Eikenhouten vloer

Riebroek

  • #1
In ons huis ligt een eikenhouten vloer bestaande uit vloerdelen van 3 verschillende breedtes met een v groef aan de lange zijden.

De vloer lag er al in toen we het huis kosten en op zich zijn we er erg blij mee.
Volgens de buren ligt de vloer er ongeveer 15 jaar in, want die hebben toendertijd ook dezelfde vloer laten leggen.

Nu is het zo dat er nog steeds kleurverschillen te zien zijn van de kasten van de vorige bewoners. Bovendien hebben we zelf wat krassen in de vloer gemaakt door een paar keer heen en weer te schuiven met een stoel waar een viltje vanaf was gevallen.

De vloer is altijd geolied geweest en dat willen we eigenlijk zo houden. Ik heb een stuk geschuurd met een B&D muis om te kijken hoe dat uitpakt. Nou, dat ziet er stukken beter uit en ik wil nu de hele vloer schuren.

Met de muis is het echter niet te doen, zou me weken kosten, dus mijn vraag is welke machine ik het beste kan gebruiken?

Een bandschuurmachine? Of is het beter een parketschuurmachine te huren. Mijn idee is om er eentje te huren met een rol/band i.p.v. een roterende schijf omdat ik graag met de draad mee wil schuren i.v.m. de v-groeven. Ook moet er niet teveel vanaf, eigenlijk alleen licht opschuren dus ik wil niet met een al te groffe korrel beginnen, ik dacht aan 100 of 120 of heeft iemand hier andere ideeën over?

Hopelijk heeft iemand goede tips/aanwijzingen voor me. Ik ben handig zat maar een vloer schuren is nieuw voor me?
 

Laminaatman

  • #2
Met korrel 100 of 120 zul je niet veel bereiken, die zijn alleen geschikt om de vloer na het grove schuurwerk weer 'klaar te maken' voor het aanbrengen van lak of olie. Wanneer je de olielaag écht wilt verwijderen (zelf zou ik altijd plaatselijk de olielaag verversen en niet schuren, al zul je daar niet alle kleurverschillen die bij een houten vloer horen weg krijgen) dan moet je juist heel grof beginnen met bandschuurmachine en een korrel 16 of 24, anders zul je de olie die in de vloer is getrokken nooit weg krijgen.
Pas wel op, het werken met een bandschuurmachine zou ik alleen zelf doen als je er veel ervaring mee hebt om aanzetten in de houten vloer te voorkomen.
 

Riebroek

  • #3
Ik heb al een stuk gedaan onder de TV kast om te kijken wat het effect is, gewoon met korrel 100.
Dit gaf al vrij snel het gewenste resultaat, er zat daar een plek met flink kleurverschil en dat had ik al vrij snel weggeschuurd.

Ik had het ook niet duidelijk aangegeven, maar het is niet de bedoeling om de hele vloer kaal te maken, maar gewoon de krassen en wat kleurverschil weg werken en daarna de vloer weer opnieuw olieën. We hebben van de vorige bewoners een voorraad olie gekregen wat er al opzat, dat is Osmo Polyx onderhoudsolie, kleurloos (nr. 5401), de kleur van de vloer komt dus niet van olie. De vloer is nu lichtbruin, volgens mij komt dit vooral door de leeftijd en door de zon die er op schijnt. De vorige bewoners vertelden ons dat ze altijd diezelfde onderhoudsolie hebben gebruikt, verder niks.
Na het stukje schuren is de vloer daar iets lichter, precies goed eigenlijk.

Verandert dit het verhaal?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu