Eiken planken 28x190 geschikt om tafelblad van te maken?

Turbo MacKwek

  • #1
Volgende krijg ik een partij hout voor mijn nieuwe vlonder. Europees eiken planken 28x190, vierzijdig geschaafd. Alleen door de wereldwijde leveringsmoeilijkheden met hout heb ik aardig wat planken moeten bestellen met meer overlengte dan nodig . Dus ik houd een stuk of 12 zaagresten van +- 1.20 meter over. Zonde om weg te gooien. Mijn eerste gedachte is om er een tuintafelblad mee te 'knutselen'. (die term gebruik ik met opzet om aan te geven dat ik niet heel veel pretenties heb over mijn meubelmaakkwaliteiten ;-) )

Maar ik voorzie wel problemen met de werking van het hout. De vlonder moet ik aanleggen met 7mm tussen de planken, die de werking in de breedte opvangen. zo'n tussenruimte lijkt mij geen handige tafel opleveren.

Dus de vraag: zijn daar oplossingen voor te bedenken, of kan ik maar beter een andere bestemming zoeken voor de de planken die overblijven? En als die oplossingen er zijn: en welke hoek moet ik zoeken. Natuurlijk ben ik blij met een complete dummyproof werkinstructie (zo die al bestaat), maar ik ben ook al blij als iemand me simpelweg in de juiste richting wil wijzen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het beste is de tuintafel ook die 7mm tussenruimte te geven. Als je ze tegen elkaar aan legt, moet je zorgen dat ze in de breedte goed kunnen werken (dat moet bij tafels binnen ook trouwens). Er zijn daar meerdere oplossingen voor, zoals met slobgaten of bladwervels.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
De meerderheid van de houten tuintafels heeft dergelijke ruimtes tussen de planken, dus daar is niets vreemds aan. Als je dat niet handig vindt, is het beter om voor buiten geen houten tafel te nemen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu