Dampopen dakfolie "omgekeerd" gebruiken aan binnenzijde dakbeschot?

KlusserDock

 • #1
Vragen:
1. Is het zinvol om dampopen folie (spinvliesfolie) dat normaal aan de buitenzijde van het dakbeschot wordt bevestigd "omgekeerd" aan de binnenzijde van het dakbeschot te bevestigen? Dus tekst op de folie is dan niet leesbaar / niet zichtbaar zodat door de andere wijze van plaatsen damp / vocht wel van binnen naar buiten door het dakbeschot kan maar niet omgekeerd.
2. Als er geen dampopen folie aan de buitenzijde van het dakbeschot aanwezig is (en er voorlopig ook niet komt) wat voor problemen / risico's levert dit dan op bij het isoleren van het dak aan de binnenzijde?

Achtergrond vraag:
Wij zijn bezig met het opknappen van onze (eind) jaren vijftig woning. Deze heeft een schuin pannendak waarbij de huidige opbouw (van buiten naar binnen) is:
dakpannen
(pan)latten
dakbeschot (houten planken).
Wij willen aan de binnenzijde gaan isoleren tussen de spanten / gordingen met (van buiten naar binnen) in ieder geval isolatiemateriaal, damp remmende folie en gipsplaten.
Aan de buitenzijde van het dakbeschot is geen dampopen folie aanwezig. Voorlopig zal deze ook niet geplaatst worden (pas over een aantal jaar bij vervanging van de dakpannen en panlatten, hetgeen nog niet nodig is). Ik begrijp dat deze (ontbrekende) dampopen folie aan de buitenzijde van het dakbeschot er "normaal" voor zorgt dat het dak ook waterdicht is bij bijzondere omstandigheden zoals bij sneeuw (smeltwater) en als de dakpannen niet goed functioneren / verschoven zijn. Het dakbeschot is ondanks de leeftijd (ruim 60 jaar) nog in goede staat (enkele naden heb ik van binnenuit gedicht met flexibel schuim). Blijkbaar is het ontbreken van de dampopen folie aan de buitenkant van het dakbeschot geen probleem voor het dakbeschot (dakbeschot droogt goed als het toch nat wordt?). Mijn idee is nu om direct aan de binnenkant van het dakbeschot eerst dampopen (spinvlies) folie, dat normaal aan de buitenzijde van het dakbeschot wordt geplaatst, "omgekeerd" te plaatsen. Met "omgekeerd" bedoel ik dat de tekst niet goed te lezen is zodat de folie dampopen is voor de damp van binnen naar buiten en damp / water remmend voor damp / water van buiten (= water /damp dat toch van buiten door het dakbeschot komt en dan van buiten in de toekomstige isolatie kan komen). Deze situatie heeft geleid tot bovenstaande vragen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Welk isolatiemateriaal ga je toepassen?
   

  KlusserDock

  • #3
  Waarschijnlijk "gewoon" glaswol platen of glaswol van een rol, met een dikte even diep als de balken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu