Dubbel of enkel tarief zonder boiler?

Jarnos

  • #1
Wij gaan binnenkort verhuizen,en nu ben ik aan het uitpluizen of we enkel of dubbel tarief zullen gaan nemen....(althans een poging daartoe :mrgreen: )

We hebben nu een appartement met electrische boiler en een cv. Nu begreep ik eens van een monteur dat de boiler er ca 3 uur over doet om helemaal op te warmen,dus reken ik 2750w x 3uur per dag x 350 dagen per jaar (ongeveer) Maar dan kom ik op onderhand het hele jaarlijkse stroomverbruik (dus ik doe iets fout) Want we verbruiken nu al jaren een beetje hetzelfde teweten:

Electriciteit normaal 1202 kwh pj
laag 3050 kwh pj

Gas 340 m3

Die boiler slaat als het goed is alleen aan in de daluren.....
Nu gaan we naar een oudere woning waar een nieuwe combiketel geïnstalleerd zal worden en we dus geen boiler meer zullen hebben,maar zal dubbel tarief dan nog wel rendabel zijn in ons geval? (uitgaande van bovenstaande gegevens) We willen ook een vaatwasser hebben in de nieuwe woning (hebben we nu niet) En zijn gewend om alleen in daltarief/weekeinden te wassen en straks te afwassen (uitgestelde start)

Ik hoop dat iemand een idee heeft!

Gr Jarno.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is met goed fatsoen niet op afstand te bepalen of dubbel of enkel tarief zinvol is.

Wij hebben een combiketel (alleen wel een keukenboilertje), laten wasmachine/droger/vaatwasser bewust (in elk geval zo veel mogelijk) in het weekend of 's nachts draaien, en het verbruik is ongeveer half om half. Gezin met twee personen.
We halen het vastrecht voor de dubbele meter er makkelijk uit.

Zegt dus helemaal niets, want een ander kan een totaal ander leef- of verbruikspatroon hebben dan wij, en dus geheel andere verbruikspatronen.

Daarbij komt, dat het vastrecht voor een dubbele meter ook nog kan verschillen per energieleverancier, dus ik zie het als onzinnig om er ook maar iets van te berekenen. Dat kun je alleen enigszins zelf doen, bijv. door per dag (nacht) standen te meten, zodat je weet wat de boiler echt verbruikt, en aan de hand van energieverbruik, vastrecht etc. probeert te bepalen wat gunstiger uitkomt.

En de vraag is nog maar, in hoeverre je in dat andere huis hetzelfde elektraverbruik voor de overige apparatuur zult hebben. Verlichting, TV en computer zal wel zo'n beetje hetzelfde blijven, maar als je nu een tamelijk veel verbruikende (oude) koelkast hebt, en in het nieuwe huis zit een hypermodern zuinig exemplaar ingebouwd (of andersom) dan verandert dat het beeld ook weer.
Om maar een voorbeeld te noemen dan.

Mijn idee: laat het in eerste instantie zoals het is, enkel of dubbel, en probeer door regelmatig noteren van meterstanden uit te vinden of je er baat bij hebt om het te laten wijzigen. Dan ga je in elk geval uit van de nieuwe situatie, wat je nu doet is appels met ibms vergelijken. :wink:
 

Mouse

  • #3
Een ander idee is om een tijdje bij te houden hoeveel stroom je 's nachts gebruikt...

wij hadden altijd al de gewoonte de vaatwasser voor het naar bed gaan aan te zetten en alle pc's in huis (ook die van de kids) staan 's nachts aan en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen... het bleek destijds ook voor ons als twee persoons huishouden al rendabel, nu met kinderen helemaal.
 

Pepjo

  • #4
alle pc's in huis (ook die van de kids) staan 's nachts aan
Dus jullie computeren 's nachts en slapen overdag ?
 

Jarnos

  • #5
Hartelijk dank voor de reacties! Ik had gehoopt dat er een soort van standaard berekening was wat betreft het verbruik van de boiler,omdat de rest van het verbruik (elektriciteit)hetzelfde zal blijven...
Helaas,ik denk dat ik het maar op dubbel tarief ga gokken,kan ik altijd na een jaar weer switchen.... :mrgreen:

Mvg Jarno
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Mocht er een dubbeltarief meter zitten dan telt deze al 2 tarieven echter worden deze door de leverancier verwerkt tot 1 tarief.
Het handigste is dan om te kijken of het uit kan en pas dan te besluiten of het wel/niet loont na bv 3 maanden.

Is er een enkel tarief meter dan kan het wisselen van de meter ook warden doorberekend en dat kan best wat kosten.

In beide gevallen zou ik eerst meten/kijken of het uit kan alvorens de beslissing te nemen.

dubbel-enkel wissellen hoeft niet altijd zomaar te kunnen.
 

Chathanky

  • #7
Jou voorbeeld gaat uit van een boiler van ongeveer 150 liter die je elke dag volledig gebruikt.
Van uit gegaan dat de boiler werkelijk 3 uur nodig heeft om te verwarmen, klopt dit?
Gebruik je maar de helft per dag (75ltr) dan verwarmd de boiler maar 1,5 uur per dag. Is de boiler kleiner dan 150 liter dan heeft de boiler geen 3 uur nodig om op temperatuur te komen.

Elektrisch water opwarmen is duurder dan verwarmen op gas.
Het dubbel tarief is te behouden, ook bij verwijderen van de E boiler.
In le huidige verdeling is dubbel tarief voordeliger, dit mede omdat het laag tarief groter is dan standaart tarief. Blijf je na verwijderen van de boiler nog op 50/50 zitten is een dubbele metertarief voordeliger.
Vooral bij huishoudens die overdag werken en overwegend `s avonds/ weekend consumeren is een dubbel tarief aantrekkelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu