Druk in het systeem is altijd te laag.

suchyy

 • #1
Hallo,

Ik heb een probleem met mijn verwarmingssysteem sinds ik 1,5 jaar geleden in het huis ben getrokken. De druk in het systeem blijft dalen en de combiketel (Bosch HR Compact) stopt met werken. Ik moet water aan het systeem toevoegen om ongeveer 2 bar te bereiken, dan begint het weer te werken en het duurt tussen de 3 dagen en 3 weken voordat de druk weer onder 1 bar daalt. Dan stopt het weer met werken en moet ik weer water toevoegen.

Ik ben het huis aan het renoveren en heb tijdens deze periode radiatoren verwijderd en opnieuw geïnstalleerd. Meestal besteedde ik niet te veel aandacht aan het ontluchten ervan omdat ik wist dat ik het systeem snel weer moest aftappen. Op dit moment mis ik 2 radiatoren die over een paar maanden zullen worden aangesloten. Maar alle leidingen zijn afgesloten en lekken niet.

Ik ben de kruipruimte ingegaan en heb de isolatie van alle leidingen die naar radiatoren leiden verwijderd op zoek naar een lek. Ik vond één plek waar de pijp roestig en vochtig was onder de isolatie en ik heb die pijp gerepareerd, maar de druk daalt nog steeds.

De combiketel zelf is een paar maanden geleden geïnspecteerd, de onsteekpen en een aantal afdichtingen zijn vervangen, maar het heeft niet geholpen met het drukprobleem.

Wat kan ik nog meer controleren? Het expansievat ziet er als nieuw uit en heeft een sticker erop waarop staat dat het in 2021 is vervangen.

Ik hoop dat jullie goede ideeën hebben, bedankt!
 

DSR9500

 • #2
Zit er bovenop de ketel een lekkende ontluchter ?
 

suchyy

 • #3
Er is er wel een, maar hoe kan ik weten of het lekt? Soms als ik het systeem vanaf leeg vul, kan ik horen dat het wat lucht vrijlaat, maar ik hoor het niet normaal functioneren.
 

DSR9500

 • #4
Als het daar steeds een 'natte bende' is, is ie vervuild en blijft ie lekken.

Een nieuwe plaatsen is dan de oplossing.
 

suchyy

 • #5
"Helaas" heb ik daar nooit water gezien en zoals je op de foto kunt zien, is er een laag stof die niet verstoord wordt door water...


WhatsApp Image 2023-02-28 at 20.22.12.jpeg
 

DSR9500

 • #6
Zier er inderdaad 'netjes' uit. Dus die lekt niet.

Ik denk dat je alles maar eens goed moet langs lopen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #7
expansievat stuk
 

suchyy

 • #8
Is er een manier om de expansievat te diagnosticeren of moet ik deze gewoon vervangen?

Ook als het de fout van de expansievat is, waar zou al het water naartoe gaan?

En laatste vraag, wat voor soort expansievat moet ik kopen? Het is gemonteerd in de kruipruimte, combiketel is direct 2 meter erboven. Alle radiatoren (er zullen er 6 zijn) bevinden zich boven de expansievat, op hetzelfde niveau als de combiketel
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #9
Druk van de installatie halen en met de bekende banden drukmeter de voordruk op het ventiel van het vat meten.
Minimaal de druk meten die op het vat staat aangegeven, zo niet vat niet goed.
 

ADDave

 • #10
suchyy schreef:
Ook als het de fout van de expansievat is, waar zou al het water naartoe gaan?
Als het expansievat stuk is kan het systeem de drukverhoging niet meer opvangen wanneer het water opwarmt.
Hoe meer het water opwarmt, hoe meer het uitzet en uiteindelijk verdwijnt door de overstort het riool in. Vandaar dat er vaak geen sporen zijn.

Het probleem kan hem ook zitten in een verkeerd vat met te weinig voordruk. Dat zou best een mogelijkheid kunnen zijn als het vat in de kruipruimte is geplaatst
 

suchyy

 • #11
Nou, het was geen expansievat, het was inderdaad de cv-ketel zelf die druk verloor. Een paar weken geleden is het volledig uitgevallen.
 

Ceeshobby

 • #12
Hoe is het opgelost?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu