Eiken planken achter bed als hoofdbord

Donmartinez

  • #1
Ik ben bezig met verbouwen van mijn slaapkamer. Achter mijn bed is een gestuucte wand waar ik graag vertikale eiken planken op wil maken als een soort hoofdbord (pakweg een meter of 2 breed, 1,5 meter hoog).

2 vragen heb ik hierover:

1. Gebruik ik beter gewone eiken meubelplanken of mes/groef (vloer) delen? Het liefst wil ik de planken strak tegen elkaar aan hebben, maar het risico bestaat (denk ik) dat ze gaan uitzetten en krom gaan staan. Ik zou een milimeter open kunnen laten tussen de planken, maar dit lijkt me niet zo mooi. Is dit met mes/groef delen misschien mooier? Iemand ervaring mee?

2. Hoe moet ik de planken bevestigen? Ik wil liever niet schroeven omdat ik geen schroeven wil zien. Ik dacht aan lijmen, maar ben niet zeker of dit goed blijft zitten bij evt. uitzetten. De planken moeten direct op de muur komen, een raamwerk o.i.d. is geen optie

Dank voor jullie antwoorden alvast!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik weet niet of je dit ziet zitten, maar een hele gemakkelijke oplossing waarmee je veel problemen oplost is aan weerszijden 2 balken (verticaal) voorzien van een sponning tegen de muur bevestigen waarin je de planken zet. Planken hoeven niet geschroefd of geboord te worden, alles kan in alle richtingen werken en de zaak kan gemakkelijk verwijderd worden mocht dat ooit nodig zijn.
Als je bijv zwart vilt achter de planken lijmt vallen kieren minder op. Bij een witte wand erachter kan dat anders misschien storend zijn, afhankelijk van wat voor planken je hebt.
Eiken wel behandelen (olie of beits), want zweetvlekken / vetvlekken van je vingers etc krijg je er anders moeilijk uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu