Schuin aflopende garagevloer met afvoerput egaliseren

Pentje

 • #1
beste lezer,

Graag zou ik wat tips willen over een klus die ik komende week wil uitvoeren, namelijk het egaliseren en aanbrengen van een coating in de garage.
De garage heeft een betonvloer met daarop een afwerklaag, ik denk ook een egaline. Deze vertoont slijtage o.a. stukken die er uit zijn en ter plaatse van een kraan klinkt het ook hol (lekkende kraan is al gerepareerd).
Nu wil ik de garage leeg maken en de los zittende delen van de deklaag voorzichtig loshakken. Daarna wil ik de vloer egaliseren, waarbij ik twijfel tussen volledig egaliseren of alleen de gaten. Eerste zal het meest strak zijn, maar de vloer loopt nogal schuin af naar het middenpunt van de garage. In het midden zit een put die rechtstreeks naar het riool gaat. Bij volledig egaliseren zal de egaline dus naar het midden lopen waar de put zit. De put kan ik eventueel wel met iets ophogen, maar het hoogteverschil is echt wel aanzienlijk.
Wellicht dan enkel de gaten aansmeren? Maar met welk middel?

Graag jullie tips om weer een mooie strakke garage te krijgen.
WhatsApp Image 2020-07-07 at 09.19.34.jpeg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Cement gebonden egalisatiemortels vloeien minder uit dan gipsgebonden mortels. Vaak kun je die met enig geduld en de goede watermengverhouding wel op een lichte helling aanbrengen. Op de verpakking of in de specificaties staat vaak welke helling haalbaar is.
   

  Pentje

  • #3
  Heb je een voorbeeld voor me wat ik kan gebruiken?

  En dan de gaten doen of wel de hele vloer? Want grootste gedeelte is namelijk wel vlak, dan moet ik daar ook weer minimaal 2mm aanbrengen
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  Zoek even op internet op "egaline voor buiten". Er zijn verschillende producten met verschillende toelaatbare diktes, hellingen en prijzen. Het product met de sterkste toegestane helling dat ik zo kon vinden heeft een helling van 3%. Dat is 3 cm per meter. Dat lijkt mij voldoende. Nadeel is dat het wel minder goed vloeit dan andere egalines en je hebt een wat dikkere laagdikte dan de 2 mm die je noemt.

  Zelf zou ik de hele vloer afbikken en opnieuw doen, om te voorkomen dat je de overgangen tussen oude en nieuwe stukken door de coating heen ziet.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Zo te zien is de hechting van de bovenlaag niet voldoende, grote kans dat er nadien stukken loskomen.
  Daarom zou ik de bovenlaag verwijderen en dan pas egaliseren.
   

  Pentje

  • #6
  Hmm, dat is een tegenvaller maar ik snap je punt. Mijn idee was wel om overal even met de bijtel langs te gaan, maar waar het vast zit gewoon laten zitten.
  Ik ga er even over nadenken. Nog tips voor een werkwijze mocht ik de gehele toplaag willen verwijderen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Met een boorhamer met spadebeitel.
   

  Pentje

  • #8
  Oke! En wat is handig te doen rondom het afvoerputje? Zodat het daar niet in kan lopen als ik de gehele vloer ga egaliseren
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Met een stukje plastic pijp of een strook metaal er omheen.
   

  Pentje

  • #10
  Dit is het putje. Ik wil na het af bikken met de egalisatie wegblijven van het hele vlak er om heen.

  Ik weet zo niet hoe ik dat handig kan doen zodat het daar niet overheen vloeit. Alles loopt uiteraard af richting dit putje.

  1594463333432519715643143667890.jpg
   

  Pentje

  • #11
  Met een pijp bedek ik alleen de pijp van de goot. Hoe maak ik handig hier iets on dit vierkant
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu