Dubbele thermostaat

Aristonos

  • #1
Op de begane grond hebben we vloerverwarming en een extra grote radiator. Die laatste heb ik meestal uit staan. De bron is stadsverwarming. Vloerwater temperatuur heb ik op 35-40 graden staan
Maar beneden is het dus altijd heerlijk warm,en slaat de thermostaat al snel weer af. Maar op de andere verdiepingen gebeurt er dan ook niets meer. Vooral de badkamer is aan de frisse kant als je onder een warme douche vandaan komt. De thermostaat naar boven doortrekken is een optie. Maar als ik hem boven dan op 20 graden afstel dan wordt het beneden nog warmer. Ik dacht aan een extra thermostaat boven, zodat er twee in huis hangen. En dan tussen elke thermostaat een schakelaar zodat ze niet allebei tegelijk kunnen werken. Dus als ik voor korte tijd boven warmte wil, ik op de begane grond de thermostaat uit kan zetten. Is dit mogelijk ? En komt dit wel voor ? Of heb ik nu hele domme ideeën ? Ik weet wel van zo,n weersafhankelijk systeem maar dat is me gewoon te duur voor onze winters.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Als je vrij simpele thermostaten gebruikt met een normaal schakelcontact
dan kun je ze omschakelen met een wisselschakelaar.
Beter is om een niet te ingewikkelde zone regeling te nemen.
 

Aristonos

  • #3
Ik heb gewoon dat bekende merk thermostaat, en dan de digitale, en alleen aan/uit. Rood/blauw draadje. En met wissel schakelaar, bedoel je dat ik ook gewoon de aan/uit schakelaars kan nemen die je ook voor het licht gebruikt, en dan één draad onderbreken daarmee ? En dan met schakelen, de ene eerst uit en dan de andere aanzetten ?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als je een standaard wisselschakelaar gebruikt dan zet je het (COM) contact op de aansluiting
in de ketel en de uitgaande contacten (L1 en L2) zet je elk op een andere thermostaat.
De andere twee draden zet je gezamenlijk op het andere contact in de ketel.

Let er wel op dat dit alleen mogelijk is bij thermostaten zonder b.v. een klokfunctie en/of een geheugen.
Als de thermostaat continu spanning nodig heeft dan werkt het meestal ook niet.

wisselschakeling-symbolen.jpg
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Bij stadsverwarming is aparte temperatuurregeling van boven en beneden redelijk eenvoudig aan te brengen. Je hoeft namelijk geen cv-ketel aan of uit te schakelen: er is altijd wel toevoer van warm water.
Plaats in de aanvoerleiding van beneden een 2-weg-klep met stelmotortje. Bedien dat motortje met een (draadloze) thermostaat. Je kunt dan beneden onafhankelijk regelen van boven. Gebruik wel een (programmeerbare) thermostaat, die 230 Volt kan schakelen.
De huidige klep bij de stadsverwarmingsunit (die nu geregeld wordt door jouw 2 thermostaten) zet je constant open. Er is geen verbruik als alle radiatoren dicht staan en beneden ook geen warmte gevraagd wordt.
De temperatuur boven kan je dan regelen d.m.v. radiatorthermostaatkranen. Wanneer je boven een radiator open draait heb je direct warm water en wordt de ruimte verwarmd.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Inderdaad stadsverwarming, ik heb niet nauwkeurig genoeg gelezen ;-(
 

Aristonos

  • #7
Ik heb boven geen thermostatische kranen. Boven pas alle radiatoren vernieuwd met normale kranen, omdat ze toch altijd open staan/stonden. Ik heb geen zin om nu weer alles te laten veranderen. Als ik nu beneden een klepje maak zoals je uitlegt, dan blijven de radiatoren dus constant hitte leveren. En die dingen worden echt heet met stadsverwarming. Vandaar de vraag of het mogelijk is om boven een 2e thermostaat op te hangen. Die ik dus beneden kan uitschakelen als ik weer over wil gaan op de thermostaat in de woonkamer, door die in te schakelen. Als ik die rechtse rode en blauwe draden (gaan naar woonkamer thermostaat)naar boven zou doortrekken en daar een thermostaat zou hangen, zou de installatie op de boven temperatuur reageren. Dus ik dacht.Hier nog een blauwe en rode bijsteken de thermostaat ook in de woonkamer handhaven en tussen bbeide thermostaten een schakelaar maken zodat ze niet beide actief zijn. Zodat ik kan kiezen tussen de boven of beneden thermostaat inschakelen, en of dat kan zonder dat ik storing veroorzaak .

20220215_134839.jpg
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Aristonos schreef:
Vandaar de vraag of het mogelijk is om boven een 2e thermostaat op te hangen. Die ik dus beneden kan uitschakelen als ik weer over wil gaan op de thermostaat in de woonkamer, door die in te schakelen.
Dat is een zeer ongebruikelijke situatie en is ook niet nodig.
Je gaat nooit met een thermostaat beneden de temperatuur boven regelen: je hangt een thermostaat op in de ruimte die je wilt regelen.
Ik begrijp dat je van dit soort zaken niet veel kaas gegeten hebt: begin er dus niet aan en schakel een elektricien in die wel weet waarover het gaat.
Ik heb je in een PB al een link gegeven met de mogelijke oplossing.
 

Aristonos

  • #9
Dan laat ik het zo. Als ik boven tijdelijk meer warmte wil, bijvoorbeeld in de badkamer na het douchen, dan zet ik beneden de thermostaat wel een uurtje vooraf op 25 graden. Wordt het beneden ook warm. Maar dat moet dan maar. Ik zocht een eenvoudige oplossing omdat buren de thermostaat ook eens tijdelijk boven hadden in de winter, omdat de kinderen het boven koud hadden met schoolwerk maken. Het is zoals het is. Bedankt voor jullie tijd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu