Dubbel enkelpolige bewegingssensor

Ohmarissa

  • #1
Wij hebben een buisventilator met afzuiging in de badkamer en de wc. Nu willen we het zo schakelen dat we deze in de badkamer aan en uit kunnen zetten, maar dat in de wc de ventilator automatisch aan gaat met het licht. In de wc willen we een bewegingssensor. We willen niet dat het licht in de wc aan gaat zodra we in de badkamer de ventilator aanzetten.

Weet iemand of er een dubbel enkelpolige beweginssensor bestaat?
Of moeten we dan twee bewegingssensors ophangen?
Of heeft iemand een beter idee?

Zie hieronder een schema van wat we willen doen. S1= Bewegingssensor wc, S2= wisselschakelaar badkamer

 

Neoflex

  • #2
Er bestaan inderdaad bewegingssensoren met een extra contact.

Is het niet makkelijker om een relais tussen te voegen? Schakeling badkamer stuurt de relais, of de bewegingsmelder stuurt de relais. Relais stuurt dan spanning naar de ventilator. Kan je nooit invloed hebben op je licht van je badkamer.
 

DerBart

  • #3
Een tijd geleden heb ik hiermee zitten puzzelen. Sommige bewegingsmelders hebben een potentiaalvrij contact. Dit kun je opvatten als een geisoleerd relais dat schakelt bij beweging. Als je op het ene contact de vaste spanning van de badkamer aansluit, en op het andere een schakeldraad naar je ventilator, moet het werken. Het licht in de wc zal dan niet aangaan als de badkamerventilator aangezet is in de badkamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu