Draagkracht betonvloer

Dennis21

  • #1
In onze woning, bouwjaar '77, staat op begane grond (met kruipruimte) een tussenwand in L-vorm opgetrokken van betonblokken. De systeemvloer is een betonvloer (betonnen liggers met "beton broodjes"). Dikte van de vloer +/- 10 cm (dikte van de ligger niet meegerekend) De afstand tussen de liggers is 70 CM, de breedte van de kamer = 5 meter, lengte 9 meter.

Is het gewicht van de tussenwand (lengte 2,8 meter + 1 meter L vorm) een probleem voor de systeemvloer? Het gewicht van de tussenwand bedraagt ongeveer 2500 kg die ook verankerd zit in de gefundeerde binnenste buitenmuur.

De wand is geplaats na de bouw dmv betonblokken, echter op de plaats waar de wand nu staat stond vroeger een gipsblokkenwand (+/-zelfde afmetingen) In de kruipruimte is te zien dat er op die plaats een dubbele ligger (2 naast elkaar) in de vloer zit. Waarschijnlijk is er bij de bouw al rekening mee gehouden dat er een wand komt te staan.
Alleen is het gewicht van deze betonwand nu zeker 2 of misschien wel 3 keer zoveel als eerst.

In de kruipruimte zijn er op 3 plaatsen recht onder de muur betonnen pijlers opgemetseld, en met keggen (staal+kunststof) vastgeslagen onder de ligger waar de muur recht boven staat. Tevens zijn er op 4 andere plaatsen onder de gehele vloer dezelfde betonnen pijlers opgetrokken. Voordat de pijlers zijn geplaatst zijn er eerst getorte betonnen funderingen (40cm diep) gemaakt alvorens ze zijn opgemetseld.

De muur vertoond geen grote scheuren, alleen een fijn haarscheurtje in de naad met het plafond (mogelijk door afwerking met purschuim) De tussenmuur staat nu al zeker 8 jaar op deze manier.

Moet ik me verder zorgen maken dat de vloer te zwaar belast is of nog erger, kan de vloer bezwijken onder het gewicht van de wand ondanks de exra maatregelen (fundering)? :?: Graag jullie mening.

?
 

Millew

  • #2
Dit soort vragen is op afstand altijd moeilijk te beoordelen. Het ziet er naar uit dat er bij de vervanging van de lichte scheidingswand wel rekening is gehouden met de zwaardere wand door het bijplaatsen van de extra poeren (pijlers).
Dat er geen scheuren in de nieuwe muur zitten, wil nog niet zeggen dat alles in orde is. Je moet kijken naar de toestand van de betonbalken, met name scheurvorming.

Als het huis op palen is gefundeerd en de poeren niet, dan zou je op lange termijn iets meer zettingsverschil kunnen krijgen tussen de poeren en de rest van het huis. Maar dat is erg afhankelijk van de grondslag.

Verder vind ik met name de kunststof wiggen als definitieve ondersteuning niet zo fraai. Ik zou daar ondersabelingsspecie voor hebben gebruikt.

Als je de zaak echt niet vertrouwt, dan moet je er iemand bijhalen met verstand van zaken, die het ter plaatste kan beoordelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu