Eikenhouten vloer behandelen

Blancocampo

  • #1
Wie kan mij vertellen wat ik na het schuren het best op een eikenhouten vloer kan aanbrengen voor een mooi en slijtvast resultaat?
Er is een willekeur aan olien, waxen en lakken en om daar als leek nou het beste product uit te kiezen....

Heb uiteraard voorkeuren:
  • Niet te hard glimmen
  • Bij eventuele beschadiging alleen plaatselijk bij kunnen werken en niet de hele vloer opnieuw moeten doen, omdat je een nieuw aangebracht stuk goed ziet.
Wie heeft ervaringen en kan mij hierin adviseren?

Bedankt maar weer!!
 

H@ns

  • #2
Ik ben zelf erg te spreken over een Deens systeem dat de voordelen van olie en zeep combineert.

Het idee is dat je het hout afwerkt met een olie tot de gewenste verzadigingsgraad. Daarna krijgt het hout een zeepbehandeling om de kleur van het hout te fixeren en het vuilafstotend te maken (en redelijk water bestendig)

Na die eerste keer behandelen maak je de vloer zo'n één keer per week schoon met een onderhouds zeep in water.

Na een maand hoef je de vloer alleen nog periodiek te dweilen met het zeepmengsel en praat je dus over normaal onderhoud / schoonmaken.

Eén keer per jaar doe je een grondige onderhoudsbeurt waarbij er een nacht niet op de vloer gelopen mag worden (ook gewoon met emmer, dweil en doek dus geen lastige schuurbeurten e.d.)

Intensief vuil en beschadigingen zijn makkelijk weg te werken met een onverdunde plaatselijke behandeling.

In scandinavië hebben ze een traditie met deze behandeling en die is nu dus in een handig doe het zelf pakket gegoten.

Ik heb van huisuit erg veel ervaring met was en olie en het zelf samenstellen van de ideale meubelwas en olie/ was combinaties en ben derhalve nogal kritisch op bestaande producten. :wink:
Ik kwam toevallig in aanraking met boven beschreven product (systeem) en kon niet anders concluderen dat hier een ideale afwerkingscombinatie voor handen is!!
 

Espaan

  • #3
Wij hebben op onze vloer olie en een hardwax (whatever that may be).

Werkt hetzelfde als de uitleg van H@ns. Dus lokale slijtage met het onverdunde onderhoudsmiddel bijwerken en de rest met het onderhoudsmiddel in dweilwater.
 

Blancocampo

  • #4
Thanx allemaal voor de reacties. 'T is lastig kiezen uit al die produkten op de markt.

Was er inmiddels achter dat lakken geen optie is i.v.m. het glimmen.
Ook plaatselijk bijwerken is lastig met lak. Ben inmiddels aan de slag geweest met hardwax olie. Dit heeft, zoals ik het nu kan inschatten, het gewenste resultaat opgeleverd. Het is plaatselijk bij te werken en het glimt bijna niet vanwege de matte waxlaag die erop ligt.

Bedankt voor de moeite en als ik wellicht eerder van het scandinavische middel had gehoord was dat een goede optie geweest!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu