Druk in cv-ketel loopt hoog op

Ikprobeerhetzelf

  • #1
Sinds anderhalf jaar heb ik problemen met mijn CV-ketel. Het is een Nefit Topline ketel HRC 30/CW5 (uit de periode 2006 tot 2009). Vier jaar geleden is i.v.m. de veiligheid de brander vervangen. Anderhalf jaar geleden liep (nadat ik het water had bijgevuld en de radiatoren ontlucht) de druk in de ketel opeens erg hoog op. Van 1.9 naar 2.7 als ik de verwarming hoog zette. In die tijd was het (al) moeilijk om aan een goede reparateur te komen. Het eerste landelijke bedrijf kwam niet opdagen, het 2e landelijke bedrijf stuurde een monteur die nog niet zo lang in het vak zat.

Als eerste adviseerde deze een nieuwe ketel en/of een onderhoudsabonnement. Maar op dit ogenblik ligt dit niet erg voor de hand omdat ik in het aardbevingsgebied van Groningen woon en mijn huis al drie jaar op de nominatie staat om versterkt, dan wel gesloopt te worden. Dit wordt jammer genoeg steeds uitgesteld. In de tussentijd hoop ik dat mijn ketel het nog even uitzingt.

In eerste instantie dacht de monteur dat het expansievat waarschijnlijk stuk was. Hij werkte met behulp van het handboek voor de Nefit en is vooral bezig geweest met het plaatsen van een co2-metertje, hetgeen blijkbaar volgens het handboek moest. Dit was in april 2021. Het voorjaar brak aan en de verwarming heeft na de reparatie niet meer aan gestaan.

Toen ik vanaf oktober de c.v. weer aanzette, begon het te lekken bij aansluitingen in de wc (aan beide kanten van het t-stuk waar de radiatorknop aan vast zit). Dit is overigens de radiator die het dichtst bij de ketel zit. Vervolgens heb ik geprobeerd het lekken te stoppen met vulkaniserend tape. Toen dit niet werkte heb ik een lokale installateur laten komen. Vanwege drukte kwam die pas na 6 weken. Die heeft de t-aansluitstukken vastgedraaid in de hoop dat dit de klus zou klaren.

Dit was helaas niet zo. Vervolgens opnieuw vulkaniserend tape gekocht, nu van het best aangeschreven merk, en dit weer rond de aansluitingen gewikkeld. Het lekken verminderde, maar ondertussen liep de druk in de ketel erg hoog op als ik de verwarming hoog draaide. Na nog een aantal wikkelrondes hield het lekken op, maar spoot er opeens water uit een aansluitingen onder de ketel. Inmiddels was het maart en sinds die tijd heb ik de ketel niet meer gebruikt voor de verwarming. Wel voor de warmwatervoorziening. Deze bleek de waterdruk namelijk niet te beïnvloeden.

Het is nog steeds moeilijk om voor deze klus aan een goede vakman te komen. Maar er moet wel iets gebeuren, anders zit ik straks met bevroren leidingen. Voor ik weer een bedrijf ga benaderen, zou ik graag willen weten wat de meest voor de hand liggende verklaring kan zijn voor de oplopende keteldruk. Is er iemand die de situatie herkent en weet wat er aan de hand kan zijn? Kan het toch het expansievat zijn?
Alvast dank voor een reactie. Mvg, Marja
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Al die tape is verspilling van geld. Want als je het lekt op 1 plek stopt, zal de druk verder toenemen tot het op de volgende zwakke plek gaat lekken.

Zoek iemand die je expansievat kan vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Ikprobeerhetzelf

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Een expansievat vervangen is overigens een vrij simpel klusje. Zeker als er een expansievatkoppeling zit. Een handig familielid of een klusjesman zouden dit ook moeten kunnen.
 
  • Like
Waarderingen: Ikprobeerhetzelf

Ikprobeerhetzelf

  • #4
Hallo Job en Walker, Zie jullie reacties nu pas. Bedankt! Begrijp dat jullie concluderen dat het inderdaad aan het expansievat ligt. Dat hoopte dat al. Dan laat ik daar iemand voor komen.
 

Nannep

  • #5
Ik zou de waterdruksensor eens vervangen die willen wel eens verstopt raken en niet de goede druk meer aangeven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu