Dubbele schakelaar naar enkele

DenTheo

  • #1
In mijn nieuwe appartement zit er een dubbele schakelaar op de muur waarvan 1 schakelaar de stekkerdoos in de keuken , waar de koelkast en vrieskast op aangesloten zit, bedient ... Vraag me niet waarom want ik snap niet waarom iemand dat zou willen , de andere schakelaar bedient de lamp in de keuken ... Wat ik dus wil doen is deze onhandige constructie vervangen door een enkele schakelaar voor de lamp en de stroom naar de stekkerdoos continu laten lopen.

Ik heb het paneel met de schakelaars er al uitgehaald en zie dat iedere schakelaar 1 bruine en 1 zwarte draad heeft maar ik dacht ooit gelezen te hebben dat zwart enkel voor de schakeling is en bruin de spanning is, dus zou dit geheel niet eens moeten werken.

Kan iemand licht schijnen op deze situatie ?

Thanks
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
De huidige situatie klopt gewoon.
Bruin is de aanvoerende kabel naar de schakelaar en achter de schakelaar gaat een zwarte draad verder.
1 gaat er dus naar de lamp en de andere naar een geschakeld stopcontact.
Dit geschakeld stopcontact is waarschijnlijk gebruikt om de ingebouwde verlichting in de keuken aan/uit te kunnen zetten oid. maar er is later bedacht dat het wel handig is om deze WCD te gebruiken voor de koelkast en de vriezer.
Wil je nu 1 schakelaar laten vervallen en er voor zorgen dat er continu spanning op het stopcontact staat dan ook het stopcontact losmaken (natuurlijk wel eerst even de spanning in de meterkast afsluiten zodat je veilig kunt werken)
Bij dit stopcontact is (als het goed is) ook een zwarte draad aangesloten. Aan deze zwarte draad knoop je nu een bruine.
Dan maak je de centraaldoos open en ga je op zoek naar de zwarte draad die naar het stopcontact loopt.
Die eenmaal gevonden trek je er uit en gelijk trek je de bruine draad er weer in.
Is die aangekomen in de centraaldoos dan de zwarte draad losmaken (is het een steek las dan heen en weer draaien en gelijktijdig trekken) maar het kan ook zijn dat deze zwarte draad doorloopt naar de dubbele schakelaar. In dat laatste geval zou ik hem op 15 cm afknippen, steeklas er op en netjes in de centraaldoos leggen (je weet nooit of je nog een keer iets anders wilt schakelen en dan heb je deze als reserve)
Vervolgens op zoek gaan naar de las met bruine draden en daar maak je de nieuwe bruine aan vast en dan de centraaldoos sluiten.
Deze bruine ook in het stopcontact aansluiten en het stopcontact weer monteren.
Spanning in de meterkast er weer op en klaar is je klus met continu spanning op het stopcontact zonder het gevaar te lopen dat iemand per ongeluk de vriezer uit zet.

suc6

Gerrit
 

DiBour

  • #3
Beste, ik zit met zowat exact hetzelfde als Theo.
Ik heb nu een dubbele schakelaar dat ik wil vervangen door 1 altijd aan kabel en een enkele schakelaar om het licht aan/uit te doen.

Helaas durf ik de huidige niet ontkoppelen, want ik snap niets van de kabels en kleuren dat ik zie.
Kan iemand hulp bieden in hoe ik dit aansluit ? De Enkele schakelaar kan je maar 2 kabels op aansluiten.
Dus welke 2 kabels haal ik uit de huidige schakelaar en connect op de enkele, en welke 2 kabels verbind ik met elkaar zodat dat circuit permanent stroom heeft ?
En wat met die 3e kabel ? Want op die dubbele wisselschakelaar zie ik nu 5 kabels verbonden (2 bovenaan en 3 onderaan).

Enig advies zou erg welkom zijn :)

ws bovenkant.jpg ws onderkant.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Graag je eigen topic beginnen en niet aanhaken op een oud topic.
Is dit in Nederland of België?
 

DiBour

  • #5
Ah, wist niet dat ik dit beter verhuis naar een eigen topic.
Dit is in België te doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu