Een radiator wordt nauwelijks warm (voorheen wel)

Kasperjan

  • #1
Beste mensen,
Ik heb een radiator in huis welke voorheen wel warm werd maar nu niet meer. Het is een ouderwetse stalen radiator met drie platen. Er is geen voetventiel aanwezig maar wel een radiatorknop met een mogelijkheid van waterzijdig inregelen als ik de radiatorknop er af draai. Maar goed voorheen werd de radiator wel warm, nu echter maar wat lauwtjes aan de bovenkant en koud van onderen.
wat heb ik inmiddels geprobeerd: radiatorknop eraf en pennetje bewogen. Die gaat gewoon in en uit zonder haperen. Ik heb de Danfoss Bluetooth radiator knop weer vervangen door een gewone radiatorknop . Ik heb de radiator ontlucht. Als ik alle andere radiatoren in huis ( behalve de vloerverwarming) in huis dicht draai en ik zet de thermostaat in de woonkamer om hoog dan wordt de radiator aan de bovenkant na 20 minuten wel warm/heet maar de onderkant blijft lauw/koud op alle drie de platen. Ketelwater staat op 77graden.
wat kan het zijn? Er zit geen aftap punt op de radiator om deze af te tappen ( alleen het onluchtingskraantje maar deze zit bovenop.
iemand nog een idee om te proberen?

alvast bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een paar vragen die misschien kunnen helpen het probleem te lokaliseren.

Is deze radiator het verst verwijderd van de ketel?
Heeft het systeem een zoneklep die mogelijk dicht staat?
Komt de leiding vanaf een centrale verdeler of is het doorgelust van radiator naar radiator?
Worden andere radiatoren wel met de normale snelheid warm?
Wat is de druk die op de CV installatie staat?
Is er deze zomer wat aan de installatie veranderd, zoals nieuwe CV ketel, verplaatsing radiatoren en dergelijke?
 

cool1

  • #3
Duidt wellicht op verminderde stroming in retourleiding. Zit er een plek waar die omhoog loopt en verzamelde lucht kan bevatten? Ik zou de aansluiting bij retour aan de radiator beetje losdraaien (bakje eronder) en kijken of radiator dan wel heet wordt. Dan kan je uitsluiten dat er 1 verstopping in de radiator zit. Niet geschoten is ,...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Bij een Danfoss kraan kan het pinnetje wel bewegen maar soms zit het binnenwerk dan nog vast.
Je kunt dit meestal als volgt oplossen, kraan helemaal open zetten of de knop er af halen.
Een paar flinke tikken op de kraan geven met een hamer of iets dergelijks en meestal is het dan opgelost.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en In gedachten

cool1

  • #5
WD 40 en tikken TEGEN de kraan aan de zijkant...zeker NIET op het pinnetje. Succes.
 

Kasperjan

  • #6
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben vandaag en morgen even weg maar ik ga met al jullie suggesties aan de slag zodra ik thuis ben. Heb al even jullie commentaar doorgelezen. Alvast bedankt. Ik laat jullie weten wat de resultaten zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
WD40 heeft geen zin, het pinnetje beweegt al.
Het is juist het binnenwerk achter het pinnetje wat blijft hangen.
Het advies om niet op het pinnetje te slaan is wel correct, maar dat lijkt me nogal logisch.
 

Kasperjan

  • #8
Net thuis en ik kan het natuurlijk niet hebben dat ik de radiator niet aan de praat krijg. Even wat reacties naar aanleiding van jullie opmerkingen; ik kan niet helemaal inschatten of deze radiator het verst weg van de ketel hangt. De ketel hangt in de kelder, de betreffende radiator hangt een verdieping hoger net zoals de rest van de radiatoren. Het betreft een jaren 70 bungalow, een woonlaag met een kelder waar dus die cv hangt. binnen een meter na de cv wordt de pers /aanvoerleiding van de cv al afgetakt. Ik vermoed dat een deel naar de slaapkamers gaat, de aftakking naar de vloerverwarming en voorkant van het huis. Ik heb de radiator behandeld met een kunststof hamer maar dat brengt me niet verder. Daarna heb ik de retourleiding van de radiator los gehaald en daar komt koud water uit. Wat me doet vermoeden dat de radiator verstopt is. Wat me wel verbaasde is dat de cv aangaf dat ik de ketel moest bijvullen. Ik dacht dat ik een verstopte radiator aan het drainen was (puur koud water) maar dan zou er volgens mij geen water uit het systeem verdwijnen en dus de ketel druk zakken. ik begrijp dus even niet hoe dit kan, of is het toch logisch? Als het niet lukt zal ik de radiator toch van de muur moeten halen en misschien vervangen door een nieuwe.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Draai alle radiatoren eens dicht op deze na, stook dan eens op.
 

Kasperjan

  • #10
Beste Rola, dat had ik van de week al eens gedaan maar dat zal ik morgen nog eens doen. Misschien dat er nu na het deels drainen van de radiator toch iets veranderd is. Druk van de cv is
na het opvullen en onluchten ook weer iets hoger. Misschien dat het helpt
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Kasperjan schreef:
Ik heb de radiator behandeld met een kunststof hamer maar dat brengt me niet verder.
Is het een Danfoss kraan? Bedoeling is dan wel om op het huis van de kraan te tikken en niet op de radiator zelf.
Kans is ook nog aanwezig dan het binnenwerk van die kraan nog vast zit en daarom geen water doorlaat.

Ik heb het 'geluk' hier zelf ook een huis vol Danfoss kranen te hebben die ik elk najaar weer goed op hun donder moet geven om de radiatoren warm te laten worden....
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Er zit een Danfoss Bluetooth kop op, dus grote kans dat het ventieldeel ook van Danfoss is :denk:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Dan blijft mijn reactie van toepassing. Tikken op de radiator zelf zal niet veel doen verwacht ik.
 

Kasperjan

  • #14
Heeft het zin om het systeem te drainen en dan het gedeelte achter de thermostaatknop uit elkaar te halen? Mijn eerste gedachte is van niet omdat de radiator aan de bovenkant wel heet wordt en dus wel water doorlaat. Het komt alleen niet verder dan de bovenkant
 

Kasperjan

  • #15
Beste vonken trekker, ik heb zowel de radiator als het huis waar de thermostaat opgeschroeft js met mn kunststof hamer bewerkt in de hoop dat het zou werken. Ik heb die
Bluetooth thermostaatknop inmiddels vervangen door een normale draaiknop thermostaat omdat ik dacht dat die bluetooth misschien niet ver genoeg open ging maar dat maakt geen verschil. Ik heb die verstelling van dat waterZijdig inregelen inmiddels ook een slinger gegeven maar ik denk niet dat daar het probleem zit (denk ik)
 

Kasperjan

  • #16
De radiator stroomt weer door! Het zal denk ik toch het binnenwerk van de thermostaat knop geweest zijn. Nog wat meer met de hamer, zoals gesuggereerd alles dicht behalve deze ene radiator, en die voorinstelling wat verdraaien. Toen hoorde ik het water door de radiator stromen. kan nu wel zijn dat de doorstroom opening te groot is want ik ben vergeten te kijken waar ie op stond. Maar goed een ding tegelijk en ik had toch al het plan om het hele systeem te proberen of ik het waterzijdig in kan regelen. Heb de aliexpress ir thermometer al in huis. Allemaal erg bedankt voor het meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Fijn dat het gelukt is! Helaas geven die Danfoss kranen soms hardnekkige problemen. Maar met gepast geweld komt het altijd goed :mrgreen:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu