Eikenhouten vloer (deels)verlijmen / spanveren

Kreb

  • #1
Goedemorgen,

Sinds de verbouwing van mijn appartement heb ik veel informatie kunnen vinden op Klusidee. Ik heb daarom besloten mij aan te melden en mijn ervaring in de toekomst te gaan delen in de vorm van antwoorden op het forum.

Nu heb ik tijdens mijn verbouwing alles netjes kunnen vinden op het forum. Een duidelijk antwoord op mijn volgende vraag helaas niet.

---

Recentelijk heb ik een eikenhouten lamelparket vloer gekocht. I.v.m. appartement kan deze niet volledig verlijmd worden. Er ligt een groene plaat (thermofelt) als ondervloer boven op de betonvloer. Het hout ligt al 2 weken in huis. De grootste ruimte is 5m x 5m.

Nu is de vraag: is het beter om de vloer onderling te verlijmen (beetje houtlijm in de messing en groef) of los leggen en met spanveren aan de langshout kant?

In lees veel verschillende antwoorden op deze vraag. Uiteraard verschilt dit per situatie. Maar ik vind ook niet echt voor of nadelen van beiden. In mijn geval zijn beide opties mogelijk. Ook de leverancier geeft beide opties als mogelijkheid. Maar ook geen voor en of nadelen.

Ik ben benieuwd naar de voor en nadelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot scheuren, uitzetten, lijmresten die je eventueel gaat zien bij het werken van het hout.

Hartelijke groet,
Kreb
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beide opties kunnen inderdaad. Voordeel van los leggen is dat de boel nog eens een keer uit elkaar kan zonder te slopen (bijv. om te verkopen bij verhuizen), dat gaat in de regel niet lukken met onderling verlijmen.

Voordeel van mes/groef verlijmen is weer dat je wat minder risico op naadjes nadien hebt en minder risico op kraken (hoewel dat laatste eigenlijk alleen te vermijden is bij volledig verlijmen)

Overigens werkt lamelparket niet zo enorm hoor. Die multiplex drager zorgt voor een stabiele plank. Het moet wel een beetje dikkere plank zijn (16 of 18mm) ook omdat het zwevend wordt gelegd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Spanveren vind het beste, nadeel van verlijmen is al genoemd en daar komt bij dat de delen ondanks de lijm los gaan zitten.
 

Kreb

  • #4
Hartelijk dank voor jullie snelle reacties. In denk dat de voordelen en nadelen nu goed helder zijn.

Verlijmen in de naden geeft mij ook een wat onnatuurlijk gevoel. Overigens heb ik wel nog eens gehoord dat je de kopse kanten middels een klein druppeltje lijm kunt lijmen. Aangezien in de lengte de planken toch niet echt werken en om te voorkomen dat er daar naadjes ontstaan. Maar wellicht is dit ook op te vangen met spanveren aan de kopse kanten, precies waar de planken aan elkaar aansluiten (oftewel een spanveer op de kopse kant van beide delen).

Groet,
Kreb
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Lijmen op kopse kanten is nog sneller kapot dan lijmen van mes en groef.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu