DTS dorpel op zwevende houten vloer

Mr. Pen

  • #1
Hallo, voor mijn tuinhuis heb in een buitendeur-kozijn laten maken met een DTS kunstof dorpel van 2 meter breed. Niet over nagedacht dat de dorpel minder stijf is en meer werkt dan meranti hout bij temperatuursverschillen... De dorpel wordt neergezet op een bestaande planken vloer met daaronder haaks steunbalken om de 50cm. Volgens de voorschriften niet voldoende ondersteuning. Nu kan ik best een steunbalk/spouwlat eronder schroeven. Toch heb ik vragen:

Voorkomt een spouwlat uitzet en krimp? Of is de ondersteuning alleen om de dorpel recht te houden? Ofwel is het kunstof zacht genoeg om krimp te voorkomen als een stevige besvestiging is toegepast?

Kan ik in de uitsparing aan de onderkant van de dorpel (c-profiel) twee stalen hoek profielen bevestigen voor extra stevigheid?

Ik wil er alles aan doen om uitzetting en krimp te voorkomen omdat de dorpel op de zon staat, en flink warm kan worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een dorpel moet over de gehele lengte ondersteund worden (minimaal met hardhout). De ondersteuning heeft niets met uitzetten en krimp temaken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Echter deze dorpels bestaan uit een mengsel van PE en vulstoffen. En zijn thermisch niet stabiel. Wat je ziet is dat de zijde welke aan de zon blootgesteld wordt sneller en meer opwarmt, waardoor de dorpel 1-zijdig uitzet en krom trekt. Ook zal deze bij het warm worden doorzakken over de ondersteuningspunten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Die beschrijving is vrij summier... En ik snap dat wel, want als je exact gaat schrijven hoe het moet kan het alsnog fout gaan. Nu kan men zeggen: Blijkbaar was eea niet goed genoeg, volgende keer beter...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu