Electra in een vakantiewoning mag dat afwijken van normaal

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Ik kan een leuke vakantie woning kopen hier in Nederland (bouwjaar rond de jaren 50), maar bij de bezichtinging vielen mij een aantal zaken op.
Zo is duidelijk te zien dat de electra niet door een vakman is aangelegd want:
- ik kom op zolder wandinbouwdozen tegen die gebruikt zijn als lasdozen,
- ik zag een lamp aangesloten met blauw en bruin
- op een kapotte dubbele schakelaar zag ik een groene draad een zwarte draad en een bruine draad aangesloten.
- de verlichtingskabels waren vanuit de hoek van de kamer helemaal met spijkerclips om de balken vastgezet naar de 2 lampen
- in de meterkast is geen aardlekschakelaar aanwezig (wel een 5 groeps schakelkast waarvan er 3 groepen worden gebruikt)
- de wasmachine en droger zijn op één 4 voudige wcd aangesloten
- in de keuken wordt electrisch gekookt en de keuken ziet er niet al te oud uit, ik verwacht hooguit een jaar of 6 oud.
Verder zag ik wat tafeldozen die met lijm/kit op de muur waren vastgezet (op zolder aangesloten in een lasdoos) om zo extra stopkontakten te krijgen.

Op zich een leuk huisje maar ik verwacht dat als ik het koop en als er een energie bedrijf langs komt om e.e.a te bekijken dat ze wel eens kunnen gaan zeggen dat eerst alles aangepast moet worden.

Nu weet ik natuurlijk wel het e.e.a van electra af, maar wat is echt volgens de Nen 1010 verboden en moet worden aangepast en wat is eigelijk niet gewenst maar is strikt niet noodzakelijk om aan te passen mede omdat het huisje gebouwd is rond de jaren 50 (toen de huidige eisen nog niet bestonden) en het wordt gebruikt als vakantiewoning?

suc6

Gerrit
 

Fiesiekus

  • #2
Misschien was het destijds wel zo toegestaan, voor m'n eigen nachtrust en veiligheid zou ik op het eerste gezicht, 2 ALS-en in de meterkast laten aanbrengen, de aarde laten controleren en zorgen voor aparte groepen voor wasmachine en droger.

Onzorgvuldig en/of onjuist aangebrachte kabels/draden vervangen. Dozen op een deugdelijke manier vastzetten.

Hoe zit het met dat electrisch koken: i.e. wat is het vermogen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Dat is ook wat ik zelf al bedacht had, gewoon de huidige kast er uit en een nieuwe met 5 alamat's er in.
Dat is wel wat duurder, maar dan kun je tenminste een kast krijgen die even groot is als de huidige zonder de bedrading aan te moeten passen/verlengen.

Maar de huidige eigenaar verteld dat alles aan de eisen voldoet en zo niet dat hij het volgens de eisen aan gaat passen, dus als ik aan kan geven wat er niet voldoet dan gaat hij het op zijn kosten wijzigen of (en dat heb ik veel liever) worden de kosten van de verkoopprijs afgetrokken zodat ik het zelf op kan lossen.

Vandaar dat ik graag wil weten wat volgens de Nen strikt noodzakelijk is.

Kookplaat heb ik eigenlijk niet naar gekeken maar het was gewoon een 4 pits keramische kookplaat.

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het punt is dat als je het nu grotendeels wilt aanpakken, de installatie aan de nu geldende norm moet gaan voldoen. Dus bijv overal randaarde wcd's, bedrading volgens de huidige kleur codering (het mixen van oude en nieuwe kleuren in een leiding/lasdoos is zoiezo nooit toegestaan geweest).
Kookplaat zal normaal gesproken op een perilex wcd moeten zijn aangesloten, die door een kookgroep gevoed wordt.
Verder zijn een hoofdschakelaar en min twee aardlekschakelaars tegenwoordig verplicht en ga zo maar door.
Dat wordt dus een lastige discussie omdat, zolang je niets wijzigd, de installatie gehandhaafd mag blijven volgends de toenmalig geldende norm. En volgens mij bestond de NEN1010 in de 50'ties nog niet.
Krakkemikkige uitbreidingen zouden mi iig verwijderd moeten worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Dat houdt dus in dat de woning moet voldoen aan de eisen die gesteld werden toen de keuken is verbouwd, immers toen is er het nodige gewijzigd en had men dat aan de toen geldende eisen aan moeten passen.

Laten we dan de keuken ruim aanhouden en op 10 jaar oud stellen dan lijkt het me dat er in 1999 al wel minimaal 2 aardleks vereist waren (geaarde stopcontacten weet ik niet) dat verschillende kleuren niet toegestaan waren en volgens mij was het altijd zo dat tafeldozen en snoeren altijd toegestaan zijn mits ze maar met een stekker zijn aangesloten en niet met spijkerclips zijn vast gezet.
Het probleem met de wasmachine/droger kan opgelost worden met een wasmachine schakelaar zodat ze niet beide gelijktijdig aan gezet kunnen worden (daar nu nog met een extra kabel komen is nl. bijzonder lastig)

Klopt het verhaal dan volgens de NEN 1010?

suc6

Gerrit
 

Fiesiekus

  • #6
Met die laatste vraag begeef je je een beetje op glad ijs: je gokt dat de keuken zo en zo oud is, wat waren de vermoedelijke eisen in die tijd en hoe en wat had er aangepast moeten worden.

Blijf erbij dat je een veilige aanleg met een nieuwe groepenkast (incl. hoofdschakelaar en min. 2 ALS-en). Door wie dat nu betaald gaat worden, is een andere vraag.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Je moet toch ergens beginnen en op een keuken staat nu eenmaal geen bouwjaar.
Is er dan ergens een scheidslijn wanneer iets plots wel uitgevoerd moest worden? (bijv. de geaarde stopkontakten)

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Volgens mij is een relatief kleine aanpassing, zoals bijv. een nieuwe groep tbv een droger oid, zelden aanleiding om de gehele installatie te upgraden, noch is de verkoop van een pand dat.

Bespreek met verkopende partij iig de volgende punten:

Ondeugdelijke uitbreidingen met snoer etc.
Is de aardverspreidingsweerstand laag genoeg.
Is er een vorm van vereffening van de metalen delen in de badkamer.

Verder denk ik dat een eventuele upgrade naar de huidige norm (indien gewenst) voor eigen rekening en verantwoording zal zijn. Dit zal iig positieve invloed hebben op je eigen veiligheid en de waarde van je vakantie woning.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu