Enkele dimmer i.p.v dubbele schakelaar

Prutsur

  • #1
Dag klusbreinen!
Ik wil een dubbele schakelaar vervangen door een enkele led-dimmer (en maar één van de twee lichtpunten gebruiken die door de dubbele schakelaar worden bediend). Mijn vraag is welke draden ik aansluit op de dimmer, en hoe, en welke ik moet afplakken met isolatieband (mij is verteld dat ik dat moet doen met de inactieve draden). Aan de bovenkant van de dubbele schakelaar zit een bruine en een zwarte draad aangesloten. Aan de onderkant: twee bruine draden uit één aansluiting, en twee zwarte draden met elk hun eigen aansluiting. Wat doe ik met welke draad?
 

ABCDE

  • #2
Niks aftapen, lasklemmen gebruiken

Indien de nieuwe dimmer geen dubbele ingang heeft voor de bruine, een 3-voudige lasklem daarvoor gebruiken en een los stukje bruin draad. Een van de twee zwarten ook voorzien van lasklem.

Let op... dimmers hebben grotere inbouwdiepte. Wil niet altijd passen... soms erg ondiepe dozen bij schakelaars.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je hebt blijkbaar een wissel/wisselschakelaar en één van de lichtpunten is met een 2e schakelaar te bedienen.

Is dat het lichtpunt wat je wilt blijven gebruiken? Moet die 2e schakelaar dan ook blijven werken? Welke dimmer heb je precies, heeft deze een wisselcontact?
 

ABCDE

  • #4
Dat kan natuurlijk ook, ik las het als 'schakelaar tevens als lasklem gebruikt'.

EDIT: ik had niet goed gelezen.
 

Prutsur

  • #5
@ABCDE: Ah, lasklemmen, oké dan had die Gamma-boy het mis;-)
@XanderH: Ik wil louter één lichtpunt (led-spots) in de woonkamer aan en uit kunnen doen met die dimmer. Dit lichtpunt hoeft niet (ook) met een andere schakelaar te worden bediend, dus geen gewissel. De 2e schakelaar hoeft niet te werken (want er is helemaal geen tweede lichtpunt, vermoedelijk verdwenen in de renovatie).
De dimmer heeft drie aansluitingen: (1) L met pijltje naar beneden; (2) Sinus-teken met pijltje erdoorheen; (3) 1.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik vermoed dat 1 van de bruine draden die dubbel onder de klem aan de onderkant zit, naar de bovenkant van de schakelaar loopt. Dus dat er stiekem maar 1 bruine draad uit de leiding komt. Kun je dat eens nakijken?

In dat geval is het alleen een kwestie van uitzoeken welke van de 3 zwarte draden je nodig hebt. Je zou dit gewoon kunnen proberen. Deze zwarte draad sluit je aan op (2), de bruine op (1), de overige 2 zwarte draden werk je af op een lasklem.
 

Prutsur

  • #7
@XanderH: Warempel, ja je hebt gelijk, dat had ik nog niet gezien (ik dacht dat de bruine draad daar werd gesplit richting twee parrallelle circuits - alles dat ik mij herinner van de middelbare school - maar niet dus). FF ter check: stel ik doe dit niet goed (zie mijn gebruikersnaam), loop ik dan kans op ongelukken?
 

ABCDE

  • #8
In een correcte lampschakeling kun je ongestraft zwart en bruin met elkaar verbinden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Als het goed is kun je straffeloos alle zwarte draden onder spanning zetten, dat gebeurde voorheen ook als je op de schakelaar drukte...

Je kunt het dus gewoon aansluiten en als het niet werkt, probeer je een andere zwarte draad. Natuurlijk wel even de stroom eraf als je dit verwisselt.
 

Prutsur

  • #10
Het is gelukt XanderH en ABCDE, inclusief lasklemmetjes. Keurig dimmertje. Veel dank voor de adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu