Dunne warmte isolatie binnenkant spouwmuur

Sander02

  • #1
Ik wil een spouwmuur van mijn jaren 30 woning aan de binnenkant van een gipsplaat voorzien die een dun laagje stuc krijgt.
Aangezien er een kunststof/metalen kozijn in zit, die zo'n 2,5 cm de woonkamer insteekt, wil ik binnen die dikte blijven.

Nu dacht ik aan een 9mm gipsplaat op dunne latjes.

Aangezien het om een niet geïsoleerde spouwmuur gaat waarop een verwarming bevestigd gaat worden, leek het me verstandig toch iets van warmte isolatie aan te brengen.

Is een dubbele laag van die bubbeltjesplastic met aluminium laagje daar geschikt voor? Of is het effect daarvan verwaarloosbaar?
En zou ik die dan rechtstreeks op de muur aanbrengen of op de latjes?

Of raden jullie een ander materiaal aan?

Ik neem aan dat ik geen vochtproblemen kan krijgen?
Gebruik een gewone gipsplaat.

Graag advies.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #2
Als ik het goed begrijp gaat het om een ongeïsoleerde spouwmuur, en heb je aan de binnenkant totaal 2,5cm ruimte voor een voorzetwand, waarbij je 9mm gipsplaten wilt gebruiken. Dan houd je effectief nog maar 16mm over voor isolatie. Het zal ongetwijfeld iets helpen (alle kleine beetje helpen), maar bijzonder veel zal het niet zijn. Is het niet efficiënter om de niet geïsoleerde spouwmuur te laten isoleren?
 

Sander02

  • #3
De spouwmuur zelf zou eventueel later nog kunnen, maar ik weet niet of dat de moeite waard is. Wat er om het raam heen zit kwa muur is ook niet heel veel.
Op de verdieping erboven zit wel gewoon 5cm steenwol met 12mm gips. Dus daar hoeft geen spouwinstallatie meer.
Als ik dikkere isolatie zou gebruiken, dan moet het kozijn en de vensterbank ook weer omgebouwd worden. En dat zit muurvast. Denk ook niet dat het zo mooi wordt als ik op de metalen kozijn omhuizing een houten lat bevestig.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #4
Ik weet niet hoe breed de spouwmuur is, maar ik vermoed breder dan de 16mm die je binnen hebt om isolatie te plaatsen, daarmee dus ook effectiever.

Als je toch de spouw laat isoleren, waarom dan de bovenverdieping niet meenemen? Mag dan wel met 5cm wol geïsoleerd zijn, maar dat houd ook nog niet over, en het is zeker niet erg om wat dikker te isoleren als daar ook de gelegenheid voor is.
 

Sander02

  • #5
Ik bedoelde eigenlijk dat het qua kosten niet echt de moeite waard is de spouwmuur te laten isoleren als je het vanuit binnenkant kan doen. Het is namelijk een klushuis en alle muren zijn al van voorzetwandjes voorzien, dus dan zou ik de raammuur ook mee kunnen nemen, alleen daar dus beperkte dikte.
 

Bernhard

  • #6
Een gipsplaat van 9mm zal een energiebesparing geven van 1,03%.
Achter de gipsplaat zal de stenenmuur iets kouder worden en dat kan schimmel veroorzaken.
Een spouwmuur isoleren kost ongeveer € 25/m2.
De energiebesparing met een spouwisolatie is veel groter en de temperatuur van de muur, aan de binnenzijde, wordt aanmerkelijk hoger. mvgr Bernhard
 

Sander02

  • #7
Dank je. Dat is inderdaad niks waard kwa energiebesparing.
Eigenlijk was die gipsplaat bedoeld om de wand mooi strak te maken en vervolgen te laten stucen. De huidge muur bevat grof structuur stucwerk en hier en daar een scheurtje. Aangezien er achter alle overige gipswanden steenwol zit, dacht ik van ja, hier moet toch ook iets achter.
Maar die kans op schimmel, is die echt groot?
 

Bernhard

  • #8
De kans op schimmel is klein. De temperatuur achter de gipsplaat zal iets lager worden. Als de buitentemperatuur heel laag wordt -10grd en de Rv in huis 50% of hoger wordt dan kan condensatie optreden.
Je kan ook een folie achter de gipsplaat aanbrengen dan reduceer je de doorgang van de waterdamp. mvgr Bernhard
 

Sander02

  • #9
Al ik dus voor de dunne oplossing ga.

Latjes tegen de muur schroeven. Daarop dubbele bubbeltjes folie nieten.
Daaroverheen dampdichte folie en dan de 9mm gipsplaat.

Mocht ik voor de betere en dikke oplossing gaan.
Balkenframe, paar mm van de muur. Steenwol tussen de balken.
Tussen steenwol en muur zit geen ruimte.

Is het dan aan te raden om steen of glaswol met een alumium laag aan kamer kant te gebruiken of zonder maar dan tussen gips en steenwol een dampdichte folie? Of beide?
 

Bernhard

  • #10
In de grafiek zie dat op de plaatsen in de constructie condens kan optreden. Mvgr Bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Bij welke buiten temperatuur. :wink:
 

Bernhard

  • #12
Staat in de grafiek. De buitentemp is -10grd. mvgr Bernhard
 

Sander02

  • #13
Dank je wel. Maar wat is dan de juiste procedure om condens en mogelijk schimmel te voorkomen als je van binnen isoleert tegen een buitenmuur met spouw?

Kan de steenwol met gewoon tegen de muur aan? Moet ik steenwol gebruiken waar een aluminiumlaag op zit. Dat is neem ik aan dampdicht.
Tegen de steenwol aan mag wel wat condens plaats vinden toch?
Of moet er tussen steenwol en muur een paar mm lucht zitten.

Ik zag wel op internet bij een fabrikant van steenwol een voorbeeld van een voorzetwand voor een buitenmuur zonder spouw.

muur--luchtspouw van min 2cm--dampdoorlatende folie-steenwol--dampremmendefolie--gipsplaat.

Maar bij een spouwmuur, is de dampdoorlatende folie dan wel nodig?
 

Bernhard

  • #14
Aan de binnenkant isoleren is en blijft kans geven op condensatie.Het maakt niet uit welke isolatie je toepast. Als je in de winter meer ventileert en minder vocht produceert is de RV laag. Hiermee zal de kans op condensatie afnemen. In de berekening is opgenomen een RV binnen van 50% en buiten 80%. Een spouwisolatie is beter en niet duur. mvgr Bernhard
 

Sander02

  • #15
De luchtvochtigheid zit hier toch vaak wel tussen de 60 en 70.
Maar goed het is nu nog een klushuis, waar nog veel kieren naar kruipruimte zijn en veel koude vlakken (geen gordijnen bijv).

Maar hoe zit het dan als je de muur mooi glad wilt hebben. Bijv voor glasvezelbehang of voor goed te stucen. Dan is het toch fijn als je een gipsplaat ertegen aan kan bevestigen om een mooie stevige egale ondergrond te creëren?

Dan hou je dus altijd een kan op condens erachter. Of de muur moet al zo glad zijn(bij mij dus niet, grof stucwerk), dan je de gipsplaat erop lijmt ofzo?

en als ik het wel aan de binnenkant isoleer, zou het dan een oplossing zijn om in de muur een paar gaten te boren zodat je een open verbinding maakt met de spouw in de buitenmuur en dus wat ventilatie creëert?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16

Vandaar. :wink:
 

Bernhard

  • #17
WGB
Dat zijn de temperaturen aan de binnen- en de buitenkant van de muur.
Er zijn aan de muur luchtwervelingen en dat geeft een kleine temp daling.
mvgr Bernhard
 

Bernhard

  • #18
Sander als je de muur stuct dan hoeft je geen gipsplaat te gebruiken.
De Rv van 50% is bij een binnentemp van 20grd en een buittemp van -10grd.mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #19
Bij een goed geventileerde woning is de relatieve vochtigheid in de winter rond de 30% en geen 50%. (als bekend fenomeen heb je dan last van statische ontladingen als de lucht in huis erg droog is)
Iets wat een belangrijk gegeven is wat vermeld zou moeten worden in het getoonde grafiekje.

Het grafiekje toont ook niet aan of er een dampscherm zit tussen de binnenafwerking en de isolatie.

Als je wilt isoleren zoals je in gedachte had plaats je een dampremmende folie aan de warme zijde. (tussen de gipsplaten en de isolatie) Het vochtprobleem wat je ziet in het grafiek is dan niet aan de orde.

En aangezien het gaat om bubbeltjesfolie met een reflekterende laag is een dampscherm niet nodig.
De isolatie van een laag folie is niet heel groot en voor een goede werking dien je aan beide kanten een spouwtje van 1 a 2 cm aan te houden. Dit voor de reflekterende werking van deze isolatie.
Een verbetering is het altijd, de muur zal minder koud aanvoelen.
 

Sander02

  • #20
Uiteraard is mijn hoge vochtigheid ook de oorzaak omdat er niet continue goed wordt gestookt. Er staat nu nog een oude gaskachel, die we alleen indien we echt een tijdje in die ruimte aanwezig zijn (wonen nu nog verdieping erboven)hoog stoken. Voor de rest gaat die alleen van waakvlam af als het onder de 15 graden wordt.

Alleen stucen kan wel, maar heb toch liever een stabiele schone ondergrond en wat warmte isolatie.

Kacheltje, dampremmende zeg je, dus niet damp dichte?
Wel nog een kleine lucht spuw tussen muur en achterkant steenwol?
Maar daar dus geen dampdoorlatende folie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu