Egaliseren van 0 naar 100 met vzc?

Tolhuisje

 • #1
Beste,

Heb een ruimte van ca. 3x 6 meter. Vrij rechthoekig qua indeling. De linkerkant van deze rechthoek ligt ca. 5 cm tot 10 cm lager dan de rechterkant. Zie onderstaande schets. Doordat aan de rechterkant de drempel 2 cm hoog is en er nog een nieuwe vloer in moet van ca. 11mm hoog moet ik eigenlijk egaliseren van 9mm ophoging naar bijna 100mm ophoging.

Mijn idee is om vloeibaarzandcement vanuit de diepste hoek te storten en verspreiden. Heb dan dus wel een stukje waar het minder dan 2cm dik is. Daarom dacht ik eraan om de laatste paar mm met egaline te doen, zodat dit ook eventuele brosse stukken kan opvullen waar het minder dik is en hiermee het zandcement versterkt.

Is dit een goede aanpak, kan ik beter totaal iets anders doen of zijn glasvezels bijmixen in het zandcement een optie om toch met een lagere dikte te werken?

(hehe eindelijk een klusje waar ik straks ook een mooie foto van kan plaatsen :D, alvast bedankt voor de hulp!)

De ondergrond is een 30cm dikke cement/betonplaat die direct op zand ligt en waarschijnlijk 60 jaar geleden al ingezakt is na de aanleg. Het gaat om een uitbouw dus constructietechnisch maak ik me niet veel zorgen over het extra gewicht.

2021-06-11 11_56_56-Clipboard.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Infine

  • #2
  Beste, je plan is prima. Kun je echter de dorpel er niet uithalen zodat je wel aan de minimale dikte voldoet? Minimale dikte is volgens mij 3cm bij vzc.
   

  Tolhuisje

  • #3
  Bedankt voor de bevestiging :-) Dorpel is onderdeel van een monumentale schuifdeur dus dat mag en wil ik eigenlijk ook niet aanpassen.

  Hoopte dat met wat egaline eroverheen ik wat dunner dan 3cm kan gaan inderdaad, anders moet ik balkje plaatsen en meer egaline gebruiken voor het "vlakke" deel.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Extra gewicht erop kan extra verzakking veroorzaken.

  Je kan ook de aanbouw recht laten zetten door er schuim onder te laten spuiten.
   

  Tolhuisje

  • #5
  mjah het moeilijke is dat de poeren wel recht zijn (houtwerk is helemaal strak recht) maar de lang geleden gestorte vloer, waarschijnlijk direct op zand, is ingezakt. En die laag is >30cm dik (heb geen langere boor...). Gaat dat nog werken met schuim?

  Misschien dat ik anders maar een perliet zandcement mengsel maak zoals in een ander topic beschreven om het gewicht flink wat te beperken en daarmee de risico's ook wat verlaag op verder inzakken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Ze kunnen dat heel geleidelijk omhoog brengen. Ik neem aan dat ook de vloer onafhankelijk van de fundering recht getrokken kan worden. Misschien vallen de kosten mee, omdat het een relatief eenvoudige klus is.

  Egaliseren kan ook, al is 100mm wel een dikke laag. Doe het eventueel in 2 lagen. Het vloeibare zandcement vind ik erg prettig werken.

  Zit er nu een cementdekvloer op? Die kan je eventueel weghalen op de plek waar het nu te dun is om zandcement te plaatsen.
   

  Tolhuisje

  • #7
  Bedankt voor het schuim idee Ijkenhout, ga ik daar morgen eerst voor bellen.

  Zit nu een zwaar gehavende granito vloer op en daaronder cement.
   

  Tolhuisje

  • #8
  @IJkenhout door jouw zorgen over gewicht nog andere opties uitgezocht. Vind schuim spuiten mooie oplossing maar wel erg aan de prijs. Toevallig ervaring met spaanplaat/underlayment of estrichplaat van 12mm op droge egalisatiekorrels? Lijkt ook een mooie en lichte optie maar moet dan wel met erg dunne ondervloer platen werken die dan wel weer overal door die korrels ondersteund worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Egalisatiekorrels zijn een erg mooi product. Plaats er wel een ondervloer op die wordt geadviseerd in de plaatsingsvoorschriften. Als de vloer niet geisoleerd is, kan een dampdichte folie onderlaag verstandig zijn.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu