Eenvoudig raamkozijn voor veranda.

Abster

  • #1
Iemand een goed idee voor het inbouwen van een eenvoudig raamkozijn voor een veranda? Ik had het idee om het bestaande frame van 5x7 te voorzien van halve panlatten en daarna het vensterglas en glaslat. Kom ik hiermee uit?
Schermafbeelding 2020-08-02 om 18.10.46.png
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, de gele balk (onderdorpel) moet schuin aflopen onder het glas en onder de groene glaslat. Zo blijft water en condens er niet op staan.

Als glaslat kunt u een ventilerende glaslat gebruiken. Deze plaatst u rechtstreeks op de schuine kant van de onderdorpel, of u kunt een neuslat gebruiken. Deze plaatst u op kunststof blokjes ook op de schuine kant van de onderdorpel. Deze laatste variant is het mooiste en biedt ook de meeste bescherming voor de onderdorpel.

Let ook op de hoogte van het glas: vanaf een bepaalde hoogte vanaf de vloer is veiligheidsglas (2 lagen glas met daartussen folie) verplicht. Normaal vensterglas is levensgevaarlijk als er iemand doorheen valt in verband met de vlijmscherpe scherven. Veiligheidsglas breekt uiteraard ook, maar door de folie worden de glasscherven bijeen gehouden.
 
Laatst bewerkt:
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Abster

Abster

  • #3
Bedankt Bert, dit zijn prima tips. De tip voor de neuslat lijkt me inderdaad een hele goede oplossing. Het schuin afschaven van de onderbalk is een eenvoudige ingreep, met die neuslas zal in geen last hebben van water. Inmiddels denk ik eraan om in plaats van het genoemde glas plexiglas te gaan gebruiken, het bedoelde raam zal ongeveer 1.80 meter boven de grond zijn, zo hoef ik hiervoor ook geen gelaagd glas te gebruiken. Vraag is nu alleen of ik aan de 44 mm brede regel voldoende vlees zal hebben voor bovenstaande constructie maar dat is goed meten.
Schermafbeelding 2020-08-03 om 06.17.08.png
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Plexiglas zou ik niet snel nemen. Dit is te flexibel en enorm krasgevoelig. Een regel van 44 mm gaat 'm niet worden. De aanslag van het glas (waar het glas aan de achterkant tegen rust) is dan te dun en kwetsbaar (breekt zo af). Wat worden de maten van het kozijn?
 
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: Abster

Abster

  • #5
De basis was het frame van het wandje te gebruiken. Het plaatsen van een raam hierin is later bedacht omdat het zonder raam toch wel erg donker wordt. Het frame kan ik nog verbouwen naar de andere kant van de 5x7 en zou dan ca 67mm worden. Ik hoop dan voldoende vlees te hebben.
Plexiglas was een optie vanwege het transport, enkel glas van 2200x400 krijg ik onmogelijk in de auto, of anders in stukjes :-)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
67 mm is inderdaad al beter. Als je een tafelzaag hebt kun je de onderdorpel makkelijk zelf zagen (in plaats van achteraf schuin schaven). Het enkelglas in die maat vervoeren is inderdaad niet te doen. Is het laten bezorgen geen optie? Via internet kun je het eenvoudig bestellen en thuis laten bezorgen. Dan heb je veel meer stevigheid in je kozijn dan wanneer je plexiglas gebruikt.
 
  • Like
Waarderingen: Abster

Abster

  • #7
Bijna overtuigd, voor de prijs hoef ik het niet te laten. Gelaagd glas in die maat is goedkoper dan plexiglas. (€ 27) Ik moet nog een glasplaat bestellen voor een lichtstraat, kan deze er gelijk bij...
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja de prijs van glas valt reuze mee. Pas als het om schuifpui ruiten gaat van vele m2’s wordt het prijzig in aanschaf en montage. Maar een normale ruit (enkel of dubbel glas) is naar mijn mening goed betaalbaar.

Het zetten is ook simpel en geen hogere wiskunde. Je moet er alleen voor kunnen kitten, maar ook dat is een kwestie van “gewoon doen”.

Ik heb in mijn blokhut 3 gelaagde ruiten zitten. Was € 65 kwijt inclusief 3 x kleine ruit toeslag.
 
  • Like
Waarderingen: Abster

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu