Hoe een massief eikenhouten vloer te leggen?

TommyB

  • #1
Heren,

We hebben een massief eikenhouten vloer gekocht, alleen nu zie ik op internet nogal tegenstrijdige verhalen staan t.a.v. het leggen van de vloer. De ene site zegt dat je de vloer zwevend moet leggen, want als je de vloer verlijmd kan de vloer gaan scheuren omdat het hout niet kan werken.De ander zegt weer dat je de vloer juist wel volledig moet verlijmen.

We hebben een plank van 22cm breed en de kamer is 5 meter breed.

Als ik er zelf over nadenk, vind ik het logisch klinken dat een houten vloer moet kunnen werken. Dus niet aan de vloer verlijmen.
Maar ik wil ook geen kieren krijgen. Nu zijn er wel spanveren op de markt, maar die hebben volgens mij weinig nut, als er zware meubels op de vloer staan.

Nu zit ik met een idee waar ik graag jullie mening over wil.
Wat nou als ik de vloer in de mes/groef verlijm, maar de vloer niet aan de ondervloer verlijm. Zo kan het hout nog steeds in zijn geheel werken. En er zullen nu geen kieren ontstaan.

Ik weet niet of het een goed idee is, misschien zie ik iets helemaal over het hoofd waarom ik dit niet moet doen.
Ik hoor graag van jullie.


Mvg

Tom Bezemer

En iedereen de beste wensen toegewenst :)
 

-nico-

  • #2
Hallo

de massief eiken vloer kun je op twee manieren leggen

of alleen de kopse kanten verlijmen en langs de lange zijde toch de spanveren te gebruiken, als de vloer nu gaat werken krijg je 1 lange kier die "makkelijk" op te spannen valt

lange zijden van een massieve vloer nooit verlijmen want als de vloer nu gaat werken "knapt" hij bij de zwakste lijmverbindingen los en dat kan een hele zigzag-kier door je woonkamer worden, die dan door de lijm resten moeilijk tot niet weer in elkaar wil.

of de vloer in z'n geheel vast te lijmen aan de ondervloer. beter is dan om eerst een spaanplaat vloer te gebruiken en de massieve delen ook nog eens te gaan vast spijkeren/blind vernagelen in de veer.

mvg nico
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een massief houten vloer ALTIJD verlijmen/vernagelen met de ondervloer. De lijm vangt het werken van de vloer wel op, geen zorgen daarover.

Als je het zwevend ligt gaat het werken in de hoogte. Planken kunnen krom gaat trekken of scheluw, zeker als het geen lamelparkte is. Dan krijg je een verende vloer. Dat ga je tegen met volledig verlijmen/vernagelen.
 

-nico-

  • #4
Altijd?

denk niet dat elke woningbouw/huiseigenaar daar op zit te wachten

en er gebeurd niks met een zwevende vloer als je geen belachelijke uitschietende waardes van je luchtvochtigheid hebt dus belangrijkste met massieve planken , je luchtvochtigheid in de gaten houden

nb ik ben absoluut geen voorstander van massieve vloeren! douplanken/lamelparket en tapis kun je dezelfde uitstraling krijgen zonder werkingen en de prijs is bijna gelijk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu