Electra van begane grond naar boven (oud huis)

Jupijn

  • #1
Allen,

Ik wil graag 3 extra groepen naar zolder trekken. Ik wil de wasmachine op zolder alsook een kleine boiler voor een wastafel (die nu alleen koud water heeft). Nu had ik een opdracht op werkspot gezet om de stoppenkast te vervangen (was 40 jaar oud en ik kwam groepen te kort) en die leidingen te trekken.

Toen die vent binnenkwam dacht hij dat dat er geen plafonds en vloeren meer in het huis zaten (geen idee waarom eigenlijk), hij zei dat hij het heel eng vond om door het plafond en vloer te boren omdat hij niet wist wat er zat. Ik weet 100% zeker dat er geen water of elektra zat maar daar vertrouwde hij niet op (ergens wel logisch, gaat t mis is het toch zijn schuld). De stoppenkast is wel vervangen maar de leidingen zijn niet aangelegd.

Nu zit ik te denken, ik keek het meeste op tegen het vervangen van de stoppenkast, maar die leidingen trekken moet toch wel gaan? (ik kan sowieso leidingen trekken (heb een hele Franse boerderij vanaf stoppenkast van elektra voorzien), het ging me om die stoppenkast dat ik iemand inschakelde, daar heb ik geen ervaring mee).

Ik heb al houtboren gezien van plm 60 cm, stel als je met een hele dunne houtboor heel voorzichtig een gat weet te boren en onderweg niks tegenkomt, dan heb je ingang plafond en uitgang vloer, die boor je verder uit tot op juiste diameter van een electrabuis en je kan trekken. Het is bovendien een oud huis dus alles is hout en gips.

Voor het aansluiten op de stoppenkast zal ik wel weer een specialist vragen, maar al het voorwerk kan ik toch wel zelf? Of zie ik nu iets gruwelijk over het hoofd?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat lijkt me een goede insteek. Je kunt eventueel een metaalzoeker kopen of huren om vooraf te plek te checken waar je wilt boren.
 

JayElectro

  • #3
Groepenkast vervangen is voor een electricien appeltje eitje en snel geld verdienen, meestal uurtje klaar, groepen trekken daarintegen is meer werk en aan zijn reactie (smoes) te lezen heeft hij er volgens mij gewoon geen zin in gehad.

Maargoed, moeilijk te beoordelen aangezien ik niet in je huis ben geweest,

Op welke plek hangt de meterkast precies?
Heb je een kelder of kruipruime?
Heb je een schacht waarin cv/ afzuiging doorheen naar het dak lopen (meestal bij trap in koof)

Hoe wil je je leidingen trekken? kabel/buis/19mm of 16mm/vd ?

Ik zou idd gewoon een lange vlinderboor van 20 naar boven steken dan, ik neem aan dat je een verlaagd plafond hebt zitten. In een oud huis zitten meestal ijzeren buizen en op zolder kleine ijzeren potjes.

Waar zit je cv? kun je niet van je warme leiding een t-stuk plaatsen en stuk uponor naar je wasbak?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik geef hem gelijk. Een zorgvuldige iemand zal nooit ergens op goed geluk ergens in gaan boren.

Als je niet de mogelijkheid hebt een stukje plafond of vloer open te maken, kan je het eerste gaatje boren en er dan in kijken met bv. een endoscope.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu