Draagkracht vloer

Scheurbuik

  • #1
Goedenavond. Afgelopen najaar heb ik een nieuw huis gekocht. Gebouwd rond 1910, in 2016 is er een verdieping opgezet met 2 slaapkamers/werkkamers met houten vloeren. Ik gebruik 1 van die kamers nu als man cave/kantoor. Er staat o.a. een bureau, fauteuil een boekenkast die gevuld is (gewicht boekenkast ca 200 tot 250 kg). Nu ontstaat bij de boekenkast een flinke kier bij de vloer, zie bijlage. Kan dit kwaad? Ik heb het bouwdossier bij de gemeente ingekeken maar daar vind ik alleen een afgewezen bouwvergunning omdat constructieberekeningen ontbraken. De constructeur die in 2016 de berekeningen/verbouwing heeft gedaan ragaeert niet op mijn berichtjes. Ik kan het draagvermogen van de vloer dus niet berekenen. Moet ik me zorgen maken? Als ze gebouwd hebben op het oude houten dak dan is er misschien een draagvermogen van 50-60 kg per m2 ipv 175 per m2 en heb ik wel een probleem? Dank voor jullie hulp.
20230105_192118.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is op basis van deze informatie niet te beoordelen. Je vraagt ons nu letterlijk om in de glazen bol te kijken en een uitspraak te doen.

De constructeur is wellicht niet de partij die je moet contacteren. Meldt je bij de verkopende partij met het vermoeden dat er wellicht sprake is van een verborgen gebrek. Laat hun maar aantonen dat de constructie-berekeningen kloppen.
 
  • Like
Waarderingen: Scheurbuik

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Apart dat het er toch staat als de vergunning is afgekeurd.
Ik zou een informeren bij de afdeling bouwtoezicht hoe het daarmee zit.
Het kan best zijn dat er een nieuwe vergunning is aangevraagd en die nog niet in het archief zit.
Maar als er niets is kan je het nu nog als verborgen gebrek inbrengen/en de kosten van het alsnog vergunnen en eventueel aanpassen mogelijk verhalen op de verkoper die dat dan schijnbaar niet de moeite vond om het het jouw te vertellen

De constructeur is voor jouw geen partij en mag waarschijnlijk dergelijke info contractueel niet eens aan derde verstrekken zonder toestemming van de oorspronkelijke opdrachtgever.
 
  • Like
Waarderingen: Scheurbuik

Scheurbuik

  • #4
Dank allen. Heb wat verdere navraag gedaan en er is toch een bouwvergunning afgegeven. Ook heb ik van de constructeur de berekeningen ontvangen en hoewel ik geen expert ben lijkt een draagvermogen van 1.75 kN per m2 houten vloer me voor een normale studeerkamer ruim voldoende.
 

Scheurbuik

  • #5
Ps gemeente had dossier dus niet op orde...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dan nu nog de controle dat de uitvoering van de constructie ook klopt met de tekening. De constructeur heeft dan wel de berekening gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat de aannemer zich hieraan heeft gehouden. Controle vanuit de gemeente bij kleinere verbouwingen is er al jaren niet meer.
 
  • Like
Waarderingen: Scheurbuik

Scheurbuik

  • #7
Dank. Controle is mogelijk wel ingewikkeld want alles is weggewerkt achter gipsen wandjes en plafonds. Balken etc nergens zichtbaar. Of zijn daar makkelijkere oplossingen voor dan wanden en plafonds weghalen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je niet echt wil gaan slopen; een endoscoop kan een goede investering zijn. Ik heb er een paar jaar geleden 1 gekocht, gebruik hem soms een jaar niet en dan is hij ineens weer heel handig.... Als je ergens een centimeter ruimte hebt kun je alles zichtbaar maken.
 
  • Like
Waarderingen: Scheurbuik

Scheurbuik

  • #9
Thnx Edwin. Ik had een bevriend bouwbureau ook al gevraagd even mee te denken en ga hun hulp hier wel even bij inschakelen. Better safe than sorry en mijn boekenkast ineens een verdieping lager ;-)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Walker schreef:
Meldt je bij de verkopende partij met het vermoeden dat er wellicht sprake is van een verborgen gebrek. Laat hun maar aantonen dat de constructie-berekeningen kloppen.
Als je de stelling wil innemen dat de constructie niet deugdelijk is en dat er sprake is van een verborgen gebrek, dan ligt de bewijslast in dit geval bij de huidige eigenaar. Je kunt dus niet van de verkopende partij verlangen om na de koop aan te tonen dat de constructieberekeningen kloppen.

En als je er al in slaagt om aan te tonen dat de constructieberekeningen niet kloppen, dan moet ook nog aangetoond worden dat de verkopende partij dit wist of redelijkerwijs had moeten weten.

Heel lastig dus allemaal, belangrijkste is om te laten beoordelen of de constructie nu veilig is.
 

Chuckles

  • #11
Is dat een getegelde vloer? Lijkt mij dat als je balk gaat doorbuigen de voegen dan als eerste eruit klappen.
En wat hangt er beneden aan het plafond, gips?
 

Scheurbuik

  • #12
Nee er liggen grenen vloerplanken op. En eronder inderdaad een gipsplafond.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
  • Like
Waarderingen: Scheurbuik

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu