Egaliseren met zilverzand/cement mengsel

Beckertje2

  • #1
Een vraagje aan de vloerspecialisten.

Ik wil een laminaatvloer leggen in onze slaapkamer.

Na verwijderen van de vloerbedekking zag ik dat er in de draagrichting van de vloer een knik in de vloer zit naar boven. In het midden van de knik zit een scheur eveneens in de draagrichting van de vloer. Bij het onderzoek naar de oorzaak ben ik tot de volgende conclusie gekomen.

Het gaat om een systeemvloer uit betonnen liggers en betonnen broodjes met daarop een druklaag en een afwerkvloer. Precies onder de knik staat eveneens in de draagrichting van de vloer een niet dragende muur.

Ik ga ervan uit dat de vloerliggers met een zeeg zijn gelegd en zich later iets hebben gezet, maar dat de vloer zich niet heeft kunnen zetten op de plaats van de muur. De oorzaak kan ik dus moeilijk verhelpen.

In draagrichting is de vloer aan de bovenkant volkomen vlak, maar dwars op de draagrichting zit deze lelijke scheur. Het hoogteverschil bedraagt ca. 8 mm, dus te veel om er zo maar laminaat overheen te leggen.

De eenvoudigste manier zou zijn om dit met egaliseer te verhelpen, maar dan zou ik bij de aansluiting na de overloop te hoog uitkomen (ik heb op de overloop geen drempels). Bovendien wordt het vrij duur; ik heb 10 zakken egaliseermiddel nodig.

Ik heb er dus voor gekozen om de afwerkvloer bij de scheur over een breedte van ca. 50 cm en 1 cm diep uit te kappen en de vloer daarna te herstellen en dan met een rei over de bestaande vloer af te trekken.

In eerste instantie wilde ik voor het herstel egalisatiemiddel gebruiken, maar mijn ervaring is dat deze minder geschikt is om af te reien en bovendien moet je dan erg snel werken. Na wat speurwerk op dit forum wilde ik na inbranden met cementpap een zilverzand/cement specie gebruiken.

Mijn vragen zijn nu als volgt:

1. Wat vinden jullie van mijn keuze om dit met zilverzand/cement mengsel toe doen?
2. Kan dit bij een laagdikte van 1 tot 1,5 cm (in een keer)?
3. Is het raadzaam om ondanks het aanbranden de vloer eerst ook nog met
    hechtprimer voor te strijken?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Groet,

Harry
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Kan met gewoon zand-cement
2. Ja
3. Lijkt me niet nodig, aanbranden lijkt me genoeg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Gebruik fijn zand, gewoon metselzand is op deze dikte moeilijker af te reien en maak de mortel niet te droog, ook de ondergrond mag niet te droog zijn.
Direct na het aanbranden aanbrengen of naderhand vochtig maken.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
Zilverzand is ongeschikt. Men noemt het ook wel "dood"zand: Doordat het bijna net zo fijn is als cement, vormt zich geen cementhuid om de zandkorrel, wordt het dus nooit zo sterk als normaal zand-cement.

w.
 

Beckertje2

  • #5
Heren,

Hartelijk dank voor jullie uitgebreide en snelle antwoorden. Ik heb wel eens een stukadoor geholpen met het maken van een vloer in mijn garage. Hij gebruikte maaszand daarvoor. Is deze geschikt? Ik dacht dat je daarvoor minimaal 3 cm dikte nodig hebt.

Hier in de lokale bouwmateriaalhandel verkopen ze naast metselzand ook zilverzand, voegzand en maaszand. Wat raden jullie aan?

Groet,

Harry
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu