is het tikken voorbij.
Het is een super onlogisch gegeven dat het op temperatuur houden minder energie kost dan iets te laten afkoelen. Bulshit
Het toepassen van een nachtverlaging verlaagd de stookkosten.
Bij een installaties waar de nachtverlaging zorgt voor het slecht opwarmen en de CV-ketel gaat pendelen is het gevolg van niet goed gedimensioneerd VW-systeem.
In de ontwerpfase is dan onvoldoende rekening gehouden met:
- de capaciteit van de VW
- het warmteverlies van de woning
- geen of weinig isolatie direct onder slangen
- te dikke afwerklaag of houtenplanken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu