Dubbele schakelaar enkele dimmer?

Ivo41

  • #1
Ik zit met de volgende situatie. Ik heb een dubbele schakelaar, de ene is voor de lamp in de keuken (niet dimbaar), de andere is voor de lamp boven de eettafel. Die lamp is er nog niet, maar degene die ik op het oog heb, is wel dimbaar. De dimmer zit niet in/op de lamp zelf dus dat moet (neem ik aan) door de schakelaar te vervangen door een dimbare.

En daar zit mijn probleem, de ene schakelaar moet dimbaar, de andere niet. Bestaan er dubbele schakelaars waarvan er slechts eentje dimbaar is oid? Of hoe kan ik dit anders oplossen zonder al te ingewikkelde capriolen?

Hoor graag jullie ideeën, alvast dank voor het meedenken!
 

ABCDE

  • #2
Nee dat bestaat niet. Er bestaan wel duodimmers; dubbele dimmer in 1 doos.
 

Ivo41

  • #3
Daar was ik al bang voor. Een duodimmer is denk ik geen optie omdat de lamp die in de keuken hangt niet dimbaar is. Die kan ik daar dan niet op aansluiten lijkt mij. Dan moet ik denk ik toch maar op zoek naar een andere lamp boven de eettafel waarbij de dimmer al op het armatuur zit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Er zijn geen voor de hand liggende opties die we nu even niet zien? Er zit niet een contactdoos naast de schakelaar die je kunt opofferen voor een dimmer bijvoorbeeld?

Er zijn sowieso wel opties.

1) Een schakelaar / dimmer gecombineerd in 1 component bestaat wel. Ik ken daar echter maar één voorbeeld van...

51-foEHFozL._AC_SX355_.jpg

a_6517u-101_a.gif

Maar die moet maar net geschikt zijn voor de lamp (minimum belasting is 20W en hij is niet specifiek geschikt voor LED) en in je schakelmateriaal passen...

2) Je hebt dimmers als inbouwmodule die je met een pulsdrukker kunt bedienen (eigenlijk net zoiets als de armaturen die een dimfunctie geïntegreerd hebben). Dan moet je alleen op zoek naar een dubbele schakelaar waarvan één wip als pulsdrukker functioneert en de andere wip normaal, die zijn ook niet echt heel gangbaar (maar ze bestaan wel). Bij sommige merken kun je wellicht een dubbele pulsdrukker nemen en dan aan één kant het veertje eruit slopen.

3) Je zou een draadloze inbouwdimmer kunnen overwegen.
 

ABCDE

  • #5
@XanderH
Oh wow, die kende ik nog niet. Dat is zo te zien drukken om de schakelaar te bedienen en enkel draaien voor de lamp op de dimmer. Geeft die dan ook nog 'klik'?

Maarja.. Busch Jaeger heeft z'n eigen dimmeraansluiting met 6mm as... dus dat werkt maar weer alleen met de Busch Jaeger knop.

Er is ook nog een optie 4;
Doos erbij maken. Met groter afdekraam (bijv. Gira E3) is het ook nog makkelijk te verhullen zonder opnieuw de muur af te werken.
 

Ivo41

  • #6
Dank voor de reacties! Gelukkig zijn er toch mogelijkheden, ik ga ermee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu