Dakpannen verwijderen, alles in één keer?

Herr Fröbel

  • #1
Goedendag,

We hebben een huisje met een zadeldak met één wolfseind. Het dakoppervlak is zo'n 65 m² per zijde . We zijn begonnen om de betonnen sneldekkers te vervangen door keramische pannen. Het was de bedoeling om eerst de ene kant leeg te halen, deze te voorzien van nieuwe tengels en panlatten, en dan de nieuwe (lees tweedehands) dakpannen erop om vervolgens de andere kant aan te pakken. Ik doe dit in m'n eentje in de weekenden en denk daarom zo'n drie weken per kant nodig te hebben.

De betonnen snel dekkers hebben we verkocht aan iemand die al gelijk een gedeelte kwam ophalen. Toen deze koper informeerde wanneer alle betonpannen beschikbaar waren zij ik hem dat ik eerst de ene en dan de andere kant van m'n dak wilde doen. Hierop reageerde hij op een manier waardoor al onze plannen door de war gegooid zijn. Hij zei dat het zeer onverstandig was om het leeghalen en ook weer volleggen van het dak, zijde voor zijde te doen. Volgens hem moet je eerst beide zijden leeghalen om de voorkomen dat de kap-/muurconstructie door de ongelijke belasting schade oploopt. Dit zou dus betekenen dat ook het weer volleggen met de nieuwe pannen, aan beide zijden in etappes gedaan zou moeten worden.

Dit betekent dus dat wij de komende zes tot zeven weken beide zijden van ons dak met zeilen tegen de regen moeten beschermen. Dit is geen feest omdat ons huisje op de vlakte staat en het hier regelmatig stevig waait.

Kan iemand ons vertellen of betreffende koper gelijk heeft.

Alvast hartstikke bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe denk je dat ze de eerste keer gelegd zijn, beide zijden tegelijkertijd of vlak voor vlak?
 

Sander 1972

  • #3
Per kant geen probleem, doen wij ook zo.
Doe er wel folie onder als, alles er af ligt.

Weet alleen niet of gebruikte pannen een succes is.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je dak dat niet kan hebben is er iets goed mis met de constructie, pannenleggers doen ook meestal kant voor kant en niet 2 kanten tegelijk
 

Herr Fröbel

  • #5
Dank jullie wel voor de snelle reacties!

Rola; ik denk dat het de eerste keer wel vlak voor vlak gegaan is maar dat het in een aanzienlijk korter tijdsbestek is gebeurd dan dat bij mij het geval gaat zijn.

Sander 1972; De tweedehands pannen zijn Renova pannen van Monier uit 2010. Het betreft pannen welke van één huis gekomen zijn en is van dezelfde partij. Vorige eigenaar van de pannen wilde eens iets anders op z'n dak.....:denk:

Marcn.88; Niets wijst erop dat er problemen zijn met de constructie. Ik ben nu dan ook gerustgesteld en ga de klus dus alsnog volgens plan uitvoeren.

Nogmaals bedankt!!!
 

Teun65

  • #6
Ze proberen je alles wijs te maken, om zelf de pannen eerder te verkrijgen... gekke wereld... hed je ook kunnen vertellen dat de kans bestaat dat je huis scheef wegzakt... ivm onbelans door te veel gewicht aan een zijde....

Zou zo maar kunnen..... tjé ;-)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ja en dan kan je waterbed aan 1 kant overlopen als het huis verzakt. :mrgreen:
Koper wil natuurlijk ook zo snel mogelijk alle pannen hebben, zodat hij door kan gaan of ze in 1 keer door kan verkopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu